DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor totale rust. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we eergisteren zelfs record hoge luchtdrukwaarden voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

 

Intussen is de luchtdruk geleidelijk weer wat aan het dalen en is het hogedrukgebied over zijn hoogtepunt heen. De kern van het hoog splitst zich intussen ook waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. Tegelijk schuift een heel zwak frontensysteem dichterbij vanaf het noordwesten. Omdat alles stil ligt, zorgt dat vandaag voor veel wolken, nevel en mist. Donderdag en vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de kern van het hogedrukgebied dat ons al een paar dagen volledige rust brengt, wat uit onze buurt weg geduwd. De invloed van storingen wordt geleidelijk weer groter, al blijven actieve storingen zeker tot en met het eind van de week uit onze buurt. De zwakke veranderlijke wind, krijgt geleidelijk een voorkeur voor noordwest. Er is ook vandaag weinig of geen zon. Integendeel. Slaagde die er gisteren nog in om hier en daar wat door te breken, vooral landinwaarts, dan zal dat vandaag niet meer lukken. Het blijft grijs, nevelig en zelfs mistig. Later op de dag kan er dan al eens wat lichte verspreide motregen vallen. Het is waterkoud met maxima rond een 4 tot een 6-tal graden.

Vanavond en vannacht vriest het nergens meer. De minima zitten dan rond 3-4 graden aan zee en rond een graad of 2 landinwaarts. Het is daarbij zwaar bewolkt tot betrokken. Er vormt zich opnieuw nevel en mist met slechte zichtbaarheden.

Morgen:

Morgen komen er in de loop van de dag met een stilaan weer naar west tot zuidwest gedraaide wind weer heel voorzichtig een paar opklaringen doorbreken. De nevel en mist lossen gaandeweg de dag langzaam op en maken plaats voor veel wolken en enkele opklaringen. Daarbij blijft het wel vrij rustig. De wind waait maar zwakjes en de maxima zitten morgen een ietsepietsie hoger met een 6 tot 7-tal graden.

In de nacht naar vrijdag kan het tijdens opklaringen dan eventueel wel weer een enkel graadje gaan vriezen tegen de ochtend. Zeker en vooral landinwaarts. Hoe westelijker, hoe meer wolken en hoe minder koud het is.

Overmorgen:

Vrijdag krijgen we ook weer een mix van veel wolken en enkele tijdelijke opklaringen. De wind zit in een zuidwestelijke hoek en trekt geleidelijk weer wat verder aan. De maxima zitten ook op vrijdag rond een 6-7 graden.

In de nacht kan het kwik tijdens de opklaringen nog tot rond het vriespunt dalen, maar dat is dan de laatste koudere nacht.

Later:

In het weekeind dringen zachtere luchtmassa’s geleidelijk weer tot onze streken door. De wind zoekt een zuidwestelijke hoek op en gaat weer wat aantrekken. Daarbij wordt het op zaterdag zo’n 7 tot 8 graden. Een waarde die we ook zondag halen. Het is zaterdag nog droog met een mix van wolken en opklaringen. Zondag kan het wat gaan regenen.

Samenvatting:

Opnieuw een zeer rustige dag. Nevel, mist en grijze wolken bepalen het weerbeeld en willen niet wijken. Integendeel. Het is mogelijk dat er in de loop van de dag al eens wat lichte motregen valt. Maxima rond 4 (landinwaarts) tot 6 (aan zee) graden bij een zwakke variabele wind die geleidelijk wat noordwest wordt. Komende avond en nacht geen nachtvorst meer, maar wel aanhoudend slecht zicht door nevel en mist.

Geert, woensdag 22 januari, 06.50 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: