DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied in de buurt van Schotland koerst heel snel richting Oost-Europa. Het wordt op de voet gevolgd door een erg sterk hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Hierdoor draait de stroming bij ons tijdelijk naar noordwest tot noord met aanvoer van minder zachte lucht. Het hoog schuift snel door en ligt morgen al met kern boven onze omgeving. Het zorgt dan voor een paar rustige, koelere en meer zonnige dagen. Tegen het eind van de week is het hoog al richting Oost-Europa doorgeschoven en dringen nieuwe oceaanstoringen tot onze omgeving door. Volgend weekend zitten we dan ook alweer met een stevige westelijke stroming die opnieuw erg zachte lucht aanvoert met daarin weer de ene storing na de andere die tot bij ons doorstoot. Ook de hele volgende week wordt een erg wisselvallige, zachte en regenachtige week met bij tijden erg veel wind.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We starten vandaag de dag nog meest droog. Er loopt echter nog een buiige storing binnen zodat er zich in de loop van de ochtend weer een aantal buien kunnen vormen. Ook vanmiddag zijn er zeker nog perioden met wat verspreide regen of enkele buien te verwachten. Dat zou lokaal zelfs een bui met een winters randje kunnen zijn in de vorm van wat stofhagel. Zelfs een verdwaalde donderklap is niet onmogelijk. De wind draait daarbij geleidelijk naar een meer noordwestelijke tot noordelijke richting. Die wind blijft wel nog hard doorwaaien en kan zeker aan zee nog 6 tot 7 Bft halen. Boven land staat er minder wind, maar ook daar zijn nog altijd forse pieken mogelijk. Daarbij komt er minder zachte lucht binnen waarbij de maxima dalen naar een 8 graden. Gaandeweg de dag nemen wind en buien wel geleidelijk af en komen er meer opklaringen.

Vanavond wordt het rustiger. De buien verdwijnen en de wind neemt verder af. De minima dalen naar 2-3 graden aan zee. Landinwaarts naar een 1 tot 2 graden. Aan de grond kan het lokaal een graadje vriezen en is er kans op een enkele gladde plek tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zitten we volledig onder de vleugels van een hogedrukgebied. Dat zorgt dan voor veel kalmer weer. Het blijft droog met maxima rond een 7 tot 8-tal graden en een nog maar zwakke tot matige wind uit een eerst noordelijke, later meer veranderlijke hoek. Het is vrij zonnig met een mix van een paar wolkenvelden en brede opklaringen.

In de nacht kan het fors afkoelen. De minima zitten dan rond of net boven het vriespunt met vrij algemene lichte vorst aan de grond.

Overmorgen:

Donderdag zitten we nog steeds onder de vleugels van een hogedrukgebied. Na een koele start van de dag, krijgen we dan weer een vrij zonnig weerbeeld met een mix van brede opklaringen en wat wolkenvelden. De maxima zitten rond een 7 tot 8 graden bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit een zuidoostelijke richting.

In de nacht naar vrijdag zitten de minima weer rond het vriespunt met lichte vorst aan de grond.

Later:

Vrijdag zien we de bewolking weer toenemen op nadering van een zwakke storing. Neerslag zit er waarschijnlijk nog niet en we houden het droog of toch zo goed als droog bij maxima rond een 8 graden. De wind draait dan weer naar een zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

Het is koeler geworden. Een stevige noordwestelijke wind blaast minder zachte lucht binnen met maxima rond 8 graden. Die wind kan eerst nog fors uithalen, maar neemt overdag langzaam af. Er vallen daarbij een aantal verspreide buien. Die verdwijnen geleidelijk tegen de avond. Vanavond en vannacht is het droog en licht tot wisselend bewolkt met kans op wat lichte vorst aan de grond tegen de ochtend.

Geert, dinsdag 04 februari, 06.30 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!