VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag krijgen we eerst nog te maken met een storing die van west naar oost trekt. Daarachter bouwt zich de komende 24 uur boven de Britse Eilanden zeer snel een zeer krachtig hogedrukgebied op. Dat blijft in het weekend ten westen van ons liggen, waardoor wij op de oostflank van het hoog blijven zitten met een zwakke noord tot noordwestelijke stroming. Daarin zit veel bewolking. De aangevoerde lucht is dan wel wat koeler. Begin volgende week komt het hoog wel wat dichterbij en wordt het een paar dagen erg rustig, maar dat duurt niet lang. Tegen het midden van de week wordt het hoog west / zuidwestwaarts weg geduwd. Het Europese en Amerikaanse model zijn het niet helemaal eens in welke richting dit gebeurt, maar ze zijn het er wel allebei over eens dat we al heel snel weer in een zachte zuidwestelijke tot westelijke stroming terecht komen. Tegen het eind van de week dringen storingen ook weer langzaam door tot onze regio en trekt de westcirculatie weer vol aan. Op lange termijn is er niets, maar dan ook niets dat wijst op een structurele winterse setting. Het hoogst haalbare lijkt dus een enkel graadje nachtvorst in de loop van de komende week …

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend trekt een koufront van west naar oost en gaat het eerst overal wat regenen. Het front trekt vrij snel door en later in de ochtend wordt het alweer droger vanaf de kust. Nadien krijgen we dan de rest van de dag een wisselvallig weer met opklaringen, wolkenvelden en enkele verspreide buien. De maxima zitten nog altijd erg hoog met waarden rond een graad of 10. In de ochtend staat er opnieuw eerst vrij veel wind uit het zuidwesten. In de namiddag draait die naar een westelijke hoek en neemt geleidelijk af.

In de nacht naar zaterdag is het dan rustig onder invloed van drukstijgingen. Het koelt daarbij tegen de ochtend af naar een 3 tot 5 graden. Er zijn wel nog veel wolken bij een zwakke tot matige, aan zee matige noordwestelijke wind. In de noordwestelijke stroming zitten ook nog steeds een aantal verspreide regenbuitjes.

Morgen:

Morgen is een rustige dag. De wind is zwak tot matig met een voorkeur voor noord tot noordwest. Daarmee worden wel nog wisselende hoeveelheden wolkenvelden aangevoerd. De bovenluchten zijn daarbij kouder geworden en er is morgen toch nog een redelijke kans dat er verspreid over de dag een aantal buitjes gaan vallen. Dat kan zowel in de ochtend, middag, als avond nog het geval zijn. De buienkansen lijken zelfs wat groter te worden naarmate het weekeind dichterbij komt. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer 6 tot 8 graden.

In de nacht naar zondag kan het kwik eventueel aan de grond tot dicht tegen het vriespunt dalen. In de lucht komen we niet veel lager dan een laagste waarde van rond 3-4 graden. De kans op grondvorst is niet zo heel groot omdat er ook dan nog steeds wel vrij veel wolken hangen, zelfs nog steeds kans met een lokaal buitje.

 

Overmorgen:

Zondag zijn we nog steeds niet volledig verlost van de kans op een lokaal buitje. De stroming is noord tot noordwest en daarmee worden nog steeds uitgebreide wolkenvelden aangevoerd vanaf de Noordzee. Daarin kan dus nog een bui opduiken. De maxima komen op zondag zelfs eerder weer wat hoger te zitten en lopen weer nar 7-8 graden op bij een zwakke noordwestelijke tot noordelijke wind.

In de nacht naar maandag koelt het weer af naar een 2 tot 3 graden, hier en daar wat lager. Er is dan wel meer kans op wat lichte vorst aan de grond doordat de opklaringen breder worden.

Later:

Tegen maandag komen we dicht tegen de kern van een hogedrukgebied te zitten. Het wordt dan erg rustig met een heel zwakke wind die een voorkeur heeft voor een noord / noordoostelijke hoek. Wolken en opklaringen wisselen af en dan blijft het droog. De maxima zitten dan rond 5-6 graden en in de nacht naar dinsdag kan het in de opklaringen licht vriezen aan de grond. Ook de luchttemperaturen kunnen dan tot tegen of net rond het nulpunt dalen.

Samenvatting:

Eerst trekt een storing met regen door de regio. Die wordt vanmiddag gevolgd door onstabiele lucht met een mix van wolken, opklaringen en enkele verspreide buien. Het wordt een tiental graden bij een matige zuidwestelijke, later naar west draaiende wind.

Geert, vrijdag 17 januari, 06.45 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: