ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er is weinig nieuws te melden op de weerkaarten: Op de Atlantische Oceaan is een zeer stevige westcirculatie op gang gekomen. Die stuurt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op en er is voorlopig geen enkel teken dat deze westcirculatie een halt toegeroepen wordt, integendeel. Zeer diepe en omvangrijke depressies maken de dienst uit. We profiteren daarbij vandaag heel tijdelijk van een mobiele wig van hoge luchtdruk die snel oostwaarts wegtrekt. Die wordt op de voet gevolgd door een nieuw lagedrukgebied waarvan het eerste front vanavond al binnenloopt. De rest van de week staan storingen in de rijd te drummen om één na één over onze omgeving te trekken, telkens met regen, wind en buien. Tegen het weekeind komen we daarbij weer aan de warme kant van het polaire front te zitten en wordt het ook weer opnieuw een flink stuk zachter.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Zoals voorzien, start de dag vandaag rustig en koud. De minima zijn overal gedaald naar een 1-2 graden (3 aan de kust) en op vele plekken vriest het vanochtend eerst lichtjes aan de grond. Geleidelijk lopen de maxima daarbij dan weer op naar een 7-8 graden vanmiddag. Eerst zijn er vooral landinwaarts nog wel wat opklaringen, maar de bewolking neemt al snel toe. We raken de zon dan ook vlug kwijt en het wordt zwaar bewolkt, later betrokken. Pas laat in de middag volgt dan de eerste regen van een volgende storing weer. Op nadering daarvan trekt ook de wind aan uit het zuidwesten. Die wordt al snel weer matig tot vrij krachtig boven land, vrij krachtig tot krachtig aan zee.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken. Een frontensysteem trekt door de regio. Eerst passeert het warmtefront, vervolgens krijgen we tegen de ochtend het koufront. Er zijn perioden met regen en/of buien en het waait ook weer stevig uit het zuidwesten. Die wind kan boven land uitschieten tot rond 50 km per uur, aan zee is dat tot 60 à 70 km per uur. Met minima rond 6-7 graden is het vrij zacht.

Morgen:

Morgen is de storing voorbij. Het is dan eerst licht tot wisselend bewolkt met een paar brede opklaringen. Gaandeweg de dag neemt de kans op enkele verspreide buien toe. Vooral tegen de avond zijn er enkele fellere buien mogelijk. De zuidwestelijke wind blijft vlagerig waaien en kan per momenten nog steeds fel uitschieten. Het wordt ook morgen zo’n graad of 8.

Overmorgen:

Donderdag klopt alweer een volgende storing aan onze deur. Ook dat wordt een erg wisselvallige dag met zeker in de loop van de namiddag, dikwijls intense perioden van regen. Het is een vrij actieve storing die weer passeert, ook weer met de nodige wind. We blijven in wat koelere lucht zitten waarbij de maxima ook rond ongeveer een graad of 8 gaan uitkomen.

Later:

Vrijdag is het al niet veel beter. Een alweer volgende storing dompelt ons ook dan weer onder in regen en buien. Het kan dan iets zachter worden met maxima rond 8 à 9 graden en nog steeds erg veel wind uit een zuidwestelijke richting.

Samenvatting:

Na een koele start gaan we overdag geleidelijk naar een graad of 8 oplopen. Er is eerst nog ruimte voor een opklaring, maar al snel neemt de bewolking toe met tegen de late middag / avond en nacht perioden met regen. De zuidwestelijke wind neemt daarbij gestaag toe en wordt weer matig tot vrij krachtig, aan zee zelfs weer krachtig.

Geert, dinsdag 10 december, 06.50 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!