DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten de eerste dagen met een aantal lagedrukgebieden voor onze deur. Ze bevinden zich boven de Britse Eilanden en sturen een aantal storingen onze kant op. Tegen het weekeind nadert dan weer een hogedrukgebied dat tijdelijk voor wat stabilisatie kan zorgen. Ook dat hoog schuift vervolgens echter snel zuidelijk weg richting Centraal en Oost Europa. Later volgende week komen we dan ook weer onder de invloed van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden met hun daaraan verbonden storingen terecht. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons steeds voor erg zacht weer met veel wolken. Een winterse setting op de weerkaarten is op de weerkaarten voorlopig dan ook nog steeds niet te zien en alles wijst er intussen op dat ook januari geen (stevig) winterweer meer op de kaarten zal zetten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik nog tot eind van de weekje staan. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

Vandaag wordt een heel erg zachte dag. We staan al op met temperaturen van 10-11 graden en die lopen nog verder op. Vanmiddag halen we maxima van rond een 12 tot 13 graden. Daarbij staat een vlagerige zuidwestelijke wind die aan zee vrij krachtig tot krachtig waait. Boven land staat die vrij krachtig door te blazen. We zitten daarbij onder de invloed van een storing. Een warmtefront in dit geval. Dat zorgt voor heel veel bewolking en weinig of geen zon. Gedurende de dag neemt daarbij de kans toe dat er eens wat lichte verspreide regen gaat vallen.

Vanavond en vannacht activeert de storing en lopen de regenkansen verder op. Gedurende de nacht kan er dus wat meer en intensere regen gaan vallen. Ook de wind, die in de avond tijdelijk wat minder hard waait, trekt later in de nacht weer aan. De minima zijn zeer zacht en zitten rond een 11 tot zelfs 12 graden.

Morgen:

Morgen blijft het ook de hele dag bewolkt tot betrokken. We zitten dan aanvankelijk nog in een warme sector tussen een warmtefront en koufront in. Daarbij blijft het erg zacht met opnieuw 12 tot 13 graden als maximum. In de loop van de dag nadert een koufront en dat zorgt voor verder oplopende neerslagkansen. Die neerslag kan morgen per momenten ook vrij intens worden. Het front activeert duidelijk meer dan in eerdere verwachtingen zat en er zou morgen verspreid over de dag toch een liter of 10 naar omlaag kunnen vallen per vierkante meter. De zuidwestelijke wind blijft daarbij stevig doorblazen met uitschieters van rond de 50 km per uur.

Ook vrijdagnacht is het nat en winderig met perioden van regen en buien.

Overmorgen:

Vrijdag trekken de storingen weg en maakt de bewolking later in de middag weer plaats voor een aantal opklaringen. Het wordt dan wat minder zacht met temperaturen die rond een graad of 9 zitten als hoogste waarden. Er valt dan in de ochtend eerst nog regen of enkele buien. Later is het droger met  eventueel nog een verspreide bui, maar de opklaringen gaan later in de middag overheersen bij een naar west tot noordwest draaiende en afnemende wind. In de nacht naar zaterdag zitten we dan met brede opklaringen en zou het in de wat koelere lucht landinwaarts aan de grond lokaal eventueel tot dicht tegen nul kunnen geraken. In de lucht is dat niet aan de orde met minima van 3-4 graden.

 

Later:

Zaterdag blijft het ook zacht. We blijven een 8-9 graden noteren als maxima terwijl wolken en opklaringen elkaar dan afwisselen. Er is een kleine kans op een enkele lokale bui, maar meestal blijft het gewoon droog bij een matige naar west draaiende wind.

Samenvatting:

Grijs, bewolkt en winderig. Geleidelijk ook wat lichte regen. Het is zeer zacht met 12 tot 13 graden. Ook vanavond en vannacht is het zeer zacht. De minima dalen amper onder de 11 graden en de regenkansen lopen verder op.

Geert, woensdag 08 januari, 06.40 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: