DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een rug van hoge luchtdruk boven Nederland bepaalt ons weer nog even. We zitten aan de zuidflank ervan met een zwakke aflandige stroming met vooral in de noordelijke helft eerst nog erg vochtige lucht. Geleidelijk aan trekt de rug oostwaarts weg en komt een storing dichterbij. Die schuift in de nacht van donderdag op vrijdag van west naar oost door onze regio waarna we dan eind van de week en in het weekeind met een noord-zuid verdeling op de weerkaarten komen te zitten. Ten noorden van ons staat nog altijd een erg stevige westcirculatie. Ten zuiden van ons is en blijft de luchtdruk erg hoog met een kern van hogedruk boven Frankrijk. Die neemt ons dan tegen het weekeind weer in bescherming, maar door deze luchtdrukverdeling zitten we wel steeds met aanvoer van vrij zachte zuidwestelijke lucht. Later volgende week wordt de hogedruk geleidelijk zuidelijker weg geduwd en zouden actievere storingen dichterbij kunnen komen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Laat ons vandaag alleszins de dag beginnen met de beste wensen voor 2020. Verder zette ik op Youtube ook een kort overzichtje online met de belangrijkste weer- en natuurgebeurtenissen van 2019. Wie het nog niet zag, kan via deze link nog een kijkje gaan nemen:

Wat het weer van vandaag betreft: de dag begint alleszins rustig! Er is eerst nog een uitgebreid veld van nevel en mist aanwezig boven de noordelijke helft van de regio. In de zuidelijke delen en zeker langs de Frans-Belgische grens, zitten er al snel opklaringen. Die breiden zich heel langzaam naar het noorden uit, maar het kan lang duren voor de nevel en mist daar optrekken. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk overal lukt en dat er dan tijdelijk enkele opklaringen doorbreken. Lang duurt dat niet, want later komen er al snel nieuwe wolkenvelden vanuit Frankrijk binnenlopen. Er staat daarbij een heel zwakke zuidwestelijke wind bij maxima die oplopen naar een hoogste waarde van een 4 tot 5 graden.

Vanavond en vannacht is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met minima die eerst nog dalen naar een 1-2 graden. Het kan nog nevelig worden, maar later worden de zichten beter. In de nacht lopen de minima dan geleidelijk op naar 3-4 graden tegen morgenochtend. Er kan lokaal een drupje motregen vallen.

Morgen:

Morgen blijft het zwaar bewolkt tot betrokken op nadering van een storing die ons vrijdag gaat bereiken. Het wordt een waterkoude dag met maxima rond 5-6 graden en een wat aantrekkende en naar zuid tot zuidwest draaiende wind. Er is weinig of geen zon. Zeker later op de dag niet. Aanvankelijk zijn nog wel enkele korte verspreide opklaringen mogelijk.

In de nacht naar vrijdag gaat het regenen en lopen de temperaturen geleidelijk aan zelfs op tot een 6-7 graden tegen vrijdagochtend.

Overmorgen:

Vrijdag zitten we dan met een storing die doortrekt. De meeste neerslag zal in de nacht van donderdag op vrijdag al gevallen zijn, maar ook vrijdagochtend kan het tijdelijk nog nat zijn. Die storing brengt weer wat zachtere lucht binnen waarbij de maxima weer richting 9 tot zelfs mogelijk 10-11 graden oplopen later op de dag.  Later op de dag gaan dan de droge perioden weer overheersen met nog kans op een lokale bui.

Later:

Zaterdag valt er mogelijk nog een lokale bui, maar de droge perioden overheersen. De wind wordt dan geleidelijk wat meer zuidwest tot west, later zelfs noordwest en waait matig. De maxima vallen een klein beetje terug, maar halen nog gemakkelijk een 6 tot 8 graden.

Samenvatting:

We krijgen een grijze en mistige start in het noorden en centrum van de regio. Vanuit het zuiden breken opklaringen door en trekt de mist op. Na een aantal tijdelijke opklaringen, krijgen we later helaas weer meer bewolking binnen bij maxima rond 4-5 graden en een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het bewolkt met koude minima, maar geen nachtvorst. Later lopen de minima geleidelijk op.

Geert, woensdag 01 januari, 10.15 uur.

Haantjes kijken en luisteren in de nieuwe minuut van deze week: