DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer diepe depressie tussen Schotland en IJsland bepaalt ons weer. Randstoringen, verbonden aan dat hoofdlaag, trekken over de Britse Eilanden en sturen fronten en buienlijnen onze kant op. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd in een bijzonder sterke zuidwestelijke stroming waarin de wind af en toe zwaar uitschiet. Tussenin zitten er van tijd tot tijd ook wel eens betere perioden. Donderdag kunnen we bijvoorbeeld tijdelijk profiteren van een wig van hoge luchtdruk voordat een volgende frontale zone doortrekt. Vanaf vrijdag en zeker in het weekeind zitten we met een opbouwend hogedrukgebied in de buurt. Het is nog niet zeker waar de as van het hoog precies zal komen te liggen, maar het zorgt er wel voor dat storingen minstens tijdelijk op een afstand gehouden worden. Afhankelijk van waar die as uiteindelijk terecht komt, kan er mogelijk wat koelere lucht ingevangen worden. Het wordt dus minstens tijdelijk rustiger en droger en ook koeler met tijdelijk meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Veel meer dan wat lichte vorst aan de grond en eens een lichte nachtvorst onder thermometerhut zal dat echter niet opleveren. En zelfs dat is niet eens zeker. Later volgende week wordt het hoog waarschijnlijk snel weer zuidwaarts geduwd onder aanhoudende depressiedruk vanaf de oceaan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen is het eerst nog nat en winderig. Zeker in de ochtend hebben we nog met perioden van regen te maken, begeleid door een forse zuidwestelijke wind. Die kan aan zee uithalen tot 70 à 80 km per uur, maar ook boven land staan er eerst nog forse rukwinden. Geleidelijk aan neemt die wat af en komen er ook meer en meer droge perioden, waarna er in de namiddag tijdelijk een aantal opklaringen kunnen doorbreken. Het wordt gemakkelijk 10 tot 12 graden. Lokaal zelfs nog iets meer.

Tegen de late middag neemt de bewolking en de wind weer toe en dat loopt weer uit op verspreide regen of enkele buien tegen de avond en in de nacht. De wind kan dan aan zee opnieuw hard tot zelfs stormachtig worden, boven land krachtig. Er zijn dan uitschieters mogelijk van 60 tot 80 km per uur boven land. Aan zee vannacht zelfs tot 90 km per uur! De nacht naar woensdag is met minima rond 10 of 11 graden ook weer zeer zacht.

Morgen:

Morgen verandert er niet veel. Een actieve randstoring van de diepe depressie bij IJsland blijft ons weer beheersen. In de ochtend is het eerst tijdelijk droger met nog altijd veel wind uit het zuidwesten tot het zuiden. Er wordt daarbij ook nog steeds erg zachte lucht aangevoerd met maxima die weer gemakkelijk 12-13 graden halen. In de namiddag of zelfs al later in de ochtend, volgt dan weer regen op passage van een volgende storing. In de loop van de de late namiddag en naar de avond toe raken we achter het front en klaart het geleidelijk aan op. De wind neemt dan ook af en het wordt weer rustiger naar de avond en nacht toe.

In de nacht naar donderdag is het dan meest droog, al is een enkele bui niet onmogelijk. In de opklaringen achter het front kan het dan tegen de ochtend afkoelen naar een 4-5 graden.

 

Overmorgen:

Donderdag profiteren we dan eerst tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die ons wat in bescherming neemt. Er zijn zelfs brede opklaringen met wat zon, de wind neemt af en het blijft zo goed als of zelfs volledig droog. De beste dag van de week dus. Overdag neemt de bewolking echter alweer toe op nadering van een volgende storing. Die brengt tegen de late middag en avond weer nieuwe regen. De maxima halen met een nog altijd stevige en opnieuw aantrekkende zuidwestelijke wind nog altijd een 11 tot 12 graden.

Later:

Vrijdag kan het in de ochtend eerst mogelijk nog wat regenen. Nadien krijgen we een wisselvallig weer met opklaringen, wolkenvelden en enkele verspreide buien. De maxima zitten nog altijd erg hoog met waarden rond een graad of 10 bij een afnemende en naar westelijke hoek draaiende wind.

Samenvatting:

Eerst nog wat regen en vooral erg veel wind met forse rukwinden. Nadien volgt een tijdelijk drogere periode met wat afnemende zuidwestelijke wind en enkele opklaringen. Het wordt 12-13 graden. Later in de middag nemen wind en bewolking weer toe met oplopende regenkansen naar de late middag / avond toe. Vanavond en vannacht opnieuw felle rukwinden van 70 à 80 km per uur boven land en tot 90 km per uur aan zee.

Geert, dinsdag 14 januari, 06.35 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: