DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven met een compleet losgeslagen westcirculatie zitten op de Atlantische Oceaan en er is niets dat er op wijst dat daar enige rust in komt. Diepe depressies nabij IJsland blijven ons weerbeeld bepalen. Ze sturen telkens storingen, buienlijnen en randdepressies onze kant op. Aan de andere kant vinden we het Azorenhoog terug dat van tijd tot tijd een uitloper van hoge druk tot over onze omgeving rolt, wat dan heel even voor wat rust kan zorgen op de kaarten. Dit weekeind zijn het storingen die het weerbeeld bepalen, terwijl vannacht eerst heel tijdelijk weer een wig van hoge luchtdruk voor een kleine verbetering zorgt, maar die wordt maandag alweer snel door een nieuwe storing gevolgd. Ook daarna echter, blijft het een komen en gaan van storingen en lagedrukgebieden. Stabiliteit is niet aan de orde. Wel zien we dat in de loop van volgende week het Azorenhoog zich wat noordelijker gaat opstellen, waardoor de stroming bij ons meer noordwest zou worden met als gevolg wat koudere temperaturen en dat zou kunnen uitlopen op meer kans op wat winters getinte neerslag. Later in de week echter hebben de depressies de neiging om wat meer richting de Britse Eilanden te komen en wordt het ei zo na nog onstabieler dan het al was …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is er veel bewolking en is de zon alweer de grote afwezige. De voorbije nacht trok al een warmtefront met regen door onze omgeving. Daarachter komen we vanochtend terecht in een zeer strakke zuidwestelijke stroming met opnieuw heel veel wind. Die kan aan zee uithalen tot rond een hoogste waarde van 80 à 90 km per uur. Een enkele uitschieter kan net de 100 km per uur halen. Boven land komen felle windstoten voor die snelheden halen tot 70 à 80 km per uur. Daarbij kan het wat licht regenen, maar de meeste regen viel de voorbije nacht al. Er wordt daarbij erg zachte lucht aangevoerd met maxima van om en bij de 13 graden.

Vanmiddag trekt dan een koufront binnen. Dat maakt wat vertraging en zal pas ergens halfweg de middag aan zee arriveren en dan traag van noord naar zuid doortrekken. Op de passage van dat front kan het opnieuw fel regenen en voordien kan de wind nog fel uithalen. Ook tijdens de passage van het front zijn nog felle windstoten mogelijk. Het is pas na passage van dat front, vanaf de tweede helft van de middag dus, dat het geleidelijk weer rustiger wordt.

Vanavond en vannacht is het droog en rustiger. De wind neemt fors af en gaat grotendeels liggen bij minima die dalen naar een 6 à 7 graden. Tegen de ochtend komt er geleidelijk weer meer bewolking opzetten op nadering van een nieuwe storing.

Morgen:

Morgen krijgen we al zeer snel veel wolken binnen en het duurt niet lang of de regen zet in. Het zou best kunnen dat het al van in de vroege ochtend begint te regenen en een groot deel van de dag verloopt nat en winderig. Het is wel nog altijd zacht met maxima die weer naar dubbele cijfers oplopen met waarden rond een 11 graden. Verder spant ook de zuidwestelijke wind weer flink aan. Later op de dag zijn weer uitschieters mogelijk rond een 80 km per uur. Die wind draait later op de dag naar een westelijke hoek.

Tegen het eind van de dag wordt het droger en in de nacht naar dinsdag vallen enkele verspreide buien.

Overmorgen:

Dinsdag draait de wind meer naar het noordwesten en voert wat minder zachte licht aan. De maxima vallen dan terug op een 8 à 9 graden en er kan ook dan verspreid over de dag eens een periode met wat regen aan te pas komen of een aantal buien. Die kunnen zelfs een licht winters karakter krijgen met wat hagel, stofhagel of een donderklap.

Ook in de nacht naar woensdag blijven enkele buien mogelijk, ook dan eventueel met een winters kantje.

Later:

Op woensdag kan het nog iets koeler worden. De wind zit dan in een noordwestelijke hoek en veel meer dan 7 à 8 graden zullen we niet halen. Er zijn ook dan perioden met buien en die kunnen een winterse lading hebben in de vorm van een donderklap, wat hagel of stofhagel. Zelfs een vlok natte sneeuw is niet uitgesloten want de bovenluchten  zijn een flink stuk kouder geworden.

Samenvatting:

Het wordt (opnieuw) een erg ontstuimige zondag. Er staat heel veel wind met uitschieters tot 80 à 90 km per uur aan zee, een enkele uitschieter zelfs tot 100 km per uur. Boven land halen de windstoten snelheden tot 80 km per uur. Het is grijs en bewolkt met wat lichte regen. In de namiddag trekt een koufront door met meer regen en opnieuw tijdelijk felle uitschieters in de wind. Pas in de tweede helft van de middag wordt het rustiger vanaf de kust. Het is wel erg zacht met maxima rond 13 graden.

Geert, zondag 23 februari, 09.15 uur.

Het is volop de tijd van de sneeuwklokjes, dus moeten we daar ook in de minuut natuur van deze week aandacht aan besteden. We zetten meteen ook een bijzondere soort in de kijker:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl