DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het blijft zeer onstabiel op de weerkaarten. Vandaag trekt een klein lagedrukgebied pal door Vlaanderen. Daarna krijgen we komende nacht en morgenvroeg tijdelijk met een mobiele wig van hoge luchtdruk te maken die zorgt voor een heel tijdelijke en kleine adempauze. Nadien neemt een sturend laag met kern tussen Groenland en IJsland de regie weer over. Een zeer actieve randstoring van dat laag trekt in het weekeind als nieuwe stormdepressie het Noordzeegebied in. Dat laag zal ons het hele weekeind negatief beïnvloeden met regen en wind. Ook na het weekeind blijven we onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die de ene na de andere regenzone of buienlijn naar ons toesturen. Af en toe volgt er even een klein intermezzo als een mobiele wig van hoge luchtdruk zich even tussen de bedrijven door mengt, maar de wisselvalligheid keert telkens heel snel terug. Dit weertype handhaaft zich dan ook voorlopig nog een hele tijd. Pas op termijn van minstens zeven tot tien dagen vooruit, zien we enige poging tot stabilisatie door mogelijke drukstijgingen in onze buurt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is nog een koele dag. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidelijke richting. Daarbij zitten we eerst nog in koude lucht en het kleine laag dat vandaag doortrekt, brengt ook een pak neerslag mee. Dat begint als wat regen of natte sneeuw, maar kan tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw. Vooral vanaf de tweede helft van de ochtend en rond of kort na de middag kan er wat natte of smeltende sneeuw vallen. Een sneeuwdek zal in onze regio niet aan de orde zijn, daarvoor is de neerslag niet intens genoeg en is het niet koud genoeg. In de oostelijke provincies van Vlaanderen kan dat wel tijdelijk het geval zijn en heel misschien dat er ook in onze regio landinwaarts zo hele even een klein beetje blijft liggen op gras en daken, maar zeker niet op de weg. Dat gaat dan later weer over in regen en daarmee komt dan weer wat zachtere lucht binnen. De temperaturen zitten in de vroege ochtend rond 3 tot 4 graden, maar kunnen in de regen en natte sneeuw tijdelijk dalen naar 1 tot 2 graden. In de loop van de middag wordt de wind dan westelijk tot noordwestelijk en komt er zachtere lucht binnen.

Tegen de avond kan die wind zelfs weer fors aantrekken en loopt zachtere zeelucht binnen. Tijdelijk gaan we dan zelfs naar 7-8 graden aan de kust, landinwaarts rond 5-6 graden in West-Vlaanderen, rond 3-4 in Oost-Vlaanderen. In de nacht draait de wind weer naar zuidwest tot zuid en neemt weer af. We krijgen dan een mix van opklaringen en wolkenvelden en enkele buien. Tegen de ochtend dalen de minima landinwaarts weer naar 1-2 graden met kans op wat vorst aan de grond. Het zou morgenochtend lokaal dus best glad kunnen worden.

Morgen:

Morgen zijn we de meest koele lucht alweer kwijt. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Daarmee komt dan weer zachtere lucht binnen. Eerst krijgen we een droge periode met ruimte voor een aantal bredere opklaringen, maar in de loop van de dag volgt ook weer regen én neemt ook de wind weer fors toe. Zeker morgen in de namiddag gaat het weer lang en uitgebreid regenen. We halen dan weer maxima rond een tiental graden.

Ook in de nacht naar zaterdag is er veel bewolking met minima rond 6-7 graden en noteren we perioden met regen en vrij veel wind.

Overmorgen:

Zaterdag ligt er weer een stormdepressie op de Noordzee. Die zorgt weer voor uitgebreide perioden met regen en vooral ook weer veel wind. Aan zee wordt die hard tot stormachtig. Boven land is dat een krachtige wind. Er zijn weer rukwinden mogelijk van 80 tot 90 km per uur en per momenten valt er op uitgebreide schaal regen. Het is zacht met maxima rond een 10 tot 12 graden. Er zijn ook wel droge perioden, al zijn die eerder schaars.

De nacht naar zondag houden we erg veel wind en perioden met regen of buien.

Later:

Zondag wordt een erg wisselvallige dag. De continue regen van zaterdag maakt dan plaats voor perioden met regen of verspreide buien en er zijn ook lange droge perioden. Het blijft wel erg zacht met maxima rond een graad of 12 en er lijkt nog wat meer wind te komen te staan dan op zaterdag het geval was. Die kan ook op zondag gemakkelijk tot 80 à 90 km per uur uithalen, zeker tijdens en rond de buien.

Samenvatting:

Snel inzettende regen. Tijdelijk kan die overgaan in natte of smeltende sneeuw, maar veel blijft daar niet van liggen. De temperaturen zijn koud. We starten met 3-4 graden, dat zakt dan naar een 1-2 graden in de neerslag om tegen de avond met een naar noordwest draaiende en aantrekkende wind op te lopen naar 5 tot 8 graden. Vanavond en vannacht enkele buien en tegen de ochtend kans op wat vorst aan de grond in de opklaringen.

Geert, donderdag 27 februari, 06.30 uur.

Het is volop de tijd van de sneeuwklokjes, dus moeten we daar ook in de minuut natuur van deze week aandacht aan besteden. We zetten meteen ook een bijzondere soort in de kijker:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl