ZO

29 Mar

Weertype

Weertype

5-6° |

40 %

Windrichting

N 4-6 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kern tussen de Britse Eilanden en IJsland, bepaalt ons weer. [...]
Lees verder

MA

30 Mar

Weertype

Weertype

-1/2° | 8-9°

40 %

Windrichting

N 3-4 bft
Morgen halen we ook de 10 graden niet meer en ook de dagen daarna zitten we laag in zowel maxim [...]
Lees verder

DI

31 Mar

Weertype

Weertype

-2/0° |

20 %

Windrichting

NW 3 bft
Dinsdag wordt de wind geleidelijk wat meer noordwest van richting en gaan de allerscherpste kan [...]
Lees verder

WO

1 Apr

Weertype

Weertype

-2/0° | 10°

10 %

Windrichting

W 3 bft
Op woensdag is de wind geleidelijk meer west tot noordwest geworden doordat het sturende hogedr [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een krachtig hoog boven de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het zorgt vandaag voor een zwakke noordelijke stroming waarin nog een enkel laatste buitje kan meedrijven. De kern van het hoog komt vanaf morgen enkele dagen boven onze omgeving te liggen, wat zorgt voor zeer rustig en stil vallend weer. Vanaf woensdag schuift de kern weer weg en komen we geleidelijk aan weer in een zwakke west tot noordwestelijke stroming terecht. Eén en ander zorgt voor wat lagere temperaturen de eerste dagen met in de nachten kans op wat lichte vorst. Later in de week schuiven weer meer wolken binnen en lopen de temperaturen geleidelijk weer wat op. Tegen het eind van de week wordt de invloed van storingen en lagedrukgebieden geleidelijk aan weer groter.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zijn we nog steeds niet volledig verlost van de kans op een lokaal buitje. De stroming is noord tot noordwest en daarmee worden nog steeds een paar wolkenvelden aangevoerd vanaf de Noordzee. Daarin kan dus nog een bui opduiken. De maxima komen weer op een 7-8 graden uit bij een eerst nog matige, later afzwakkende noordwestelijke tot noordelijke wind. Die wordt tegen de avond noordoost.

Vanavond en vannacht koelt het aan zee af naar een 2 tot 3 graden, hier en daar wat lager. Landinwaarts dalen de minima naar een 1-2 graden. Er is meer kans op wat lichte vorst aan de grond doordat de opklaringen breder worden en de minima wat lager zitten dan vorige nacht. Zeker landinwaarts is het tegen de ochtend uitkijken voor lokale gladheid en kan er wat nevel of een mistbank opduiken.

Morgen:

Morgen zitten we dan onder de kern van het sterke hoog. Het is dan heel rustig en het is de vraag in hoeverre er nevel en mist opgedoken zal zijn en op welke schaal. Meest waarschijnlijke scenario voor morgen is in de nanacht de vorming van veel (lage) bewolking die niet of maar zeer moeizaam oplost. Het wordt een rustige, veelal grijze ochtend. In de namiddag is de kans op opklaringen groter, maar we zullen morgen nog moeten zien hoe breed die gaan uitvallen met maxima rond een 4 tot 6 graden en een zwakke veranderlijke wind.

In de nacht naar dinsdag kan het lichtjes vriezen, zeker daar waar opklaringen zitten. Het kan tegen de ochtend in de opklaringen landinwaarts een -2 tot -3 graden worden. Ook dan zal echter veel afhangen van de hoeveelheid wolken die er nog zullen hangen.

Overmorgen:

Ook dinsdag is een kalmere dag. Een hogedrukgebied houdt storingen even op een afstand waarbij we enkele droge dagen krijgen met veel minder wind. Het is ook dan wat minder zacht met temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. We halen dan nog maar een 4 tot 6 graden boven nul.

In de nacht naar woensdag zou het kwik opnieuw licht negatief kunnen worden, maar structureel winterweer levert dat zeker niet op. Het is wel de vraag hoe breed de opklaringen gaan worden. Ook dat moeten we dan even op het moment zelf bekijken.

Later:

Vanaf woensdag wordt het hoog weg geduwd. De invloed van storingen wordt geleidelijk weer groter, al blijven actieve storingen zeker tot en met het eind van de week uit onze buurt. Toch draait de wind woensdag al naar noord tot noordwest en schuiven er weer veel meer wolken binnen. Er is weinig of geen zon. Integendeel. Het zou best kunnen dat er woensdag gaandeweg de dag eens wat lichte regen of een buitje valt. Het is waterkoud met maxima rond een 6-tal graden.

Samenvatting:

Licht wisselvallige zondag. Er zijn brede opklaringen, maar er zijn ook een aantal wolkenvelden. Daarbij is er nog steeds kans op een buitje. Maxima rond 7 graden bij een zwakke noordelijke wind. Vanavond en vannacht koelt het snel af en tegen de ochtend kan het landinwaarts licht vriezen aan de grond.

Geert, zondag 19 januari, 10.15 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: