VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag is de echte overgangsdag tussen het rustige hogedrukweer van de laatste dagen en een veel ontstuimiger weertype dat ons te wachten staat. Gangmaker van dienst wordt een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden dat de hele week lang een stevige zuidwestelijke stroming aanvuurt. Daarin worden storingen en buienlijnen aangevoerd met erg zachte lucht. Van tijd tot tijd zit daar wel al eens een betere periode tussen, maar de regel is dat de hele week erg wisselvallig zal worden. De temperaturen lopen daarbij ook weer fors op. Een eerste portie zachte lucht komt maandag binnen, waarna het kwik dan tijdelijk wat terugvalt, maar in de tweede weekhelft halen we gemakkelijk dik dubbele cijfers op de thermometers.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De mist en nevel verdwijnen eindelijk en we krijgen in de loop van vandaag alvast al een paar meer structurele opklaringen te zien. Toch neemt overdag de bewolking geleidelijk weer toe en tegen de avond komt een eerste actiever regenfront dichterbij. Voor die tijd is het wisselend bewolkt met een mix van wolken en enkele opklaringen. De matige zuidwestelijke wind voert geleidelijk ook zachtere lucht aan met maxima die later vanmiddag pieken rond een 8-tal graden.

Tegen de avond kan het 9 graden worden. Het begint dan ook geleidelijk aan te regenen vanaf de kust en ook vannacht zijn er perioden met regen of enkele buien. Vannacht wordt het niet veel minder dan 5-6 graden wordt het dan niet meer bij een aantrekkende zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgenochtend trekt de regen van dit front snel weg en krijgen we een mix van wolken en opklaringen, maar we komen dan meer en meer in ontstuimig weer terecht. Een diepe depressie boven de Britse Eilanden is de aanjaagster van deze wisselvalligheid. De zuidwestelijke wind trekt verder aan en in de namiddag loopt een volgende storing binnen met perioden van regen en buien. Er kunnen zeker later in de middag enkele forse buien opduiken met veel wind en felle windstoten. Die kunnen tot 70 à 80 km per uur aantrekken. Het is wel zacht met maxima tussen 8 en 10 graden.

In de nacht naar dinsdag komen er nog meer buien en blijft er veel wind staan bij zachte minima van een 6 graden. Zelfs wat hagel of een donderklap zijn mogelijk.

Overmorgen:

Dinsdag is het ook zwaar bewolkt met een mix van perioden van regen en buien. Daar kunnen felle buien tussen zitten. Er is overdag kans op buien met een klap onweer en wat hagel. Tussenin zijn er natuurlijk ook betere perioden, maar het waait forst met uitschieters die gemakkelijk tot een 70 km per uur kunnen halen. De maxima lopen dan wat terug tot rond een 8 graden. Gaandeweg de dag gaan de buien zich wel vrij snel meer en meer oostelijk en landinwaarts verplaatsen zodat onze regio later op dinsdag meest met droge perioden te maken zal krijgen.

In de nacht naar woensdag verdwijnen de buien geleidelijk en gaat het ook wat minder hard waaien.

Later:

Zoals de kaarten er nu bij liggen, maar het verandert snel … zou nu woensdag de betere dag van de week worden met meest droge omstandigheden en een wisselende bewolking. De maxima zitten dan rond ongeveer 8 graden.

Samenvatting:

Opklaringen en wolken. De wolken nemen later vandaag wel weer geleidelijk toe. Het wordt geleidelijk iets zachter met maxima die vanmiddag tot 8 graden halen, tegen de avond zelfs tot 9 graden. De zuidwestelijke wind trekt daarbij geleidelijk aan en vanavond en vannacht volgen regen en buien.

Geert, zondag 26 januari, 10.00 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!