VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer snel opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden beheerst ons weer. Het zet vandaag bij ons een naar noordwest draaiende stroming in gang waarin brede opklaringen voorkomen, maar ook wolkenvelden. Boven Nederland ontwikkelt zich nog een buienstoring die ervoor zorgt dat we later op de dag en vannacht weer met meer gradiënt te maken krijgen en dus een weer tijdelijk aantrekkende wind met enkele buien. Het hoog breidt zich in de loop van morgen volledig over onze omgeving uit en houdt dan enkele dagen alle storingsinvloeden op afstand. Ons weer komt dan volledig stil te vallen met een paar zeer rustige, koelere dagen. Waarschijnlijk vormen zich daarin begin volgende week uitgebreide wolkenvelden en al dan niet lage wolken of mist. Later in de week schuift het hoog geleidelijk weer westwaarts weg en komen we weer meer in een noordwestelijke aanvoer terecht. Tot het eind van de week blijven actieve storingen echter op een afstand.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen is een rustige dag. De wind is eerst zwak tot matig met een voorkeur voor noordwest. Daarin zitten brede opklaringen, al worden er zeker later op de dag ook weer wisselende hoeveelheden wolkenvelden aangevoerd. De bovenluchten zijn daarbij kouder geworden en er is zeker later op de dag en vooral in het noorden een kleine kans dat er verspreid toch nog een buitje valt. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer 6 tot 8 graden. Later op de dag trekt de noordwestelijke wind weer duidelijk aan.

In de nacht naar zondag komt er nog meer wind. Die kan aan zee zelfs vrij krachtig worden, boven land is die matig. De temperaturen dalen daardoor niet zo snel en blijven aan zee zelfs rond 5-6 graden hangen. Landinwaarts komen we niet veel lager dan een laagste waarde van rond 3-4 graden. Er blijven ook vrij veel wolken hangen met enkele verspreide buitjes. Zeker aan zee.

Morgen:

Ook morgen zijn we nog steeds niet volledig verlost van de kans op een lokaal buitje. De stroming is noord tot noordwest en daarmee worden nog steeds uitgebreide wolkenvelden aangevoerd vanaf de Noordzee. Daarin kan dus nog een bui opduiken. De maxima komen op zondag zelfs eerder weer wat hoger te zitten en lopen weer nar 7-8 graden op bij een eerst nog matige, later afzwakkende noordwestelijke tot noordelijke wind.

In de nacht naar maandag koelt het weer af naar een 2 tot 3 graden, hier en daar wat lager. Er is dan wel meer kans op wat lichte vorst aan de grond doordat de opklaringen breder worden.

Overmorgen:

Maandag zitten we dan onder de kern van het sterke hoog. Het is dan heel rustig en het is de vraag in hoeverre er nevel en mist opgedoken zal zijn en op welke schaal. Meest waarschijnlijke scenario voor maandag is veel (lage) bewolking die niet of maar zeer moeizaam oplost. Het wordt een rustige, veelal grijze dag met maxima rond een 4 tot 6 graden en een zwakke veranderlijke wind.

In de nacht naar dinsdag kan het lichtjes vriezen, zeker daar waar opklaringen zitten.

Later:

Ook dinsdag is een kalmere dag. Een hogedrukgebied houdt storingen even op een afstand waarbij we enkele droge dagen krijgen met veel minder wind. Het is ook dan wat minder zacht met temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. In de nacht zou het kwik dan al eens tot dicht tegen of rond het vriespunt kunnen zakken, maar structureel winterweer levert dat zeker niet op. Het is wel de vraag hoe breed de opklaringen gaan worden. Dat moet dan even genowcast worden.

Samenvatting:

Licht wisselvallige zaterdag. Er is best wel ruimte voor brede opklaringen, maar er zijn ook een aantal wolkenvelden. Zeker naarmate de dag vordert. Daarbij groeit ook de kans op een buitje. Maxima rond 6 tot 8 graden bij een zwakke, later matige noordwestelijke wind. Vanavond en vannacht meer wind en toenemende buienkansen. Minima tussen 3 en 6 graden.

Geert, zaterdag 18 januari, 10.00 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: