VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Alpen, beheerst ons weer. De kern van het hoog schuift geleidelijk richting Polen om dan in het weekeind verder door te schuiven naar de Balkan. Tegen dan zitten wij alweer onder invloed van een diepe IJslanddepressie die zondag een erg actieve randstoring naar ons toe stuurt in een stevige westelijke stroming. Daarmee wordt ook opnieuw erg zachte lucht aangevoerd. Ook de hele volgende week wordt een erg wisselvallige, zachte en regenachtige week met bij tijden erg veel wind. Het is vooral uitkijken naar zondagavond / maandagnacht en woensdag wanneer actieve stormdepressies een koers dicht in onze buurt lijken te gaan volgen en er erg veel wind zou kunnen komen te staan. Vooral de storing van zondagavond wordt er eentje om goed in de gaten te houden met mogelijk stormgevaar voor onze (kust)regio.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we nog steeds onder de vleugels van een sterk hogedrukgebied. Na een koele start van de dag met lokale nevel en een enkele mistbank, krijgen we dan toch wel degelijk een aantal brede opklaringen. Die zijn de voorbije nacht later doorgebroken dan eerst gedacht en daardoor hebben nevel en mist minder kans gekregen zich te vormen. Daar profiteren we dan overdag van in de vorm van een aantal brede opklaringen en enkele wolkenpartijen. De dag start wel koel met temperaturen rond het vriespunt, maar de maxima zitten vanmiddag toch weer rond een 7 tot 8 graden bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit een zuidoostelijke richting.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder en wat nevelig. Daarbij zitten de minima tegen de ochtend weer rond of net onder het vriespunt met lichte vorst aan de grond.

Morgen:

Morgen draait de wind naar een zuid, later zuidwestelijke hoek en neemt weer toe. Eerst kan het daarbij flink opklaren waarbij de zon zich opnieuw flink kan laten zien. Toch zeker tijdelijk. Later op de dag zien we de bewolking weer toenemen op nadering van een zwakke storing. Dat zal echter waarschijnlijk pas later in de middag het geval zijn zodat de dag nog grotendeels vrij zonnig tot zonnig zal verlopen. Neerslag zit er nog niet in en we houden het droog bij maxima rond een 8 graden.

In de nacht naar zaterdag loopt er steeds meer bewolking binnen en blijven de minima weer licht positief.

Overmorgen:

Zaterdag start nog droog, maar er is veel bewolking. Later op de dag komt er een eerste zwakke storing met wat regen binnen. Het blijft de hele dag dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden met regen. De maxima komen dan alweer in de dubbele cijfers te zitten en lopen naar een tiental graden op. De wind waait daarbij weer vlagerig uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zondag wisselen opklaringen en wolken elkaar af met nog een kleine kans op een enkele lokale bui. De minima zitten dan ergens rond een 5 à 7 graden.

Later:

Zondag wordt een gure en ontstuimige dag. We krijgen eerst een aantal actieve storingen over ons heen. De dag start nochtans nog redelijk met wolken en opklaringen, maar al snel volgen er perioden met regen. Die kunnen in de loop van de dag erg intens worden. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het in de late middag gemakkelijk 13 tot 14 graden kan worden. Echter neemt ook de wind toe en tegen de avond is er kans op een storm aan de kust met erg zware windstoten die gemakkelijk tot boven de 100 km per uur zouden kunnen halen. Dit scenario is nog niet volledig zeker, een kleine verschuiving in de verwachtingen en de storm komt noordelijker uit. Het is echter wel zo dat de diverse weermodellen dit nu al een paar dagen na elkaar in de verwachtingen hebben, dus dat er veel wind zal komen, is zo goed als zeker. De vraag is hoé sterk wordt die. We volgen dit op.

Samenvatting:

Opklaringen, zelfs brede opklaringen, en enkele wolkenpartijen wisselen elkaar af. Het wordt daarbij vanmiddag een graad of 8 bij een zwakke wind uit een zuidoostelijke hoek. Vanavond en vannacht is het licht bewolkt met minima rond of net onder het vriespunt.

Geert, donderdag 06 februari, 06.35 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!