DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Depressies vanaf de Atlantische Oceaan voeren nog steeds het hoge woord. Het ene lagedrukgebied is nog niet van de kaarten verdwenen of een volgende staat al klaar om de plaats in te nemen. Het blijft dus een komen en gaan van lagedrukgebieden in een nog steeds compleet over de toeren gaande westcirculatie. Daar komt voorlopig geen einde aan. Vandaag, morgen en de dagen nadien blijven we in de greep van lagedrukgebieden die één na één vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa komen en telkens voor perioden met regen, buien en wind zorgen. Overdag vallen er vandaag eerst nog geruime tijd buien. Daarna wordt het tijdelijk wat rustiger, maar tegen de avond volgt een nieuwe buienlijn. Morgen trekt een klein laag net ten zuiden of door onze regio met tijdelijk zelfs kans op wat sneeuw. Tegen het eind van de week wordt de stroming weer zachter en in het weekeind trekt weer een stormdepressie over het Noordzeegebied.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht zijn tal van winterse buien gevallen. Landinwaarts heeft dat op vele plaatsen gezorgd voor wat sneeuw(resten) die vanochtend te vinden zijn. West-Vlaanderen heeft daar niets van gezien en ook grote delen van Oost-Vlaanderen zagen geen sneeuwvlokken, maar vanaf de oostelijke helft van die provincie is dat wel het geval. Die buien zijn er vanochtend nog steeds. Er zijn volop perioden met buien en die kunnen een winterse lading hebben in de vorm van een donderklap, wat hagel of stofhagel. Zelfs een vlok natte of smeltende sneeuw is ook dan nog steeds niet uitgesloten want de bovenluchten  zijn een flink stuk kouder geworden. Vooral landinwaarts dan. Geleidelijk aan worden de buien minder en ook minder actief en vanmiddag overheersen de droge perioden dan bij een wisselende bewolking. Daarbij halen we maximaal 5 à 6 graden, rond een 7 graden aan zee. Daar waait het ook fors uit het noordwesten. Landinwaarts blaast die wind veel minder hard.

Tegen de avond kan er opnieuw een tijdelijke opleving van de buienactiviteit zijn doordat nog een buienlijn passeert, maar in de nacht wordt het kalmer. De bewolking neemt dan wel weer toe bij minima rond een 2 tot 4 graden. De wind neemt daarbij flink in kracht af en draait gaandeweg de nacht van een westelijke naar een zuidelijke richting.

Morgen:

Morgen raken we later op de dag de meest koele lucht alweer kwijt. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidelijke richting. Toch zitten we eerst nog in koude lucht en het kleine laag dat morgen doortrekt, brengt ook een pak neerslag mee. Dat begint als wat regen of smeltende sneeuw, maar kan tijdelijk overgaan in smeltende sneeuw of sneeuw. Er kan zich zelfs tijdelijk en zeker landinwaarts een klein sneeuwdek vormen! Dat gaat dan later over in regen en daarmee komt dan weer wat zachtere lucht binnen, maar de eerste neerslag zou best winters kunnen zijn. De temperaturen zitten in de sneeuwval maar net boven het nulpunt, maar in de loop van de middag wordt de wind dan westelijk tot noordwestelijk en komt er zachtere lucht binnen.

Tegen de avond kan die wind zelfs weer fors aantrekken en loopt zachtere zeelucht binnen. In de nacht naar vrijdag lopen de temperaturen dan ook vlot verder op tot het tegen de ochtend zelfs gemakkelijk 8 tot 9 graden kan worden.

Overmorgen:

Vrijdag zijn we de meest koele lucht alweer kwijt. Op nadering van een volgende storing neemt de bewolking toe en draait de wind naar een meer zuidwestelijke richting. Daarmee komt dan weer zachtere lucht binnen. Eerst krijgen we een droge periode met ruimte voor een aantal bredere opklaringen, maar in de loop van de dag volgt ook weer regen én neemt ook de wind weer fors toe. We halen dan weer maxima rond een tiental graden.

Later:

Zaterdag ligt er weer een stormdepressie op de Noordzee. Die zorgt weer voor uitgebreide perioden met regen en vooral ook weer veel wind. Aan zee wordt die hard tot stormachtig. Boven land is dat een krachtige wind. Er zijn weer rukwinden mogelijk van 80 tot 90 km per uur en per momenten valt er op uitgebreide schaal regen. Het is zacht met maxima rond een 10 tot 12 graden.

Samenvatting:

Tal van winters getinte buien. Vooral over het noorden en landinwaarts. In de loop van de dag wordt de buiigheid geleidelijk aan minder, maar een enkele bui blijft mogelijk en die kan een winters karakter hebben. Tegen de avond tijdelijk weer oplevende buienactiviteit. Het is koud met maxima tussen 5 en 7 graden en aan zee staat een forse noordwestelijke wind.

Geert, woensdag 26 februari, 06.35 uur.

Het is volop de tijd van de sneeuwklokjes, dus moeten we daar ook in de minuut natuur van deze week aandacht aan besteden. We zetten meteen ook een bijzondere soort in de kijker:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl