DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We komen tijdelijk onder de beschermende vleugels terecht van een sterk hogedrukgebied dat even een aantal dagen boven onze hoofden komt bivakkeren. Het hoog schuift echter wel snel door en ligt morgen al met kern ten oosten van ons. Het zorgt voor een paar rustige, koelere en tijdelijk ook meer zonnige dagen. Tegen het eind van de week is het hoog al richting Oost-Europa doorgeschoven en dringen nieuwe oceaanstoringen tot onze omgeving door. Volgend weekend zitten we dan ook alweer met een stevige westelijke stroming die opnieuw erg zachte lucht aanvoert met daarin weer de ene storing na de andere die tot bij ons doorstoot. Ook de hele volgende week wordt een erg wisselvallige, zachte en regenachtige week met bij tijden erg veel wind. Het is vooral uitkijken naar maandagnacht en woensdag wanneer actieve stormdepressies een koers dicht in onze buurt lijken te gaan volgen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht is niet helemaal volgens de verwachtingen gelopen. Boven de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen wel. Daar zijn brede opklaringen opgedoken met vanochtend minima rond 2-3 graden en vorst aan de grond. Elders en zeker in West-Vlaanderen zijn de wolken blijven hangen en in de Westhoek valt er vanochtend zelfs eerst nog een licht buitje. Daar start de dag met minima rond 5-6 graden. Gaandeweg de ochtend schuiven de opklaringen ook daar overal binnen en trekt de bewolking geleidelijk weg. Vanmiddag krijgen we dan ook overal een mix van nog enkele wolkenpartijen, afgewisseld met brede opklaringen. Het wordt daarbij dan overal rond een graad of 8 bij een zwakke tot aan zee nog tijdelijk matige noordwestelijke wind.

Vanavond en vannacht is het eerst licht tot wisselend bewolkt, maar er duiken nevel- en mistbanken op. Die kunnen tegen de ochtend aanvriezen bij minima die dan dalen naar rond het vriespunt en wisselen tussen -1 en +1 graad. Het is dan dus uitkijken voor eventuele lokale gladheid.

Morgen:

Morgen zitten we nog steeds onder de vleugels van een sterk hogedrukgebied. Na een koele start van de dag met nevel en mist, krijgen we dan eerst een meest grijs weerbeeld. Het is dan wachten of en hoe breed het zal opklaren. Het is best mogelijk dat vele plekken morgen erg lang met een grijze hemel blijven zitten en dat de zon er niet overal door geraakt. De maxima zitten morgen rond een 6 à 7 8 graden bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit een zuidoostelijke richting.

In de nacht naar vrijdag zitten de minima weer rond het vriespunt met lichte vorst aan de grond.

Overmorgen:

Vrijdag draait de wind naar een zuid, later zuidwestelijke hoek en neemt weer toe. Eerst kan het daarbij flink opklaren waarbij de zon zich opnieuw flink kan laten zien. Toch zeker tijdelijk. Later op de dag zien we de bewolking weer toenemen op nadering van een zwakke storing. Neerslag zit er waarschijnlijk nog niet en we houden het droog of toch zo goed als droog bij maxima rond een 8 graden.

In de nacht naar zaterdag loopt er steeds meer bewolking binnen en blijven de minima weer licht positief.

Later:

Zaterdag komt er een eerst zwakke storing met wat regen binnen. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden met regen. De maxima komen dan alweer in de dubbele cijfers te zitten en lopen naar een tiental graden op. De wind waait daarbij weer vlagerig uit een zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

Eerst nog veel wolken in het westen met zelfs nog een laatste buitje in de Westhoek. Landinwaarts zitten (in Oost-Vlaanderen) al opklaringen. Geleidelijk komen er overal opklaringen en krijgen we een mix van wolken en zonnige perioden. Maxima rond 8 graden bij een zwakke noordwestelijke, later veranderlijke wind. Vanavond en vannacht kans op nevel en aanvriezende mist en uitkijken voor lokale gladheid bij minima rond het vriespunt.

Geert, woensdag 05 februari, 06.40 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!