DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie vormt zich op de Atlantische Oceaan en neemt de regie over ons weer over. Vandaag stuurt ze al een eerste eerder zwak front over onze omgeving. Het laag nestelt zich de komende dagen tussen IJsland en de Britse Eilanden. Daarbij ontstaat een actieve randstoring die vooral dinsdag en woensdag ons weer gaat beheersen. Daar zijn enkele actieve storingen aan verbonden met regelmatig perioden van intense regen en vrij veel wind. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week lost het hoofdlaag geleidelijk op en valt de activiteit op de Atlantische Oceaan wat stil. Daardoor kan een nieuwe uitloper van het Azorenhoog ons weer meer in bescherming nemen. Het is dan de vraag welke richting die uitloper uitgaat. Het Europese model laat deze vrij snel uitgroeien tot een apart filiaal waardoor we in rustiger vaarwater zouden komen met tijdelijk ook wat koelere temperaturen. Het Amerikaanse model is hier veel minder enthousiast over en laat de druk van de Atlantische Oceaan al snel weer overnemen met aanhoudende wisselvalligheid. Voorlopig ben ik geneigd dit scenario te volgen met tijdelijk mogelijkheden tot wat rustiger weer naar het eind van de week en volgend weekend toe.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag nemen in de ochtend de regenkansen weer toe. Storingen schuiven weer dichterbij al gaat wel nog maar om een eerste zwakke storing die in de ochtend doortrekt. Er is veel bewolking met kans op wat lichte regen of motregen. Later wordt het weer droger en kan het wat voorzichtig opklaren. In de namiddag vallen er dan een paar verspreide lichte buitjes met temperaturen die ongeveer 8 à 9 graden bereiken. De wind wordt weer zuidwest en blijft fors doorwaaien. Aan zee is die vrij krachtig tot krachtig, boven land matig tot vrij krachtig. Er zijn uitschieters tot 40-50 km per uur mogelijk.

Vanavond en vannacht zien we dan aanhoudend veel wolken en minima die rond een 6-7 graden zitten. Het blijft droog bij een nog altijd vlagerige zuidwestelijke wind.

 

Morgen:

Morgen is het in de ochtend eerst nog wisselend tot zwaar bewolkt met toch nog altijd een paar opklaringen. De bewolking neemt wel gaandeweg toe en uiteindelijk raakt het bewolkt tot betrokken met in de namiddag ook geleidelijk binnenlopende regen. De maxima halen een 9 graden, lokaal 10. Het blijft ook morgen stevig doorwaaien uit een zuidwestelijke richting met uitschieters tot 40 à 50 km per uur.

 

Overmorgen:

Dinsdag arriveert een actiever front. Het hoort bij een actieve randstoring van het diepe laag ten noordwesten van de Britse Eilanden. In de loop van de dag mogen we ons dan aan een forse scheut water verwachten, begeleid door een flink aantrekkende wind. De maxima gaan weer naar dubbele cijfers en lopen gemakkelijk op naar 11 tot 13 graden. Ook de nachten zijn dan bijzonder zacht met minima die weer dicht tegen een tiental graden blijven zitten.

 

 

Later:

Woensdag verandert er niet veel aan deze drukverdeling. Een actieve randstoring van de diepe depressie bij IJsland blijft ons weer beheersen met perioden van intense regen of felle buien. Het waait stevig door uit het zuidwesten en er wordt erg zachte lucht aangevoerd met maxima die op woensdag gemakkelijk weer 12-13 graden halen.

Samenvatting:

Veel wolken. Vanochtend tijdelijk wat regen. In de middag opnieuw wat opklaringen, maar ook nog enkele buitjes. Maxima rond een zachte 8-9 graden, maar dat wordt voor het gevoel deels teniet gedaan door de stevige zuidwestelijke wind die kan uithalen tot 40 à 50 km per uur.

Geert, zondag 12 januari, 09.35 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: