DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Stormdepressie Dennis bepaalt ons weer. Daarbij trekken in de loop van de dag een paar storingen met veel regen en wind door de regio. Ergens halfweg de namiddag begint ook het koufront van Dennis aan de overtocht van west naar oost door Vlaanderen, waarbij tijdelijk forse regen en felle windstoten kunnen voorkomen. Ook in de eerste helft van deze week blijven we onder invloed van Dennis in een zeer stevige westelijke circulatie. Tegen woensdag gooit een wig van hoge luchtdruk zich tussen de bedrijven door en zorgt tijdelijk voor wat stabilisatie. Deze wig trekt echter nog sneller door dan eerst voorzien, waarna we op de noordelijke flank van een hoog boven de Middellandse Zee komen te zitten in een noordwestelijke aanvoer. Dat hoog ligt te ver om ons volledig tegen nieuwe storingen te beschermen die vanaf de Atlantische Oceaan blijven doorkomen. De westcirculatie op de oceaan weet dan ook van geen stoppen en dendert steeds verder door met voor ons steeds maar aanhoudende wisselvalligheid. Ook het carnavalsweekend lijkt ontstuimig en wisselvallig te gaan worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Storm Dennis is intussen aangekomen bij ons. Een tweede stormdepressie in een week tijd. Hoe komt dat? Wel, dat heeft allemaal te maken met een stevige westcirculatie die aangevuurd wordt door een zeer sterke straalstroom. Jaja, de straalstroom! Hij is terug van nooit weg geweest. Een dag of vier geleden maakte ik daarover deze video met extra achtergrondinfo en een vooruitblik naar het weekeind. In die verwachting is niet veel veranderd, dus de video is nog steeds actueel. Kijk je mee?

 

Vandaag kan het in de erg zachte lucht die Dennis meesleurt, gemakkelijk tot 14 graden worden. Het is meest zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden van soms intense regen. De meeste regen valt pas in de (late) middag. Er komt ook weer veel wind te staan. De wind zal waarschijnlijk niet zo krachtig worden als vorige week zondag, maar er kunnen toch weer windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Lokaal is een uitschieter richting de 100 km per uur mogelijk. Het is echter vooral het feit dat het opnieuw over een heel groot gebied heel lang gaat waaien, dat opvalt. Die wind is eerst zuid van richting, later zuidwest.

In de late namiddag trekt dan het koufront van de depressie door onze regio. Daarbij kan het tijdelijk opnieuw erg hard gaan regenen. Zelfs een donderklap is op passage van het koufront mogelijk, naast felle rukwinden. Die kunnen tijdelijk tijdens de passage van het front nog wat feller worden. Tegen de vooravond is het front onze regio voorbij. Dan nemen de rukwinden landinwaarts af, aan zee blijven nog felle windstoten mogelijk uit een dan westelijke hoek.

Ook vannacht blijft de kans op felle buien bestaan en kan het steeds erg hard blijven doorwaaien uit het westen.

Morgen:

Morgen zijn we nog steeds niet van de wisselvalligheid verlost. Het blijft hard waaien, al neemt de wind wel geleidelijk weer wat af. Toch zijn nog uitschieters van 75 km per uur mogelijk. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt waarbij in de loop van de dag ook nog een buienzone doortrekt. Tijdelijk krijgen we dus in de namiddag opnieuw een perioden met regen en/of buien. Daar kunnen enkele felle buien tussen zitten, met kans op hagel en onweer. De naar west gedraaide wind voert dan iets minder zachte lucht aan met maxima rond een 10-tal graden.

Ook in de avond en nacht naar dinsdag is er kans op enkele forse buien.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een licht wisselvallig en ook nog steeds erg winderige dag. De westelijke wind waait nog altijd stevig door en is vrij krachtig tot krachtig aan zee. Landinwaarts waait die vrij krachtig. De uitschieters halen nog steeds een 50 tot 60 km per uur. Er wordt iets koelere lucht aangevoerd met maxima rond 8 à 9 graden. Er is kans op een aantal verspreide buien of buienlijnen die doortrekken in de loop van de dag.

In de nacht naar woensdag wordt het rustiger, al is een enkele bui ook dan zeker nog niet volledig uit te sluiten.

Later:

Woensdag kunnen we tijdelijk profiteren van de gunstige invloed van een rug van hoge luchtdruk, maar dat is tijdelijk. De rug komt vandaag in de vooruitzichten bovendien veel minder sterk uit de verf zodat de tijdelijke weersverbetering nog minder sterk zal zijn. Het is op woensdag waarschijnlijk meest wisselend bewolkt met een kleine kans op nog een enkele bui. Maxima rond een graad of 8.

Samenvatting:

Veel wind en perioden met regen. Het is de hele dag zwaar bewolkt. In de late middag trekt een actief koufront door met intense regen en tijdelijk nog wat fellere rukwinden. Er zijn de hele dag uitschieters mogelijk tussen 80 en 100 km per uur. Daarbij is het zeer zacht met maxima rond 14 graden. Na passage van het front gaat het vanavond geleidelijk wat minder waaien. In de nacht blijven buien echter mogelijk.

Geert, zondag 16 februari, 09.25 uur.

Er is intussen ook nog een nieuwe minuut natuur online met Iris Lady Beatrix Stanley in de hoofdrol:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl