DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We profiteren vandaag nog heel even van een richting Oost-Europa wegtrekkend hogedrukgebied. Dat wordt snel gevolgd door een storing vanaf de Britse Eilanden die vandaag, vannacht en morgenochtend over onze regio trekt. Ten westen van de Britse Eilanden ligt een nieuw hogedrukgebied klaar dat zich dan in het weekeind en begin volgende week over onze regio uitbreidt. De kern ervan komt boven Frankrijk te liggen. Dat hoog wordt dan geleidelijk zuidwaarts weggedrukt. De nog altijd stevige westcirculatie die zich nog steeds boven de Atlantische Oceaan bevindt, breidt zich begin volgende week geleidelijk weer naar West-Europa uit. We komen dan volgende week ook snel weer onder invloed van storingen met zachte lucht en perioden van regen en wind. Een winterse setting op de weerkaarten is er voor de eerste helft van deze maand dan ook zeker nog altijd niet bij.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nog de hele week zet ik hier een filmpje in de kijken dat ik op Youtube zette met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

Vandaag start de dag grijs en dat gaat zo blijven. Het hoogst haalbare is eens een heel tijdelijk streepje goud, maar de meeste plekken gaan vandaag de zon niet te zien krijgen. Het blijft grijs en betrokken en ook koud. De dag start met een 3-4 graden. Tegen de middag is het dan een graad of 5. Die maxima lopen verder naar 6-7 graden op tegen het eind van de dag. Daarbij staat een geleidelijk aantrekkende zuidwestelijke wind waardoor het koud aanvoelt. We houden het wel droog.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt met geleidelijk wat lichte regen. De minima lopen daarbij verder op en zitten tegen de ochtend rond een 8-9 graden bij een steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind. Zeker aan zee.

Morgen:

Morgen zitten we dan met die storing die snel doortrekt. De meeste neerslag zal in de nacht van donderdag op vrijdag al gevallen zijn, maar ook vrijdagochtend kan het tijdelijk nog nat zijn. Veel meer dan 2-3 liter water per vierkante meter zal er daarbij zeker niet gaan vallen. Die storing brengt weer wat zachtere lucht binnen waarbij de maxima weer richting 9 tot zelfs mogelijk 10-11 graden oplopen later op de dag.  Later op de dag gaan dan de droge perioden weer overheersen met nog kans op een lokale bui.

In de nacht naar zaterdag is ook nog een enkele bui mogelijk bij minima die dan weer naar 3-4 graden dalen.

Overmorgen:

Zaterdag valt er mogelijk nog een heel enkele lokale bui, maar de droge perioden overheersen. De wind wordt dan geleidelijk wat meer zuidwest tot west, later zelfs tijdelijk neigend naar noordwest en waait matig. De maxima vallen een klein beetje terug, maar halen nog gemakkelijk een 6 tot 8 graden.

Later:

Zondag wordt meer dan waarschijnlijk een volledige droge dag met zelfs een aantal vrij brede opklaringen. Maxima dan rond een 6-7 graden. Ook de nacht naar maandag wordt vrij koel met 3-4 graden, maar de bewolking neemt dan wel weer toe.

Samenvatting:

Grijs en koud. Het is aanvankelijk 3-4 graden, oplopende naar 6-7 tegen het eind van de dag. Het is droog, maar met een aanspannende zuidwestelijke wind voelt het waterkoud en onaangenaam aan.

Geert, donderdag 02 januari, 06.45 uur.

Haantjes kijken en luisteren in de nieuwe minuut van deze week: