DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk opbouwend hogedrukgebied strekt zich uit van Scandinavië tot het zuiden van Spanje. Het hoog trekt zich snel richting het zuiden terug. Daarbij wordt bij ons aanvankelijk continentale en koelere lucht aangevoerd aan de grond, maar op hoogte is de stroming zuidwestelijk. Het weer speelt zich echter af in de onderste lagen en we krijgen met een inversie te maken met aan de grond koelere lucht. Dat kan tijdens opklaringen tot een graadje nachtvorst leiden, maar de vraag is of en hoeveel het opklaart … Dinsdag trekt een zwakke storing van het noordwesten door waarna een nieuw hoog tijdens de jaarwisseling zorgt voor een herhaling van zetten. Ook dat hoog trekt vrij snel zuidwaarts weg en komt snel boven midden en centraal Europa te liggen. Hoewel deze weerkaarten er kunnen voor zorgen dat er de eerste dagen in de nachten al eens een graadje vorst kan optreden en ook de maxima overdag lager zitten, is dit geen structurele winterse setting. Op de Atlantische Oceaan staat een stevige westcirculatie die om het hoog heen op noordelijke breedte gewoon doorraast. Wij worden hier door de hogedrukgebieden in onze buurt wel even van gespaard.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen wordt dan ook een zeer rustige dag. We zitten onder een opbouwend hogedrukgebied dat storingen op afstand weet te houden. Het is droog en er is zeer veel bewolking om de dag te starten. Het is daarbij bijzonder moeilijk te zeggen of die wolken gaan optrekken of niet. We zitten enerzijds op hoogte met hoge wolken en lager in de atmosfeer hangen er stratuswolken. Vooral die laatste vormen het probleem. Aan de grond is het ook nog eens nevelig. De verwachting is dat gaandeweg de dag er geleidelijk wat opklaringen vanuit het zuidoosten onze kant opschuiven en dat vanaf het binnenland toch geleidelijk wel een aantal opklaringen gaan doorbreken. Dat zal vooral in het westen en aan zee wel heel lang duren of zelfs niet lukken. Met een graad of 6-7 zitten de maxima ook weer net iets lager bij een zeer zwakke zuidoostelijke tot later zuidelijke wind.

Vanavond en vannacht komen er wel opklaringen en de temperaturen gaan dan ook overal snel dalen. Die worden tegen de ochtend licht negatief met 1 tot 2 graden vorst. Aan de grond iets meer. Het is echter droog, dus dat zou niet tot gladheid mogen leiden. Het blijft wel nevelig.

Morgen:

Ook morgen wordt een erg rustige dag met weinig of geen wind. Er komen dan wel overal meer en een stuk bredere opklaringen. Daarbij kan het dan een 5 à 6, tot lokaal 7 graden worden. De wind zoekt in de loop van de dag weer de zuidwestelijke hoek op en ook in de nacht naar maandag zijn minima van rond of net boven het vriespunt mogelijk. Het blijft nevelig.

Overmorgen:

Maandag kan nog een rustige en aardige dag opleveren. De wind is zuidwest en trekt dan iets aan terwijl er overdag wel geleidelijk wolkenvelden binnenlopen vanaf de kust. Er is een storing onderweg die tegen het eind van de dag voor een dichtlopende hemel zal zorgen. We houden het dan wel nog droog, maar in de nacht naar dinsdag is het door de bewolking weer een stuk zachter en vriest het niet meer.

Later:

Dinsdag loopt die storing dan binnen. Het hoog dat ons bescherming biedt tegen storingen, trekt zich snel zuidwaarts terug en een zwak koufront trekt dan in de loop van de dag door onze omgeving. Dat levert dan enkel meer wolken op en kans op een enkel buitje. Grote regenhoeveelheden zitten daar zeker nog niet bij. De maxima krabbelen dan weer wat overeind en halen een 6 à 8 graden.

Samenvatting:

Eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar droog. Gaandeweg geleidelijk enkele schuchtere opklaringen. Tegen het eind van de dag kunnen die pas de (west)kust bereiken. We halen een 7 graden bij een zwakke zuidoostelijke, later naar zuid draaiende wind. Komende nacht wat opklaringen waarbij het lichtjes kan vriezen.

Geert, zaterdag 28 december, 10.10 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: