VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een eerder zwakke storing trekt vandaag vooral in de ochtend vrij snel van west naar oost door onze regio. Die wordt op de voet gevolgd door een hogedrukgebied dat ten westen van de Britse Eilanden ligt en zich dan in het weekeind en begin volgende week volledig over onze regio uitbreidt. De kern ervan komt boven Frankrijk te liggen. Dat hoog wordt dan geleidelijk zuidwaarts weggedrukt. De nog altijd stevige westcirculatie die zich nog steeds boven de Atlantische Oceaan bevindt, breidt zich begin volgende week geleidelijk weer meer naar West-Europa uit. We komen dan volgende week ook weer meer onder invloed van storingen met zachte lucht en perioden van regen en wind. Er blijft echter steeds tegengas gegeven worden door hogedrukgebieden die zich telkens ten zuiden en zuidwesten bevinden. Die schuiven dan telkens ook door richting Centraal en Oost Europa zodat een echt doorbreken van de westcirculatie op onze breedtegraad niet echt goed lukt. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons wel steeds voor erg zacht weer met veel wolken. Een winterse setting op de weerkaarten is er voor de eerste helft van deze maand dan ook zeker nog altijd niet bij.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nog de hele week zet ik hier een filmpje in de kijken dat ik op Youtube zette met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

We krijgen vandaag eerst te maken met de doortocht van een eerder zwak frontensysteem. Eigenlijk zijn het twee heel zwakke fronten die op elkaar inlopen die vooral in de ochtend doortrekken met wat lichte verspreide regen of een lichte bui. Het zijn allemaal erg kleine hoeveelheden. De wind speelt daarbij tijdelijk fors op uit het zuidwesten. Aan zee kan die even 5-6 Bft halen met uitschieters tot rond 50 km per uur. Boven land tipt die even aan een 4-5 Bft. Later vanochtend en vanmiddag neemt de wind af en wordt het droog. In de late middag is geleidelijk een enkele opklaring mogelijk. Het is wel zacht met maxima die vandaag gemakkelijk oplopen naar een 10 à 11 graden.

Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wisselend tot zwaar bewolkte perioden af. Het koelt daarbij met een naar west draaiende wind tegen de ochtend af naar een 3-4 graden. Dicht aan zee net iets zachter.

Morgen:

Morgen valt er mogelijk nog een heel enkele lokale bui, maar de droge perioden overheersen. Die kans op een bui is het grootste in de gebieden dicht tegen de Nederlandse grens. De rest van onze regio houdt het eigenlijk helemaal droog met een mix van wolken en enkele opklaringen. De wind wordt dan geleidelijk wat meer zuidwest tot west, later zelfs tijdelijk neigend naar noordwest en waait matig. De maxima vallen een klein beetje terug, maar halen nog gemakkelijk een 6 tot 8 graden.

In de avond en nacht wordt het rustiger bij minima die tegen zondagochtend naar een 3-4 graden terugvallen.

Overmorgen:

Zondag wordt meer dan waarschijnlijk een volledige droge dag met zelfs een aantal vrij brede opklaringen. Maxima dan rond een 6-7 graden. Doordat de wind dan een stuk minder hard waait, voelt dat zeker niet slecht aan. Ook de nacht naar maandag wordt vrij koel met 3-4 graden, maar de bewolking neemt dan wel weer toe.

Later:

Maandag wordt ook nog een vrij aardige dag, al neemt de bewolking en later de wind geleidelijk aan wel weer toe. We houden het meer dan waarschijnlijk wel nog de hele dag volledig droog terwijl de maxima dan eerder de neiging hebben om nog een graadje minder hoog uit te komen. We noteren gaandeweg de dag temperaturen van zo’n 6 à 7 graden.

Samenvatting:

Eerst wat regen en vrij veel wind. Geen grote regenhoeveelheden. Later in de ochtend en vanmiddag is het droog met geleidelijk enkele opklaringen. Maxima rond 10-11 graden. Vanavond en vannacht wisselend bewolkt bij 3-5 graden tegen de ochtend.

Geert, vrijdag 03 januari, 06.35 uur.

Haantjes kijken en luisteren in de nieuwe minuut van deze week: