DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat intussen al boven Centraal Europa ligt, verliest de greep op ons weer. De nog altijd zeer stevige westcirculatie die zich nog steeds boven de Atlantische Oceaan bevindt, breidt zich de komende dagen geleidelijk weer meer naar West-Europa uit. We komen deze week dan ook weer meer onder invloed van storingen met zachte lucht en perioden van regen en wind.  Een eerste trok de voorbije nacht al door onze regio. De komende dagen volgen er zo nog een paar want tot en met donderdag komen wat meer actieve lagedrukgebieden en storingen eens dichterbij. Tegen het weekeind nadert dan weer een hogedrukgebied, maar ook dat schuift snel zuidelijk weg richting Centraal en Oost Europa. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons steeds voor erg zacht weer met veel wolken. Een winterse setting op de weerkaarten is op de weerkaarten voorlopig dan ook nog steeds niet te zien en alles wijst er intussen op dat ook januari geen stevig winterweer meer op de kaarten zal zetten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Er komen nog steeds veel reacties op onderstaande filmpje met een kort overzichtje van de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Daarom laat ik het nog een weekje extra staan. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

De dag start vandaag met nog een aantal brede opklaringen. Die volgen in het kielzog van een storing die de voorbije nacht met wat regen en enkele buitjes doortrok. De opklaringen houden het echter niet vol en geleidelijk aan verschijnen er wolkenvelden. Die nemen in aantal toe waarbij de zon het steeds moeilijker zal krijgen en uiteindelijk het pleit verliest. Tegen het eind van de dag is het volledig bewolkt geraakt. De temperaturen lopen daarbij fors op en zitten tegen vanmiddag rond een 9, zelfs 10 graden tegen het eind van de dag. De zuid tot zuidwestelijke wind waait daarbij eerst matig en neemt langzaam aan toe gedurende de dag.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken geraakt met af en toe wat lichte regen, motregen of een bui. Geen grote hoeveelheden. De minima lopen daarbij geleidelijk aan zelfs nog wat richting 10-11 graden tegen de ochtend bij een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen is het nog een stuk zachter. Het wordt dan gemakkelijk 12 tot 13 graden bij een stevige zuidwestelijke wind. Die waait matig boven land, vrij krachtig aan de kust. Daar kan die tot een 50-60 km per uur uitschieten. Er is veel bewolking met kans op eens wat lichte regen of een bui, maar geen grote hoeveelheden.

Ook in de nacht naar donderdag is het extreem zacht met minima om en bij de 10-11 graden.

Overmorgen:

Donderdag kan een wat meer actieve storing tot in onze omgeving geraken. Daarbij kan er dan tijdelijk wat meer regen vallen, maar ook dan staan er toch geen erg grote hoeveelheden op het menu. Het blijft zeer zacht en winderig met maxima die ook dan nog aan dubbele cijfers geraken. Ook dan zou het weer een 12 tot 13 graden kunnen worden.

Later:

Vrijdag trekken de storingen weg en maakt de bewolking weer plaats voor een aantal opklaringen. Het wordt dan wat minder zacht met temperaturen die rond een graad of 9 zitten als hoogste waarden. Er valt dan overdag eventueel nog een bui, maar de opklaringen overheersen. In de nacht naar zaterdag zitten we dan met brede opklaringen en zou het in de wat koelere lucht aan de grond eens wat licht kunnen vriezen. Als het lang genoeg opklaart kan ook in de lucht de temperatuur richting het nulpunt gaan, maar meer dan dit presteert de winter niet.

Samenvatting:

De dag start nog met een aantal opklaringen. Geleidelijk aan komt er meer bewolking opzetten en raken we de zon kwijt. Uiteindelijk raakt het bewolkt. Het blijft wel droog tot de avond met zachte maxima van 9 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuid tot zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het erg zacht met af en toe wat regen.

Geert, dinsdag 07 januari, 06.40 uur.

Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Gewoon kijken naar zonsopgangen en -ondergangen is ook al mooi: