DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied ligt met diverse kernen in onze omgeving. De sturende kern van het laag komt daarbij geleidelijk in het zeegebied tussen de Britse Eilanden en IJsland te liggen en trekt later in de periode richting Scandinavië. Na dit laag komt de oceaan wat tot rust en vormt er zich niet meteen een nieuw sturend laag. Daardoor krijgt een hogedrukgebied tijdens de kerstdagen de kans zich vanaf het zuiden over onze omgeving te ontwikkelen. Daardoor wordt het tijdens de kerstdagen tijdelijk wat rustiger en iets minder zacht. Nadien trekt het hoog zuidelijk weg en gaat richting Zuid-Europa om daar te blijven liggen waardoor nieuwe storingen geleidelijk van het westen weer hun invloed uitbreiden. We raken daarbij dan niet meteen in een volle westcirculatie, maar storingen trekken op noordelijkere breedtes voorbij en wij geraken weer in erg zachte zuidwestelijke luchtstromingen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kijken we aan tegen een mix van wolken en opklaringen. Er trekken verspreid over de dag enkele (verzwakte) buienlijnen voorbij. Daarbij is er telkens wel kans dat er hier of daar een bui opduikt, maar die kans is niet zo heel erg groot. Heel veel plekken houden het ook gewoon een hele dag droog of zo goed als droog. De kans op een bui is beperkt in tijd en ruimte. Van tijd tot tijd kunnen er zelfs best brede opklaringen doorkomen. De maxima lopen daarbij weer gemakkelijk op naar een 10-tal graden terwijl er een meest matige zuidwestelijke wind staat. Die kan wel al eens uitschieten tot rond een 40 à 50 km per uur.

Vanavond neemt de bewolking toe en gaat het regenen. In de nacht trekt een regengebied voorbij met perioden van regen en alweer zachte minima rond een 7 graden. De zuidwestelijke wind neemt wat toe en kan nog altijd wel eens tot 50-60 km per uur uitschieten dan.

Morgen:

Morgen hebben we in de voormiddag eerst nog last van die storing en vallen er vooral in de ochtend nog buien of zijn er nog perioden met wat regen. In de namiddag is het droger met meer opklaringen al blijft een bui zeker mogelijk. Het is pas tegen de late middag dat de meeste buien onze omgeving gaan verlaten. De temperaturen zitten dan ook weer rond 9 tot 10 graden. De wind kan daarbij tijdelijk en zeker in de ochtend wat harder waaien met uitschieters tot rond de 50 km per uur.

Overmorgen:

Maandag kabbelen we dan rustig verder richting de kerstdagen. Het is overdag wisselend bewolkt met een kleine kans op een lokale bui. De bewolking neemt wel toe op nadering van een storing die op het eind van de dag met regen binnenloopt. De maxima zitten net als de vorige dagen rond een 9 tot 10-tal graden.

In de nacht naar dinsdag gaat het dan opnieuw regenen bij zachte minima van een 6-7 graden.

Later:

Dinsdag overdag trekt de in de nacht passerende regenzone snel weg. Het is dan wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden en nog kans op een enkele lokale bui. Maxima rond een graad of 8 bij een wat meer zuidelijke wind. In de nacht zijn er opklaringen en wolken, maar waarschijnlijk komt het zelfs niet eens tot vorst aan de grond want de aangevoerde lucht is nog steeds erg zacht.

Samenvatting:

Wolken en opklaringen bij maxima rond een graad of 10. Vele plekken houden het volledig of meestal droog, maar toch valt er verspreid over de dag wel eens een enkele bui. Die is beperkt in tijd en omvang. Het waait matig uit het zuidwesten. Vanavond en vannacht gaat het regenen.

Geert, zaterdag 21 december, 08.15 uur.

De zwartkop! Een klein muisgrijs zangvogeltje dat prachtige serenades afsteekt: