DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog steeds is het status quo op de weerkaarten. We blijven met een compleet losgeslagen westcirculatie zitten op de Atlantische Oceaan en er is niets dat er op wijst dat daar enige rust in komt. Diepe depressies nabij IJsland blijven ons weerbeeld bepalen. Ze sturen telkens storingen, buienlijnen en randdepressies onze kant op. Aan de andere kant vinden we het Azorenhoog terug dat van tijd tot tijd een uitloper van hoge druk tot over onze omgeving rolt, wat dan heel even voor wat rust kan zorgen op de kaarten. Dit weekeind zijn het storingen die het weerbeeld bepalen, terwijl op maandag eerst heel tijdelijk weer een wig van hoge luchtdruk voor een kleine verbetering zorgt, maar die wordt overdag alweer snel door een nieuwe storing gevolgd. Ook daarna echter, blijft het een komen en gaan van storingen en lagedrukgebieden. Stabiliteit is niet aan de orde. Wel zien we dat in de loop van volgende week het Azorenhoog zich wat noordelijker gaat opstellen, waardoor de stroming bij ons meer noordwest zou worden met als gevolg wat koudere temperaturen en dat zou kunnen uitlopen op meer kans op wat winters getinte neerslag. Later in de week echter hebben de depressies de neiging om wat meer richting de Britse Eilanden te komen en wordt het ei zo na nog onstabieler dan het al was …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Er zijn heel veel wolken met weinig of geen opklaringen. Geleidelijk aan neemt de bewolking nog meer toe en  is tijdelijk al eens een bui of wat regen mogelijk, maar er zullen zeker ook lange droge perioden zijn en het is erg zacht met 11 tot 12 graden. Er staat vrij veel wind, maar geen storm. Er kunnen wel uitschieters zijn tot een 60 à 70 km per uur.

Vanavond en vannacht neemt de kans op regen en buien verder toe. Minima rond een graad of 8. De zuidwestelijke wind spant tegen de ochtend nog wat extra aan.

Morgen:

Ook morgen is er veel bewolking. In de ochtend is er de passage van een storing die doortrekt met perioden van soms intense regen. Er kan een behoorlijke plens water vallen morgen. Tegen of pas kort na de middag is het gros van die storing voorbij en wordt het droger vanaf de kust. Toch blijft ook nadien nog een bui mogelijk. In de middag is het zwaar bewolkt met enkele opklaringen en kan er al eens wat regen of een bui vallen, maar er zijn dan ook zeker lange droge periodes. Het is erg zacht met 11 tot 12 graden.
Er staat vrij veel wind, maar ook dan zeker geen storm. Er kunnen wel weer uitschieters zijn tot een 60 à 70 km per uur boven land tot 80 à 90 km per uur aan zee. Dat laatste is vrij veel en kan voor de carnavalsoptochten aan de kust een moeilijke zaak worden, maar ook landinwaarts gaan we toch met een aantal rukwinden moeten rekening houden. De meeste wind zit in de ochtend. In de namiddag neemt die vanaf 14-15 uur geleidelijk in kracht af. Tegen de late middag / avond komt alles weer tot rust en in de nacht naar maandag kan het zelfs fors afkoelen met minima die naar 2-3 graden dalen tegen maandagochtend.

Overmorgen:

Maandag moeten we ons van de tijdelijke invloed van een zwakke wig van hogedruk niet veel voorstellen. De dag zal nog droog starten met een aantal opklaringen, maar dat blijft niet duren. We krijgen al snel veel wolken binnen en in de loop van de dag volgt dan ook regen. Het is wel nog altijd zacht met maxima die weer naar dubbele cijfers oplopen. Verder spant ook de zuidwestelijke wind weer flink aan. Die draait later op de dag naar een westelijke hoek. De maxima zitten op maandag nog net in de dubbele cijfers.

Later:

Dinsdag draait de wind meer naar het noordwesten en voert wat minder zachte licht aan. De maxima vallen dan terug op een 8 à 9 graden en er kan ook dan verspreid over de dag regen aan te pas komen of een aantal buien.

Samenvatting:

We krijgen een grijze zaterdag met veel wolken en veel wind. Die kan vrij krachtig tot krachtig waaien boven land, hard aan zee. Het is zacht met maxima rond 12 graden en gaandeweg de dag kan er al eens wat lichte regen vallen.

Geert, zaterdag 22 februari, 09.25 uur.

De nieuwe minuut natuur van deze week gaat weer over een winterbloeiende struik: de wintergroene ribes!

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl