DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het heeft meerdere kernen. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. Vandaag bijvoorbeeld, trekt in de ochtend eerst een CAD (Cold Air Development) storing door onze regio, gevolgd door een aantal buienlijnen in de loop van de dag. In deze drukverdeling komt tot en met begin volgende week weinig verandering. Van tijd tot tijd zorgt een trekrug dan wel eens voor een tijdelijk wat betere periode, maar lang duren die momenten niet. We zitten daarbij eerst nog in koelere lucht, maar in de tweede weekhelft wordt weer veel zachtere lucht aangevoerd. Naar midden volgende week lijkt het stromingspatroon (tijdelijk) te kunnen veranderen. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zou er dan voor zorgen dat we tijdelijk in veel koelere lucht terechtkomen. Niet alle modellen en oplossingen gaan hierin mee, dus het is nog even afwachten of de deur voor een koelere episode op een kier blijft of niet …

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht trok een flinke buienlijn door de regio en ook vanochtend vallen er nog verspreide forse buien. Daar kunnen best pittige exemplaren tussen zitten, eventueel met wat korrelhagel of een lokale donderklap. De maxima zitten vanochtend rond een 6 tot 7 graden bij een pittige zuidwestelijke wind die zeker tijdens de buien nog kan pieken. Later op de dag nemen de buien af en wordt het wat rustiger. Vanmiddag zijn nog enkele verspreide buien zeker mogelijk, maar de droge momenten zijn dan toch in de meerderheid. Er waait wel nog een stevige zuidwestelijke wind, zeker aan de kust. Er zijn uitschieters mogelijk van 50 tot 60 km per uur boven land, tot 70 aan zee. Het is ook dan een 6 tot 7 graden.

Vanavond en vannacht zijn de meeste buien verdwenen. Met een wisselende bewolking kan het dan afkoelen naar een 5-tal graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt de betere dag van de week. We krijgen dan even wat rustiger weer onder een mobiele wig van hoge luchtdruk. Toch is een eventuele bui zeker nog niet volledig uitgesloten. Vooral in de ochtend zou er in het noorden nog een enkele kunnen opduiken. In de middag is het dan eerst wisselend, later zwaar bewolkt. Tegen het eind van de dag neemt de wind en de bewolking weer toe en kan er wat regen binnenlopen. De maxima zitten op woensdag ook rond een 8 graden.

In de nacht naar donderdag is het zwaar bewolkt met een verder oplopende kans op wat lichte regen of een bui. Minima rond een graad of 6.

Overmorgen:

Donderdag krijgen we een volgende storing binnen. Een warmtefront trekt van west naar oost en gaat opnieuw veel zachtere lucht vooraf die in de loop van de dag binnenloopt. De maxima lopen geleidelijk weer op en halen later op de dag gemakkelijk 12 tot 13 graden. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen of motregen.

De nacht naar vrijdag verloopt meest zwaar bewolkt tot betrokken met wat lichte regen.

Later:

Vrijdag blijft het de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw zachte maxima. Die zitten gemakkelijk weer rond een 11 tot 12 graden terwijl er van tijd tot tijd perioden met regen of motregen zijn. Er staat ook op vrijdag een stevige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Buien. Zeker vanochtend kunnen dat felle buien zijn met veel regen, maar ook kans op wat stofhagel of een donderklap. In de loop van de dag neemt de buiigheid geleidelijk af en worden de opklaringen breder. Veel meer dan een graad of 7 halen we niet en er staat een stevige zuidwestelijke wind die kan uitschieten van 50 tot 70 km per uur.

Geert, dinsdag 28 januari, 06.35 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!