VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een actieve depressie trekt vandaag door het Noordzeegebied. Ze stuurt een front en daarachter diverse buienlijnen over onze regio. In de avond trekt nog een kleine randstoring door van dit laag. Daarna wordt het vannacht en morgen tijdelijk rustiger door de passage van een wig van hoge luchtdruk. In het weekeind neemt een nieuw IJslandlaag (Dennis) de regie over ons weer opnieuw over. Een actieve randstoring van dat laag zorgt dan zowel zaterdag als zondag weer voor perioden met felle regen, intense buien en ook weer heel veel wind. Dit wordt opnieuw een stormlaag. Per momenten kan het dan weer stormachtig worden. Ook volgende week trekt het erg wisselvallige weer zich zeker in de eerste helft van de week nog door. Later in de week zou het tijdelijk rustiger kunnen worden, maar met de nadruk op tijdelijk.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Storm Dennis zal ons weer de komende dagen beïnvloeden. Een tweede stormdepressie in een week tijd. Hoe komt dat? Wel, dat heeft allemaal te maken met een stevige westcirculatie die aangevuurd wordt door een zeer sterke straalstroom. Jaja, de straalstroom! Hij is terug van nooit weg geweest. Hoe dat in elkaar zit en wat de weersverwachting voor de komende dagen wordt: dat en nog meer leg ik in deze video uit. Kijk je mee?

 

Vandaag staat een nieuwe regenzone op het menu. Die trekt vanochtend met veel regen door de regio. Het is dan ook eerst zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. De regen houdt in de tweede helft van de ochtend al op en wordt gevolgd door opklaringen, maar tegelijk ook al de eerste buien. Die kunnen erg fel zijn, met (stof)hagel, een donderklap en windstoten. Ook vanmiddag vallen er tal van buien. De opnieuw zuidwestelijke wind spant daarbij weer aan en waait dan matig tot vrij krachtig boven land. Aan de kust kan die krachtig tot tijdelijk zelfs hard (opnieuw 7 Bft) worden. De temperaturen lopen ook weer op en gaan naar een 10-tal graden. Tijdens buien zijn uitschieters mogelijk die 80 tot 90 km per uur kunnen halen.

Tegen de avond is het extra uitkijken voor de passage van een nog actievere buienlijn. Vooral in het zuiden van de regio kan de wind daarbij nog wat harder uithalen. In het noorden neemt die dan eerder af door de nabijheid van het kleine lagedrukgebied. Er kunnen ook dan weer zware buien vallen, mogelijk met hagel en onweer en tijdelijk felle windstoten. Nadien wordt het rustiger en droger en in de nacht zijn de buien verdwenen. De wind wordt dan westelijk en neemt af. De minima dalen tegen de ochtend naar een 5 à 6 graden.

Morgen:

Morgen krijgen we opnieuw een wig van hoge luchtdruk op bezoek. Die trekt snel door, maar zorgt wel weer voor een kleine adempauze in het wind- en regengeweld al is er wel kans op een enkele lokale bui. We houden het echter op de meeste plekken volledig of grotendeels droog en wat rustiger bij een maximale temperatuur rond een graad of 9.

In de nacht naar zaterdag komen er al snel weer meer en meer wolken binnenlopen.

Overmorgen:

Zaterdag is het veelal zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk ook wat lichte regen die inzet. De regel is: hoe meer richting de kust, hoe groter de kans op wat lichte regen of motregen of een bui. Hoe verder landinwaarts, hoe langer we het droog houden. In de loop van de dag kan die neerslag wel al wat intenser gaan worden. De maxima lopen naar een 12-13 graden op en ook de zuidwestelijke wind spant weer fors aan. Dat wordt al snel weer een vrij krachtige wind, aan zee kan die krachtig worden tot zelfs hard (6-7 Bft).

In de nacht naar zondag nemen de regenkansen toe en ook de wind trekt nog aan. We noteren zeer zachte minima rond 8 tot 9 graden.

Later:

Zondag kan het zelfs weer tot 13-14 graden worden. Het is meest zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden van soms intense regen. Er komt ook weer veel wind te staan. De wind zal waarschijnlijk niet zo krachtig worden als vorige week zondag, maar er kunnen toch weer windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Lokaal is een uitschieter richting de 100 km per uur mogelijk. Het is echter vooral het feit dat het opnieuw over een heel groot gebied heel lang gaat waaien, dat opvalt. Eigenlijk blijft het tot en met zondag de hele tijd fors doorwaaien, op een kleine adempauze op vrijdag niet te na gesproken …

Ook in de nacht naar maandag blijft de kans op felle buien bestaan en kan het steeds erg hard blijven doorwaaien.

Samenvatting:

Regen, veel regen tijdens de eerste uren van de dag. Later in de ochtend verschijnen al de eerste opklaringen aan zee, maar die worden vrijwel direct gevolgd door buien. De rest van de dag tot vanavond vallen er regelmatig al dan niet felle buien met kans op (stof)hagel, onweer en windstoten. Zeker in de avond is het uitkijken voor felle buien op doortocht van een buienlijn. Maxima rond 10 graden en veel wind met kans op uitschieters van 80 tot 90, lokaal misschien net tot 100 km per uur.

Geert, donderdag 13 februari, 06.50 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl