DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ten zuiden van ons, trekt geleidelijk nog dieper Europa in en wordt steeds verder zuidwaarts weggeduwd. De nog altijd stevige westcirculatie die zich nog steeds boven de Atlantische Oceaan bevindt, breidt zich de komende dagen geleidelijk weer meer naar West-Europa uit. We komen deze week dan ook weer meer onder invloed van storingen met zachte lucht en perioden van regen en wind. Er blijft echter steeds tegengas gegeven worden door hogedrukgebieden die zich telkens ten zuiden en zuidwesten bevinden. Die schuiven dan telkens ook door richting Centraal en Oost Europa zodat een echt doorbreken van de westcirculatie op onze breedtegraad niet echt goed lukt. Toch komt er van tijd tot tijd eens een wat meer actief lagedrukgebied dichterbij met storingen die regen en wind brengen. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons wel steeds voor erg zacht weer met veel wolken. Een winterse setting op de weerkaarten is op de weerkaarten voorlopig dan ook nog steeds niet te zien en alles wijst er intussen op dat ook januari geen stevig winterweer meer op de kaarten zal zetten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik het nog een weekje extra staan. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

Vandaag krijgen we best nog een redelijke dag te verwerken. De dag start met een dik pak wolken, maar aan de Frans-Belgische grens is dat al zo dik niet meer. Vanuit Frankrijk proberen opklaringen dichterbij te komen en in de loop van de dag kunnen we dan ook een aantal opklaringen zien binnenlopen. Zeker in de zuidelijke helft van de provincie kan de zon er tijdelijk zelfs vrij goed doorkomen, maar ook elders zijn een aantal opklaringen mogelijk. Later vanmiddag lopen er dan weer meer wolken binnen. De maxima halen daarbij ongeveer 7 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke, later naar zuid draaiende wind.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met later in de nacht ook wat lichte regen. De minima dalen eerst naar een 4-5 graden om dan later in de nacht weer op te lopen naar ongeveer 8 graden tegen de ochtend. De wind blijft matig waaien uit een zuidwestelijke hoek.

Morgen:

Morgen is het mogelijk eerst nog licht regenachtig. De meeste (lichte) regen zit echter in de nacht wanneer een zwakke storing door onze regio trekt. Overdag is het meer droog al is een bui of wat tijdelijke lichte regen zeker nog mogelijk. Ook een aantal, zij het beperkte, opklaringen zijn mogelijk. De maxima lopen gaandeweg de dag verder op en bereiken tegen de late middag een graad of 10 bij een matige, aan zee soms vrij krachtige wind uit een zuidwestelijke hoek.

Ook de nacht naar woensdag verloopt meest bewolkt met kans op wat tijdelijke lichte verspreide regen en erg zachte minima die niet dalen, maar eerder nog wat verder oplopen.

 

Overmorgen:

Woensdag wordt de meest zachte dag van de hele reeks. De minima zitten in de nachten rond een 10-tal (!) graden of meer terwijl we overdag zelfs naar een volle 12 tot 13 graden kunnen gaan. Er is de hele dag veel bewolking met kans op wat lichte regen of een bui. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorwaaien en wordt van tijd tot tijd vrij krachtig tot krachtig.

Later:

Donderdag zou een wat meer actieve storing tot in onze omgeving kunnen geraken. Daarbij kan er dan tijdelijk wat meer regen vallen, maar ook dan staan er toch geen grote hoeveelheden op het menu. Het blijft zacht met maxima die ook dan nog aan dubbele cijfers geraken, al gaan de hoogste waarden er toch wel geleidelijk aan uit.

Samenvatting:

Eerst is het grijs. Tijdelijk zijn een paar (brede) opklaringen mogelijk. Zeker in de zuidelijke helft. Later vanmiddag neemt de bewolking weer toe. Maxima rond 7 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het bewolkt met kans op wat lichte regen.

Geert, maandag 06 januari, 06.35 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: