DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie op de Atlantische Oceaan neemt de regie over ons weer over. Het laag nestelt zich de komende dagen tussen IJsland en de Britse Eilanden. Daarbij ontstaat een actieve randstoring die vooral dinsdag en woensdag ons weer gaat beheersen. Daar zijn enkele actieve storingen aan verbonden met regelmatig perioden van intense regen en vrij veel wind. Er wordt ook erg zachte lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week lost het hoofdlaag geleidelijk op en valt de activiteit op de Atlantische Oceaan wat stil. Donderdag zitten we daarbij tijdelijk onder een wig van hoge luchtdruk, waarna nog een storing passeert in de nacht naar vrijdag. Vrijdag overdag kan een nieuwe uitloper van het Azorenhoog ons weer meer in bescherming nemen. Die uitloper vormt al snel een apart hoog in onze omgeving. Daardoor wordt het tegen volgend weekeind alleszins rustiger en wat minder zacht. In het Europese model zitten ook een aantal oplossingen met meer structurele kou, maar die zijn voorlopig (ver) in de minderheid. Alle andere oplossingen gaan ervan uit dat het hoog opnieuw vrij snel in zuidelijke richting weg geduwd wordt met op termijn een verder zetten van de wisselvalligheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We starten de dag vandaag eerst nog met veel wolken, maar dat is tijdelijk. Al snel breken er weer opklaringen door en krijgen we later vanochtend een mix van wolken en soms zelfs vrij brede opklaringen. Daarbij noteren we al snel weer 8 à 9 graden bij een aantrekkende zuid tot zuidwestelijke wind. Vanmiddag neemt de bewolking dan geleidelijk aan toe, al kunnen er zeker nog tot laat in de middag ook brede opklaringen voorkomen. Toch neemt de bewolking en de wind langzaam verder toe en uiteindelijk gaan we de zon verliezen. Tegen de late middag kan er dan wat regen doorkomen vanaf de Franse grens.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Een meer actieve storing trekt dan door onze regio met regen en wind. Er kan in totaal toch een 5 à 10 liter water per vierkante meter vallen bij een forse zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen blijft het nat en winderig. Zeker in de ochtend hebben we nog met perioden van regen te maken, begeleid door een forse zuidwestelijke wind. Geleidelijk aan neemt die wat af en komen er droge perioden, waarna er in de namiddag tijdelijk een aantal opklaringen kunnen doorbreken. Het wordt gemakkelijk 10 tot 12 graden.

Tegen de late middag neemt de bewolking en de wind weer toe en dat loopt weer uit op regen tegen de avond en nacht. De wind kan dan aan zee hard tot zelfs stormachtig worden, boven land krachtig. Er zijn dan uitschieters mogelijk van 60 tot 80 km per uur en de nacht naar woensdag is met minima rond 10 graden zeer zacht.

 

Overmorgen:

Woensdag verandert er niet veel. Een actieve randstoring van de diepe depressie bij IJsland blijft ons weer beheersen met perioden van intense regen of felle buien. Het waait stevig door uit het zuidwesten en er wordt erg zachte lucht aangevoerd met maxima die op woensdag gemakkelijk weer 12-13 graden halen. In de loop van de namiddag raken we achter het front en klaart het geleidelijk aan op. De wind neemt dan ook af en het wordt weer rustiger naar de avond en nacht toe.

Later:

Donderdag profiteren we dan eerst tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die ons wat in bescherming neemt. Overdag neemt de bewolking echter alweer toe op nadering van een volgende storing. Die brengt tegen de late middag en avond weer nieuwe regen. De maxima halen met een nog altijd stevige en opnieuw aantrekkende zuidwestelijke wind nog altijd een 11 tot 12 graden.

Samenvatting:

Eerst nog bewolkt, maar dan krijgen we tijdelijk opklaringen. Die kunnen zelfs vrij breed uitvallen. Maxima rond een 9 graden bij een aantrekkende zuid tot zuidwestelijke wind. Later vanmiddag weer meer wolken en uiteindelijk raakt het betrokken met in de late middag / avond regen. Vanavond en vannacht valt er regen, bij momenten is die intens.

Geert, maandag 13 januari, 06.30 uur.

In de minuut van deze week hebben we ons even aan de mezenvetbol opgesteld om het drukke verkeer daar te monitoren: