DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven zitten in een regime waar lagedrukgebieden de dienst uitmaken. Op de Atlantische Oceaan staat nog altijd een niet aflatende, stevige westcirculatie waarin de ene storing na de andere richting West-Europa gestuurd wordt. Het is een echte klassieker uit het boekje: steeds weer worden nieuwe kernen van lagedruk gevormd. Tussen de storingen door zitten er telkens wel wat betere momenten, maar lang duren die niet. Er staat daarbij ook erg veel wind en het is vinger aan de pols te houden omdat er zich zomaar een stormlaag zou kunnen ontwikkelen dat voor nog meer wind zou kunnen zorgen. De lagedrukgebieden trekken de komende dagen immers dichter in onze omgeving naar het oosten en er ontstaan daarbij heel gemakkelijk kleine randlaagjes die telkens een fors windveld met zich meetrekken. Op langere termijn lijkt het rustiger te worden, maar dan zitten we al te spreken over minstens 7 tot 10 dagen vooruit en dat is buiten de betrouwbare verwachtingstermijn.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We zitten vandaag met een meer complexe situatie die de laatste uren is ontstaan dan eerder gedacht. Een eerste randstoring trok de voorbije nacht door onze regio en daar krijgen we vanochtend nog een aantal wegtrekkende buien van te verwerken. In de staart van dat systeem staat er vanochtend ook tijdelijk weer erg veel wind. Die is west tot zuidwest en schiet boven land uit tot rond de 70 km per uur, aan zee tot rond 80 km per uur. In de loop van de ochtend neemt die wind langzaam weer wat af en zijn er tijdelijk wat meer opklaringen, vooral in West-Vlaanderen. Landinwaarts zijn er nog langer wat buien actief. Vervolgens komt een tweede laag vanmiddag doortrekken. De bewolking neemt weer toe en er volgt een periode met (mogelijk zeer intense (!)) regen of buien. Zelfs een donderklap kan. Na passage van die storing, spant de wind weer aan en kan later vanmiddag opnieuw krachtig tot hard worden aan zee, krachtig boven land. De rukwinden halen dan weer 70 tot zelfs 90 km per uur en ook nadien vallen er nog felle buien. Daarbij wordt het een 8 à 9 graden.

Vanavond volgt dan weer een rustiger periode, maar na middernacht is daar al een derde randstoring! Ook die brengt weer intense regen en buien met zich mee waarbij vooral tegen de ochtend de wind weer zwaar aantrekt. Minima rond een graad of 6. Een bijzonder wilde 24-uurse dus die ons staat te wachten.

Morgen:

Morgen trekt dat volgende laag in de ochtend snel door met eerst net als vandaag regen, buien en wind. Het wordt ook dan geleidelijk droger en morgenmiddag beperkt de neerslag zich tot enkele verspreide buien. De droge perioden overheersen dan bij maxima die net als vandaag rond een 8-9 graden uitkomen. De wind kan ook vooral in de ochtend weer fel uithalen met gemene rukwinden.Die kunnen aan zee morgenochtend misschien zelfs tijdelijk tussen 90 en 100 km per uur halen! In de namiddag neemt die flink af. Zowel vandaag als morgen, is lokale schade door de wind niet uit te sluiten!

Overmorgen:

Maandag zit er al een volgende storing in de pijplijn. Ook dan krijgen we overdag perioden met regen en buien te verwerken bij vrij zachte maxima van een 9 tot 10-tal graden. Er is dan nog steeds veel wind uit een zuidwestelijke richting, maar die zal niet meer zo heel hard waaien. Het lijkt wel een overwegend grijze tot bewolkte dag te worden met eerder perioden van lichte regen.

Later:

De westcirculatie blijft ook op dinsdag op volle toeren draaien met alweer een volgende storing die langszij komt. Ook die brengt regen en wind mee, maar niet zo’n felle rukwinden als in het weekeind en de voorbije dagen. Het wordt wel een flink stuk zachter met maxima die op dinsdag gemakkelijk oplopen naar een 12-tal graden.

Samenvatting:

Een zaterdag met verschillende gezichten die snel wissselen! We beginnen met buien en forse wind. Tijdelijk volgt er dan wat rust, maar dat is van korte duur. In de middag volgt een nieuwe actieve storing met regen, wind en forse rukwinden! Er is kans op lokale schade bij de zwaarste windstoten. Maxima rond 9 graden. Vanavond opnieuw tijdelijk rustiger, maar later in de nacht een derde periode met forse regen en flinke windstoten!

Geert, zaterdag 14 december, 09.40 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!