DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoog met kern boven Frankrijk neemt ons vandaag in bescherming met rustig weer, maar wel veel wolken. Het hoog wordt geleidelijk meer zuidwaarts weggedrukt en de kern ervan komt de komende dagen van over Spanje richting Midden Europa te liggen. De nog altijd stevige westcirculatie die zich nog steeds boven de Atlantische Oceaan bevindt, breidt zich de komende dagen geleidelijk weer meer naar West-Europa uit. We komen dan volgende week ook weer meer onder invloed van storingen met zachte lucht en perioden van regen en wind. Er blijft echter steeds tegengas gegeven worden door hogedrukgebieden die zich telkens ten zuiden en zuidwesten bevinden. Die schuiven dan telkens ook door richting Centraal en Oost Europa zodat een echt doorbreken van de westcirculatie op onze breedtegraad niet echt goed lukt. Toch komt er van tijd tot tijd eens een wat meer actief lagedrukgebied dichterbij met storingen die regen en wind brengen. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons wel steeds voor erg zacht weer met veel wolken. Een winterse setting op de weerkaarten is op de weerkaarten voorlopig dan ook nog steeds niet te zien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik het nog een weekje extra staan. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

We krijgen vandaag veel bewolking. Die overheerst al van in de vroege ochtend en het lijkt er sterk op dat het zeer moeilijk zal worden om die bewolking kwijt te geraken. De kans op opklaringen die er eerder nog beter voorstond, lijkt maar klein te worden. Het blijft wel zo goed als droog, maar helaas gaan we die grijze wolkendeken de hele dag moeten verdragen. Er zou kunnen een lokale opklaring doorbreken, maar dat zal dan toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel worden. Tegen het eind van de middag is zelfs een spatje motregen niet uitgesloten. Het is daarbij wel een stuk rustiger dan gisteren met nog maar een zwakke, hoogstens matige en naar zuidwest draaiende wind. De maxima halen vanmiddag ongeveer een 7-tal graden.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt met lokaal al eens een druppel regen. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 3 tot 4 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind.

Morgen:

Maandag wordt nog een redelijke dag, al blijft er bewolking en neemt later de wind geleidelijk aan wel weer toe. We houden het meer dan waarschijnlijk wel nog het grootste deel van de dagperiode volledig droog terwijl de maxima dan eerder de neiging hebben om nog een graadje minder hoog uit te komen. Een tijdelijke opklaring kan, maar veel moeten we ook daar niet van verwachten. We noteren gaandeweg de dag temperaturen van zo’n 6 à 7 graden. De zuidwestelijke wind trekt daarbij langzaam wat aan.

In de nacht naar dinsdag nemen de regenkansen toe op nadering en doortrekken van een zwakke regenzone die veel zachtere lucht voorafgaat. De minima lopen gaandeweg die nacht ook weer op.

 

Overmorgen:

Dinsdag wordt het opnieuw regenachtig en trekt de wind fors aan. De regen zal waarschijnlijk vooral in de voorgaande nacht zitten wanneer een storing door onze regio trekt. Overdag is het meer droog al is een bui of wat tijdelijke lichte regen zeker nog mogelijk. De maxima lopen fors op en halen gemakkelijk een 11 tot zelfs 12 graden bij een flinke zuidwestelijke wind.

Later:

Woensdag wordt de meest zachte dag van de hele reeks. De minima zitten in de nachten rond een 8 graden of meer terwijl we overdag zelfs naar een volle 12 tot 13 graden kunnen gaan. Er is de hele dag veel bewolking met kans op wat lichte regen of een bui. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorwaaien en wordt van tijd tot tijd vrij krachtig tot krachtig.

Samenvatting:

We krijgen een meest grijze zondag met maar een kleine kans op een enkele opklaring. Het is wel rustig met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en maxima rond een graad of 7. Later vanmiddag valt mogelijk een lokaal drupje motregen.

Geert, zondag 05 januari, 10.15 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: