DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het sturende weersysteem van dienst voor vandaag en de komende dagen, wordt een lagedrukgebied met centrum tussen de Britse Eilanden en IJsland. Het zorgt bij ons voor een stevige zuidwestelijke stroming waarin gemakkelijk randstoringen en buienlijnen meetrekken die dan telkens tijdelijk voor regen en buien zorgen. Er staat de hele periode vrij veel wind uit het zuidwesten en die voert erg zachte lucht aan. Tijdelijk kan er al eens een betere periode voorkomen wanneer een rug van hoge luchtdruk zich even tussen de storingen door kan wurmen, maar die betere momenten duren nooit erg lang. Voorlopig is dit opnieuw de luchtdrukverdeling. Mogelijk komt er volgende week een tijdelijke meer noordelijke stroming op de weerkaarten, maar niet alle modellen zijn hier even enthousiast over. Structureel winterweer blijft onzichtbaar.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een storing met regen door. Die regen is vanochtend al lang weer weg en we krijgen vervolgens een groot deel van de dag een mix van wolken en opklaringen. Daarbij komen we meer en meer in ontstuimig weer terecht. Een diepe depressie boven de Britse Eilanden is de aanjaagster van deze wisselvalligheid. De zuidwestelijke wind trekt verder aan en in de namiddag loopt een volgende storing binnen met perioden van regen en buien. Er kunnen zeker later in de middag enkele forse buien opduiken met veel wind en felle windstoten. Die kunnen tot 60 à 70 km per uur aantrekken. Het is wel zacht met maxima tussen 8 en 10 graden.

Vanavond en vannacht komen er nog meer buien en blijft er veel wind staan bij zachte minima van een 6 graden. Zelfs wat hagel of een donderklap zijn mogelijk. Zeker dicht aan de kust moeten we niet van een klap onweer of wat korrelhagel verwonderd zijn. Ook dan blijft de wind flink waaien met rukwinden tijdens en rond de buien.

Morgen:

Morgen vallen er nog steeds buien. Zeker tijdens de eerste helft van de dag moeten we nog rekening houden met de aanwezigheid van een aantal verspreide buien. Daar kunnen best pittige exemplaren tussen zitten, eventueel met wat korrelhagel of een lokale donderklap. De maxima zitten morgen rond een 8 graden bij een pittige zuidwestelijke wind die zeker tijdens de buien nog kan pieken. Later op de dag nemen de buien af en wordt het wat rustiger.

In de nacht naar woensdag zijn de meeste buien verdwenen. Met een wisselende bewolking kan het dan afkoelen naar een 3 à 4 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag wordt de betere dag van de week. We krijgen even wat rustiger weer onder een mobiele wig van hoge luchtdruk. Het is dan eerst wisselend, later zwaar bewolkt. Tegen het eind van de dag neemt de wind en de bewolking weer toe en kan er wat regen binnenlopen. De maxima zitten op woensdag ook rond een 8 graden.

In de nacht naar donderdag is het zwaar bewolkt met kans op wat verspreid gedruppel.

Later:

Donderdag krijgen we een volgende storing binnen. Een warmtefront trekt van west naar oost en gaat opnieuw veel zachtere lucht vooraf die in de loop van de dag binnenloopt. De maxima lopen geleidelijk weer op en halen later op de dag gemakkelijk 12 tot 13 graden. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of motregen.

Samenvatting:

Zacht. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt met een stevige zuidwestelijke wind die erg zachte lucht aanvoert. Maxima rond 10 graden. Later vandaag een fors toenemende kans op buien. Vanavond en vannacht kunnen dat felle buien zijn, zelfs met kans op wat korrelhagel of een donderklap, zeker dicht aan de kust.

Geert, maandag 27 januari, 06.35 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!