DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied trekt snel weg richting de Oostzee om uiteindelijk via de Baltische Staten oostwaarts te verdwijnen. Het wordt gevolgd door een uitloper van het Azorenhoog die ons heel even in bescherming neemt. Tegen zondag loopt al een volgend front binnen, verbonden aan een diep IJslandlaag. Vervolgens wordt de Azorenuitloper begin volgende week snel zuidelijk weg geduwd onder invloed van een volgende erg diepe en actieve depressie. Die arriveert maandag / dinsdag in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat laag zal dan de hele volgende week ons weer beïnvloeden. Het stuurt storingen en buienlijnen onze kant op met kans op ontwikkeling van een paar actieve randstoringen. Het laag zorgt de hele volgende week voor een stevige zuidwestelijke stroming met aanvoer van opnieuw erg zachte lucht. Vooral naar het midden van de week toe kan het weer extreem zacht worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik die vandaag nog heel even staan. Vanaf morgen moet je die op Youtube gaan zoeken 😉 Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

De storingen die ons gisteren en afgelopen nacht perioden van regen bezorgden, trekken vanochtend snel zuidoostwaarts weg. Er kan eerst in de ochtend nog wat verspreide regen of een bui vallen, maar het wordt snel droger. Vanmiddag zijn de buien verdwenen en worden de opklaringen geleidelijk aan steeds breder. Er staat daarbij een matige, aan zee nog vrij krachtige wind uit een westelijke richting. Die neemt overdag ook geleidelijk verder in kracht af. De aangevoerde lucht is daarbij wat minder zacht geworden met temperaturen rond een 8 à 9 graden.

Aangezien we tijdelijk in wat koelere lucht zitten, kan het dan vanavond en vannacht wat meer en sneller afkoelen. Ook al omdat de wind in de nacht toch wel behoorlijk gaat liggen en maar zwak meer waait uit westelijke hoek. Het wordt landinwaarts tegen de ochtend een 2-3 graden, aan zee een graad of 3-4. Er is kans op wat vorst aan de grond en dus is het tegen de ochtend uitkijken voor een enkele lokale gladde plek, vooral landinwaarts en op de plekken die daar sowieso al gevoelig voor zijn zoals brugdekken en op- en afritten.

Weetje! Vanavond kunnen we een gedeeltelijke maansverduistering te zien krijgen! Die begint iets na zes uur (18.05) en duurt tot kwart over tien vanavond (22.15 uur). Het hoogtepunt zien we om 20.10 uur. Die zal zeker te zien zijn aangezien we tegen dan met brede opklaringen te maken zullen hebben. De maan moet tegen het hoogtepunt van de verduistering zoeken in een oostelijke richting, ongeveer 30 graden boven de horizon.

Morgen:

Morgen lopen de temperaturen weer snel op en wordt het weer zacht. We noteren een 8-9 graden als maxima terwijl wolken en opklaringen elkaar dan afwisselen. We zitten dan onder de vleugels van een uitloper van het Azorenhoog dat ons een tijdelijke droge dag bezorgt. In de loop van de dag neemt de bewolking wel geleidelijk aan toe en krijgt de zon het steeds moeilijker. Ook de wind spant aan en kan morgen in de late middag vrij krachtig tot krachtig worden, aan zee mogelijk zelfs hard.

In de nacht naar zondag nemen wind en wolken verder toe met kans op wat lichte regen.

Overmorgen:

Zondag nemen de regenkansen weer toe. Storingen schuiven weer dichterbij. Er is veel bewolking met kans op wat lichte regen of motregen, zeker in de ochtend. In de namiddag vallen er dan een paar verspreide lichte buitjes met temperaturen die ook op zondag ongeveer 8 à 9 graden bereiken. De wind wordt weer zuidwest en blijft fors doorwaaien.

 

Later:

Ook op maandag nemen de regenkansen weer toe. Storingen schuiven weer dichterbij. Er is veel bewolking met kans op wat lichte regen of motregen met temperaturen die dan 8 tot 10 graden halen. Het blijft ook flink doorwaaien uit het zuidwesten.

Samenvatting:

Eerst nog wat regen of een bui, maar vanaf het westen wordt het snel droger en komen er opklaringen. Die worden in de loop van de middag breder met steeds meer ruimte voor de zon. Het wordt 8-9 graden bij een naar west draaiende wind. Vanavond en vannacht is het droog met koele minima en kans op wat lichte vorst aan de grond tegen de ochtend.

Geert, vrijdag 10 januari, 06.30 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: