ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog heel even onder de bescherming van een zich snel richting Oost-Europa terugtrekkend hogedrukgebied. Samen met een zich bij IJsland ontwikkelende, diepe depressie, houdt dit hoog nog even een zuidelijke stroming in gang. Daarmee wordt vrij droge lucht aangevoerd. Vanaf morgen komen we volledig onder invloed van het complexe diepe IJslandlaag. Dat stuurt morgen al een eerste front door onze regio. Op zondag stuurt dat laag een zeer actieve randstoring naar de Noordzee met in het kielzog daarvan een heuse storm. Vervolgens krijgen we tot het midden van volgende week nog een aantal zeer actieve randstoringen te verwerken, telkens met heel veel wind en perioden van regen. In de tweede helft van volgende week pas, komt de atmosfeer geleidelijk weer wat tot rust onder impuls van drukstijgingen in onze omgeving.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft de wind de hele dag in een zuidelijke hoek zitten. Aanvankelijk waait die maar heel zwak, maar overdag neemt die wel geleidelijk in kracht toe tot matig boven land en tot vrij krachtig aan zee tegen de avond. De dag start daarbij aan de koele kant met minima die rond het vriespunt zitten. De maxima lopen daarbij vanmiddag gestaag op en stranden ergens rond een 8 tot lokaal 9 graden. Daarbij blijft het overdag nog zonnig. In de middag schuiven wel eens een paar lokale wolken voorbij, maar de bewolking van een storing die op komst is, bereikt ons pas vanavond.

Vanavond is het dan eerst nog licht tot wisselend bewolkt. In de nacht naar zaterdag loopt er steeds meer bewolking binnen en blijven de minima weer overal ruim positief. Het blijft wel nog droog bij een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen start nog droog, maar er is veel bewolking. Later op de dag komt er een eerste zwakke storing met wat regen binnen. Het blijft de hele dag dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden met regen. De maxima komen dan alweer in de dubbele cijfers te zitten en lopen naar een tiental graden op. De wind waait daarbij weer vlagerig uit een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zondag wisselen opklaringen en wolken elkaar af met nog een kleine kans op een enkele lokale bui. De minima zitten dan ergens rond een 5 à 7 graden.

Overmorgen:

Zondag wordt een gure en ontstuimige dag. We krijgen eerst een aantal actieve storingen over ons heen. De dag start nochtans nog redelijk met wolken en opklaringen, maar al snel volgen er perioden met regen. Die kunnen in de loop van de dag erg intens worden. Er wordt in totaal toch een 10 liter water per vierkante meter verwacht. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het in de late middag gemakkelijk 13 tot 14 graden kan worden.

!! Echter neemt ook de wind toe. In de ochtend al, tijdens de passage van de regengebieden, zijn er al felle rukwinden mogelijk. Die kunnen uithalen tot 80 à 90 km per uur. Ook in de middag blijft het hard waaien en kan de wind per momenten fel uithalen tot boven de 100 km per uur! Er komt later in de middag en vooravond aan en op zee een volle storm te staan met erg zware windstoten die gemakkelijk tot boven de 110 km per uur zouden kunnen halen. Op zee staat een zware storm, 9 tot 10 Bft. Daar zijn uitschieters mogelijk van 120 tot 130 km per uur. Een zeer gevaarlijke situatie dus die zeker links en rechts tot schade zal leiden!

Later:

Op maandag zijn we nog niet van het ontstuimige weer verlost. Er is ook dan nog altijd erg veel wind en die kan verspreid over de dag in perioden gemakkelijk weer uithalen tot 80 à 90 km per uur. Er passeren verspreid over de dag ook nog een aantal regenzones en buienlijnen waarbij het periodiek fel regent. De maxima zitten op maandag rond ongeveer een tien graden.

Ook in de nacht naar dinsdag vallen er nog geregeld buien en kan de wind nog fel uithalen met zware rukwinden.

Samenvatting:

Na een koude start krijgen we een zonnige vrijdag. Geleidelijk kunnen er een paar wolkjes opduiken. De wind trekt gaandeweg de dag geleidelijk wat in kracht aan bij maxima rond een graad of 8. Let op: voorwaarschuwing voor zware rukwinden op zondag! Lees zeker de verdere verwachtingen!

Geert, vrijdag 07 februari, 06.45 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!