DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we nog onder de gunstig invloed van een hogedrukgebied met kern intussen boven de Balkan. Daarbij trekt het hoog zich wel steeds verder terug en komt de weg geleidelijk weer vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen. Een winterse setting is nog steeds in de verste verten niet op de weerkaarten te zien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zoekt de wind geleidelijk een zuid tot zuidwestelijke hoek op en gaat weer wat aantrekken. Daarbij wordt het vanmiddag een 5-tal graden wat toch iets lager is dan eerst gedacht. De dag begint wel koud met temperaturen die maar amper rond of boven het nulpunt zitten en die maar geel geleidelijk aan oplopen. Het is daarbij nog droog met een mix van heel veel wolken en slechts een paar opklaringen. Die kunnen uiteindelijk later op de dag wel iets breder gaan uitvallen al is het zeer moeilijk om te gaan voorspellen of de lage wolken waar we nu al de hele week mee te maken hebben, wel of niet oplossen. We houden het op een zwaar bewolkte dag met gaandeweg kans op enkele al dan niet bredere opklaringen. Het blijft ook de hele dag erg nevelig.

Vanavond en vannacht is het ook zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen opklaringen. Het koelt af naar een drietal graden bij een zwakke zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen komt een eerste actiever regenfront dichterbij. Dat front nadert ons pas tegen de late middag / avond. Voor die tijd is het wisselend bewolkt met een mix van wolken en enkele opklaringen. De matige zuidwestelijke wind voert dan zachtere lucht aan met maxima rond een 8-tal graden. Tegen de avond kan het 9 graden worden.

De nacht naar maandag wordt een veel zachtere nacht. Veel minder dan 5-6 graden wordt het dan niet meer en er zijn perioden met regen bij een aantrekkende zuidwestelijke wind.

Overmorgen:

Maandag komen we dan helemaal in ontstuimig weer terecht. Een diepe depressie boven de Britse Eilanden is de aanjaagster van deze wisselvalligheid. Ze stuurt actieve regenfronten onze kant op met erg zachte lucht waarbij het maandag gemakkelijk een tiental graden kan worden. De wind speelt een hoofdrol. De storm die eerder voor maandag in de weerkaarten zat, zit er nu (gelukkig) niet meer in, maar er komt toch wel erg veel wind te staan tegen het eind van de dag.

Ook in de nacht naar dinsdag is het erg wisselvallig met perioden van regen, wind en buien.

Later:

Dinsdag is het ook zwaar bewolkt met een mix van perioden van regen en buien. Daar kunnen felle buien tussen zitten. Er is overdag kans op buien met een klap onweer en wat hagel. Tussenin zijn er natuurlijk ook betere perioden, maar het waait forst met uitschieters die gemakkelijk tot een 70 km per uur kunnen halen. De maxima lopen dan wat terug tot rond een 8 graden.

Samenvatting:

Opnieuw veel, heel veel grijs met slechts geleidelijk aan kans op een paar schuchtere opklaringen. Veel meer dan een 5-tal graden wordt het niet bij een geleidelijk aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 25 januari, 10.15 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: