DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten al enkele dagen onder een sterk hogedrukgebied boven ons hoofd. De kern van dit intussen in kracht afnemende hoog, splitste zich intussen ook waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. Tegelijk kregen we gisteren een heel zwak frontensysteem binnen van over de Noordzee en de restanten daarvan spelen ons vandaag nog parten met veel wolken en nevel. Ook morgen nog, blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt nog steeds voor totale rust. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we eerder deze week zelfs record hoge luchtdrukwaarden voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

De as van dit sterk hogedrukgebied blijft vandaag nog meer in onze omgeving liggen dan eerst voorzien. Daardoor is het nog altijd erg rustig en veelal grijs om de dag te starten. Er staat nog steeds maar een heel zwakke wind uit veranderlijke richting. Gaandeweg de dag zijn enkele voorzichtige opklaringen mogelijk, vooral in de middag. We moeten daar echter ook niet teveel van verwachten. Veel streken houden het gewoon volledig grijs en nevelig. Daarbij blijft het zeer rustig. De wind waait maar zwakjes en de maxima zitten vandaag een ietsepietsie hoger met een 6 tot 7-tal graden.

Vanavond en vannacht overheersen de wolken, maar toch kan het hier en daar eens wat opklaren. Daarbij kan het dan eventueel wel weer een enkel graadje gaan vriezen tegen de ochtend. Zeker en vooral landinwaarts. Het blijft daarbij erg nevelig.

Morgen:

Morgen krijgen we ook weer een mix van veel wolken en enkele tijdelijke opklaringen. Vooral later op de dag zijn wat meer structurele opklaringen mogelijk, al blijft er veel bewolking hangen. De wind zoekt dan weer een richting en zit later op de dag in een zuidwestelijke hoek en trekt geleidelijk weer wat verder aan. De maxima zitten ook morgen rond een 6-7 graden.

In de nacht naar zaterdag dan, kan het kwik tijdens de opklaringen nog tot rond het vriespunt dalen, maar dat is dan de laatste koudere nacht.

Overmorgen:

In het weekeind dringen zachtere luchtmassa’s geleidelijk weer tot onze streken door. De wind zoekt ook op zaterdag een zuidwestelijke hoek op en gaat weer wat aantrekken. Daarbij wordt het op zaterdag zo’n 7 tot 8 graden. Het is daarbij nog droog met een mix van wolken en opklaringen. Die kunnen uiteindelijk op zaterdag toch wel wat breder gaan uitvallen.

Later:

Zondag komt een eerste actiever regenfront dichterbij. Die timing ligt nog niet vast. Waarschijnlijk komt het front pas tegen de late middag / avond aan land. Voor die tijd is het wisselend bewolkt met een mix van wolken en enkele opklaringen. De matige zuidwestelijke wind voert dan zachtere lucht aan met maxima rond een 8-tal graden.

Samenvatting:

Opnieuw een zeer rustige dag. Nevel en veel grijze wolken bepalen alweer het weerbeeld en willen niet of maar moeilijk wijken. In de loop van de middag zijn enkele heel schuchtere opklaringen mogelijk. Maxima rond een 6 à 7 graden bij een zwakke, variabele wind. Vannacht kan het kwik wel weer tot rond het vriespunt dalen, maar zeker ook niet veel lager.

Geert, donderdag 23 januari, 06.45 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: