DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het heeft meerdere kernen. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. In deze drukverdeling komt tot en met begin volgende week weinig verandering. We komen daarbij vanaf vandaag ook weer in erg zachte lucht terecht. Tegen midden volgende week wordt de depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan heel tijdelijk een halt toegeroepen door een hogedrukgebied dat zich heel snel via de Britse Eilanden naar onze omgeving verplaatst. We krijgen midweeks dan ook heel tijdelijk een paar rustigere en wat minder zachte dagen. Nadien herstelt de westcirculatie zich met nog meer kracht dan voordien en tegen eind volgende week is het opnieuw een komen en gaan van storingen met erg zachte lucht. Door deze evolutie worden de kansen op een eventuele winterse periode in februari zo goed als volledig de grond ingeboord. Eer deze nieuwe zeer krachtige impuls die aan de westcirculatie gegeven wordt tot stilstand komt, zijn we al gemakkelijk ruim over de helft van februari alvorens er kan begonnen worden met een eventuele winterse setting op de weerkaarten …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we weer een storing binnen. Het is de eerste in een reeks storingen die we de komende dagen moeten verwerken. Een zwak warmtefront trekt vanmiddag van west naar oost en gaat opnieuw veel zachtere lucht vooraf die in de loop van de dag binnenloopt. De maxima lopen geleidelijk weer op en halen later op de dag gemakkelijk dubbele cijfers. Vanochtend is het zo’n 5-6 graden om de dag te starten. We lopen daarbij tegen de middag naar 8 à 9 graden en tegen de avond noteren we 10 tot 11 graden. Vanochtend is het daarbij droog met nog ruimte voor een enkele opklaring, maar de bewolking neemt toe. Vanmiddag is het bewolkt. Er is veel bewolking en er zijn perioden met wat lichte regen of motregen waarbij de zuidwestelijke wind opnieuw wat aantrekt en matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig kan gaan waaien. Er kunnen gaandeweg uitschieters komen tot rond 40-50 km per uur landinwaarts en rond 60-70 km per uur aan zee.

Ook vanavond en vannacht verloopt meest zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat lichte regen. Het blijft erg hard waaien uit het zuidwesten met minima die rond een 8-9 graden blijven zitten.

Morgen:

Morgen blijft het de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw zachte maxima. Die zitten gemakkelijk weer rond een 11 tot 12 graden terwijl er van tijd tot tijd perioden met regen of motregen zijn. Er staat een stevige zuidwestelijke wind. Die haalt per momenten uit tot rond een 6-7 Bft aan zee, 4 tot 5 landinwaarts met uitschieters tussen 40 en 60-70 km per uur.

In de avond en nacht naar zaterdag gaat het feller regenen bij minima rond 8-9 graden.

Overmorgen:

Het weer op zaterdag zal niet veel verschillen van dat van vrijdag. We zitten in een stevige zuidwestelijke stroming met een aantal storingen die van west naar oost trekken. Het is dan ook eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen. Tussendoor zijn er betere droge perioden, maar de zon speelt meestal verstoppertje. Toch zijn er in de middag enkele opklaringen mogelijk met wat kleine zonnige perioden. Het blijft zacht en winderig met maxima rond een 12-tal graden.

’s Avonds en zeker ’s nachts nemen de regenkansen weer toe.

Later:

Zondagochtend trekt een erg felle regenzone door. Het kan dan tijdelijk zeer intens regenen. Later op de dag wordt het droger met ruimte voor een aantal bredere opklaringen. De wind blijft hard waaien uit zuidwest en het blijft zacht met maxima van 11 tot 12 graden.

Samenvatting:

Veel wolken, al kan er in de ochtend nog een opklaring zijn. Vanmiddag is het bewolkt met wat lichte verspreide regen. Temperaturen van 6 graden in de vroege ochtend, oplopend naar 10-11 graden tegen de avond. De wind wordt vrij krachtig tot krachtig uit zuidwest. Vanavond en vannacht is het bewolkt en regenachtig.

Geert, donderdag 30 januari, 06.30 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!