VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer diep IJslandlaag bepaalt ons weer. Een zeer actieve randstoring van dat laag, storm Dennis, diept zich daarin razendsnel uit en neemt de sturende rol van dit laag over. Dennis stuurt een paar fronten onze kant op. Vandaag blijven die nog meest voor onze kust treuzelen en leveren veel bewolking en een geleidelijk aantrekkende wind op. Morgen trekken actieve storingen met veel regen en wind door de regio. Ook in de eerste helft van volgende week blijven we onder invloed van Dennis in een zeer stevige westelijke circulatie. Tegen woensdag gooit een wig van hoge luchtdruk zich tussen de bedrijven door en zorgt tijdelijk voor wat stabilisatie. Deze wig trekt snel door waarna we op de noordelijke flank van een hoog boven de Middellandse Zee komen te zitten in een noordwestelijke aanvoer. Dat hoog ligt te ver om ons volledig tegen nieuwe storingen te beschermen die vanaf de Atlantische Oceaan blijven doorkomen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Storm Dennis zal dus dit weekend ons weer beïnvloeden. Een tweede stormdepressie in een week tijd. Hoe komt dat? Wel, dat heeft allemaal te maken met een stevige westcirculatie die aangevuurd wordt door een zeer sterke straalstroom. Jaja, de straalstroom! Hij is terug van nooit weg geweest. Een dag of twee geleden maakte ik daarover deze video met extra achtergrondinfo en een vooruitblik naar het weekeind. In die verwachting is niet veel veranderd, dus de video is nog steeds actueel. Kijk je mee?

 

Vandaag is het veelal zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk ook kans op wat lichte regen. De regel is: hoe meer richting de kust, hoe groter de kans op wat lichte regen of motregen of een bui. Vooral dan vanmiddag. De ochtend verloopt grotendeels droog. Hoe verder landinwaarts, hoe langer we het droog houden. Het gaat om een warmtefront dat tegen de kust aanligt, maar in de loop van de dag weer wat meer naar het noordwesten trekt waardoor de droge perioden landinwaarts weer in de meerderheid geraken. Als het landinwaarts al zou regenen. Veel regen zal er vandaag sowieso dan ook nog niet vallen. De maxima lopen naar een 12-13 graden op en ook de zuidwestelijke wind spant weer fors aan. Dat wordt al snel weer een vrij krachtige wind, aan zee kan die tegen het eind van de dag krachtig worden tot zelfs hard (6-7 Bft). Er zijn tegen de late middag al windstoten tot tegen de 75 km per uur mogelijk.

Vanavond en zeker vannacht nemen de regenkansen toe en ook de wind trekt nog aan. We noteren zeer zachte minima rond 10-11 graden of zelfs nog hoger.

Morgen:

Morgen kan het zelfs weer tot 14 tot 15 graden worden. Het is meest zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden van soms intense regen. De meeste regen valt pas in de (late) middag. Er komt ook weer veel wind te staan. De wind zal waarschijnlijk niet zo krachtig worden als vorige week zondag, maar er kunnen toch weer windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Lokaal is een uitschieter richting de 100 km per uur mogelijk. Het is echter vooral het feit dat het opnieuw over een heel groot gebied heel lang gaat waaien, dat opvalt.

Ook in de nacht naar maandag blijft de kans op felle buien bestaan en kan het steeds erg hard blijven doorwaaien. Tegen dan is de wind wel weer naar het westen gedraaid.

Overmorgen:

Maandag zijn we nog steeds niet van de wisselvalligheid verlost. Het blijft hard waaien, al neemt de wind wel geleidelijk weer wat af. Toch zijn nog uitschieters van 75 km per uur mogelijk. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt waarbij in de loop van de dag ook nog een regenzone doortrekt. De naar west gedraaide wind voert dan iets minder zachte lucht aan met maxima rond een 10-tal graden.

Ook in de avond en nacht naar dinsdag is er kans op enkele forse buien.

Later:

Dinsdag wordt een licht wisselvallig en ook nog steeds erg winderige dag. De westelijke wind waait nog altijd stevig door en is vrij krachtig tot krachtig aan zee. Landinwaarts waait die vrij krachtig. De uitschieters halen nog steeds een 50 tot 60 km per uur. Er wordt iets koelere lucht aangevoerd met maxima rond 8 à 9 graden. Er is kans op een aantal verspreide buien of buienlijnen die doortrekken.

Samenvatting:

Het blijft vandaag meest grijs en betrokken. Er is kans op tijdelijk eens wat lichte regen, maar niet veel. De maxima zitten rond een 12 tot 13 graden en zijn zeer zacht. Verder trekt de zuidwestelijke wind overdag geleidelijk aan en wordt later vrij krachtig tot krachtig aan zee, matig tot vrij krachtig boven land. Er zijn eind van de dag uitschieters van 60 tot 75 km per uur mogelijk.

Geert, zaterdag 15 februari, 08.45 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl