VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diep en complex IJslandlaag bepaalt ons weer. Het stuurt vandaag een randstoring naar de Noordzee: storm Ciara. Die trekt in de loop van de dag en vanavond en vannacht over de Noordzee met in haar kielzog een zeer groot stormveld. Nadien komen we morgen en dinsdag terecht in een zeer sterke westelijke stroming met veel wind en een aantal buien(lijnen). Die brengen ook telkens veel wind mee. Woensdag profiteren we tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die tijdelijk wat rust in de atmosfeer brengt. Tijdelijk want in de tweede helft van de week brengen nieuwe depressies weer de nodige wisselvalligheid. De zeer stevige westcirculatie op de Atlantische Oceaan komt voorlopig dan ook totaal niet tot stilstand en blijft doorrazen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Voor vandaag verwijs ik graag nog eens naar de video die ik gisteren al postte over storm Ciara. Deze is nog steeds actueel en de verwachtingen van gisteren, zijn niet veel veranderd:

 

We krijgen dan ook een zeer gure en ontstuimige dag. De dag startte nochtans nog redelijk met wolken en opklaringen, maar al snel neemt de bewolking en wind toe. Met de regen lijkt het vanochtend nog mee te vallen. Gaandeweg de ochtend zijn er perioden met regen, maar het is vooral vanmiddag dat er geleidelijk perioden met felle regen gaan komen. Die kunnen in de loop van de dag erg intens worden. Er wordt in totaal toch minstens overal een 10 liter water per vierkante meter verwacht. Dat kan tot middernacht zelfs hier en daar het dubbele of nog meer worden. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het in de late middag gemakkelijk 13 tot 14 graden kan worden.

Er passeren eigenlijk twee fronten. Een eerste warmtefront trekt later vanochtend / begin van de middag door met wat verspreide regen, daarna loopt dan die warme lucht binnen en trekt de wind aan. In de ochtend al, zijn er al felle rukwinden mogelijk. Die kunnen uithalen tot 80 à 90 km per uur. Ook in de middag blijft het hard waaien en kan de wind per momenten fel uithalen tot boven de 100 km per uur! Tegen de late middag / vooravond nadert dan een koufront met zware buien, zelfs met kans op onweer. Daarop zitten de zwaarste windstoten! Er komt later in de middag en vooravond aan en op zee een volle storm te staan met erg zware windstoten die boven land dan al gemakkelijk tot boven de 110 km per uur zouden kunnen halen. Een groot deel van de regionale modellen (ongeveer de helft) geeft nu zelfs windstoten tot ver boven land (in de hele regio) van 120 tot lokaal 130 km per uur!! Dat betekent dat de kans op uitgebreide schade erg groot wordt met deze snelheden. Blijf tijdens de storm van ook binnen en laat waaien wat waait. Opruimen en schade opnemen kan later wel. 

Op zee staat een zware storm, 9 tot 10 Bft. Daar zijn uitschieters mogelijk van 120 tot 130 km per uur, misschien nog iets meer. Daar komen sommige regionale modellen tot 140 km per uur …

Op passage van het koufront kan de wind in de late middag / avond dus nog harder uithalen met pieken van 120 km per uur, zelfs mogelijk lokaal nog net iets meer. De wind wordt in twee pieken berekend: een eerste piek ergens rond 15 tot 17 uur en dan een tweede piek later vanavond, rond 19 tot 21 uur. Tijdens beide perioden zijn de felste rukwinden mogelijk tot ruim 130 km per uur. Bovendien zijn er ook felle buien mogelijk, zelfs met kans op onweer en nog zwaardere windstoten tijdens eventuele valwinden. Zelfs een lokale windhoos is niet uitgesloten … 

Ook vanavond en vannacht blijft het stormen met zware rukwinden, zeker tijdens de buien kunnen die nog altijd tot aan 100 km per uur uithalen! Het koelt daarbij af naar een 8-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zijn we nog niet van het ontstuimige weer verlost. Er is ook dan nog altijd erg veel wind en die kan verspreid over de dag in perioden gemakkelijk weer uithalen tot 80 à 90 km per uur. Een enkele rukwind zelfs nog tot 100 km per uur. Er passeren verspreid over de dag ook nog een aantal regenzones en buienlijnen waarbij het periodiek fel regent. Vooral in de ochtend is het uitkijken wanneer een troglijn met buien passeert. Ook tegen de avond dient zich nog een buienlijn aan. De maxima zitten op maandag rond ongeveer een tien graden.

Het is ook uitkijken naar de combinatie van springvloed en felle wind waarbij de wateropzet langs onze kust morgen heel hoog kan worden. Hoe dat in elkaar zit, legde ik al eens in een eerdere video uit. Die kan je hier nog eens herbekijken:

Er staan op mijn Youtubekanaal trouwens nog veel meer video’s. Tip: abonneer je (het is gratis!) en klik ook op het belletje, dan krijg je telkens een melding als ik een nieuwe video post.

 

Ook in de nacht naar dinsdag vallen er nog geregeld buien en kan de wind nog fel uithalen met zware rukwinden.

Overmorgen:

Dinsdag blijft het erg wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. De buienneiging wordt kleiner, maar is zeker niet verdwenen. Er blijft kans op het voorkomen van een aantal lokale buien en daar kunnen nog altijd gemene rukwinden op zitten. Uitschieters van 80 tot 90 km per uur blijven lokaal mogelijk. Het moet wel gezegd dat de buien toch duidelijk in aantal verminderen. De wind wordt ook iets meer west van richting zodat er wat minder zachte lucht aangevoerd wordt met maxima rond een graad of 8.

Later:

Woensdag wordt het tijdelijk rustiger met wat opklaringen en nog een enkele losse bui. De maxima zitten rond een 8-tal graden en de wind gaat flink minder waaien. Het wordt de beste en rustigste dag van de week …

Samenvatting:

Storm op komst! In de ochtend is het nog grotendeels droog, maar wel al met veel wind. In de namiddag komen daar felle perioden met regen bij en trekt de wind nog verder aan. In de late middag / vooravond en avond wordt het stormachtig met rukwinden die kunnen pieken tussen 110 en 130 km per uur! Er is vanavond ook kans op onweer met felle randverschijnselen.

Ook vannacht blijft het buiig met veel wind en zware windstoten tot mogelijk lokaal 100 km per uur.

Geert, zondag 09 februari, 10.00 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol: