VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor totale rust. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we gisteren zelfs record hoge luchtdrukwaarden voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

 

Intussen is de luchtdruk geleidelijk weer wat aan het dalen en is het hogedrukgebied over zijn hoogtepunt heen. De kern van het hoog splitst zich daarbij vanaf morgen in twee waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. In eerste instantie is de oostelijke kern voor ons meer van belang maar die lost geleidelijk op. Daarna wordt de westelijke kern meer van belang. Tegelijk schuift morgen dan een zwak front binnen vanaf het noordwesten. Dat zorgt voor veel wolken en tijdelijk wat lichte regen. Donderdag en vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Echt winterweer is nog steeds nergens op de weerkaarten aan de orde voor onze regio.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is net als gisteren een zeer rustige dag. Een hogedrukgebied houdt storingen even op een afstand waarbij we een droge dag krijgen met opnieuw amper wind. Die waait heel zwak uit het zuidwesten. Het is ook dan wat minder zacht met temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. We halen ook vandaag maar maxima van een 4 tot 6 graden boven nul. Daarbij start de dag vanochtend bij temperaturen van net onder of net boven het vriespunt. Aan de grond kan het lokaal licht vriezen. Er is daarbij de voorbije nacht ook flink wat nevel en mist opgedoken en die beperkt het zicht vanochtend lokaal zeer sterk! Die mist trekt maar heel langzaam op en gaat over in nevel en lage wolken. Vanmiddag pas is er kans op enkele tijdelijke korte opklaringen, maar op veel plekken lukt dat niet en blijft het de hele dag grijs.

Vanavond en vannacht nemen mist, nevel en lage wolken alles weer snel over. Het kwik daalt tot net boven het vriespunt met minima van 1 tot 2 graden. Enkel landinwaarts kan het aan de grond lichtjes vriezen met kans op wat lokale gladheid. Het zicht kan ook weer erg beperkt worden door nevel en mist.

Morgen:

Morgen wordt het hogedrukgebied wat uit onze buurt weg geduwd. De invloed van storingen wordt geleidelijk weer groter, al blijven actieve storingen zeker tot en met het eind van de week uit onze buurt. Toch draait de wind morgen al naar noord tot noordwest en schuiven er weer veel meer wolken binnen doordat een storing nadert. Er is ook morgen weinig of geen zon. Integendeel. Laer op de dag kan er dan al eens wat lichte regen of motregen vallen. Het is waterkoud met maxima rond een 6-tal graden.

In de nacht naar donderdag vriest het nergens meer. De minima zitten dan rond 3-4 graden en het is zwaar bewolkt tot betrokken. Er vormt zich opnieuw nevel en lokaal ook wel mist.

Overmorgen:

Donderdag komen er in de loop van de dag met een naar west tot zuidwest gedraaide wind weer meer opklaringen doorbreken. Daarbij blijft het wel vrij rustig. De wind waait maar zwak tot matig en de maxima zitten op donderdag iets hoger met een 6 tot 7-tal graden.

In de nacht naar vrijdag kan het tijdens opklaringen dan eventueel wel weer een enkel graadje gaan vriezen tegen de ochtend. Zeker en vooral landinwaarts. Hoe westelijker, hoe meer wolken en hoe minder koud het is.

Later:

Vrijdag krijgen we dan weer een mix van veel wolken en enkele tijdelijke opklaringen. De wind zit in een zuidwestelijke hoek en trekt geleidelijk weer aan. Daarmee komt iets zachtere lucht binnen met maxima rond een 6-7 graden.

Samenvatting:

Heel rustig weer. Er staat maar een heel zwakke zuidwestelijke wind. Het is nevelig en mistig. Geleidelijk verbetert het zicht wat, maar het blijft op veel plekken nevelig en grijs. Lokaal is een tijdelijke opklaring mogelijk in de middag. We zitten met temperaturen rond het vriespunt om de dag te starten. Die lopen uiteindelijk op naar maxima van rond een 5 graden.

Geert, dinsdag 21 januari, 06.35 uur.

Judasoor. Een zwam die je ook midden in de winter kan aantreffen, meestal op oude vlierstruiken: