ZA

4 Apr

Weertype

Weertype

3-4° | 14°

0 %

Windrichting

Z 1-3 bft
Een zich zeer snel tot een zeer sterk ontwikkelend hogedrukgebied ligt intussen boven Duitsland [...]
Lees verder

ZO

5 Apr

Weertype

Weertype

3-4° | 19°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen kan het direct nog veel zachter worden. We krijgen dan een zachte zuidelijke stroming me [...]
Lees verder

MA

6 Apr

Weertype

Weertype

6-7° | 18°

30 %

Windrichting

ZW 3 bft
Maandag hebben we last van een zwakke storing die door onze regio loopt. De bewolking neemt gaa [...]
Lees verder

DI

7 Apr

Weertype

Weertype

7-8° | 17°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Dinsdag zitten we dan met de opbouw van een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving. De wind kan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kernen boven Spanje, de Alpen en Oost-Europa, verliest geleidelijk de greep op ons weer. Het trek verder zuidwaarts weg waarbij er een zwakke storing vanaf de Britse Eilanden dichterbij sluipt. Die storing trekt komende nacht binnen en blijft morgen boven onze omgeving liggen. Daarachter stijgt de luchtdruk weer en krijgen we een herhaling van zetten. Een nieuw hoog ontwikkelt zich tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar en wordt dan tegen het eind van de week geleidelijk weer zuidwaarts weggedrukt onder druk van Atlantische lagedrukgebieden die proberen dichterbij te komen. Een proces dat niet goed slaagt, want ook op langere termijn blijft de luchtdruk boven Europa en ten zuid(west)en van ons vrij hoog. Op noordelijker breedtes staat nog steeds een stevige westcirculatie. Deze drukverdeling betekent voor ons wel minder zacht weer waarbij aan de grond wat koelere lucht zit, maar er op hoogte een zachte zuidwestelijke stroming blijft staan. Hoewel de temperaturen dus wel wat minder hoog zitten met al eens heel enkel graadje vorst in de nachten, betekent dit absoluut geen structurele winterse setting. Ook op langere termijn zit dat er nog steeds niet in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we na een koele start van de dag, eerst nog een vrij zonnige dag. De minima zijn de voorbije nacht tot net boven het vriespunt gedaald. Alleen aan de grond vroor het deze morgen hier en daar licht, maar de meeste plekken hielden het in de lucht nog net positief. Overdag is het eerst zonnig. Dat houden we waarschijnlijk de hele dag vast. Er is een zwak front onderweg, maar die bewolking bereikt ons pas in late middag, avond en nachtperiode. Met een geleidelijk wat aantrekkende zuidwestelijke wind wordt er ook wat zachtere lucht aangevoerd dan gisteren. De maxima halen vanmiddag landinwaarts gemakkelijk een 7 tot 8 graden. Aan zee is dat rond een graad of 9.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking dan toe. In de loop van de nacht raakt het volledig bewolkt. Voordat het zover is, kan de temperatuur eerst nog dalen naar 1-2 graden in de kustregio en rond 0 landinwaarts. Nadien lopen de minima dan geleidelijk aan weer op tegen de ochtend. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit eerst zuidwestelijke, later veranderlijke hoek.

Morgen:

Morgen is het dan eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar meestal wel droog. Er is kans op een lokaal spatje regen of motregen, maar dat zal heel weinig voorstellen. Met een naar oost draaiende wind wordt er wel koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen morgen terug op een hoogste waarde van rond een 4-5 graden. Een stuk koeler dan in eerdere verwachtingen zat. In de loop van de dag komen er vanuit het binnenland opklaringen, maar het is de vraag of die het westen van onze regio zullen bereiken. Net als de vorige dagen, zit de meeste bewolking immers opnieuw vooral aan de kust.

In de nacht van oud naar nieuw blijft het rustig. Er staat maar een zwakke, intussen meer zuidelijke wind. In de opklaringen kan het kwik tot rond of dicht tegen het vriespunt zakken, maar veel meer dan een lokale -1 zal dat niet opleveren. Een lokale gladde plek is mogelijk, maar de wegen liggen er eigenlijk over het algemeen gewoon droog bij.

Overmorgen:

Woensdag wordt dan weer een vrij aardige dag. We krijgen een mix van wolken en opklaringen waarbij het droog blijft bij een zwakke tot matige naar een intussen weer zuidelijke hoek gedraaide wind. Een nieuw hoog bouwt zich dan boven onze omgeving op en het weer valt bij ons opnieuw stil. Het is ook dan wel de vraag of de opklaringen die landinwaarts aanwezig zijn, tot aan de kust zullen geraken. Dat moet echt nog even afgewacht worden. In elk geval is ook woensdag een vrij koele dag met maxima rond 4-5 graden.

Ook in de nacht naar 2 januari kunnen de minima dan met het vriespunt gaan flirten.

Later:

Donderdag neemt in elk geval overal de bewolking weer toe op nadering van een storing die ons vrijdag gaat bereiken. Het wordt een waterkoude dag met maxima alweer rond 4-5 graden en een wat aantrekkende en naar zuid tot zuidwest draaiende wind. Er is weinig of geen zon.

Samenvatting:

Vrij zonnig tot zonnig. Het wordt na een koele start van de dag overdag een graad of 8-9 bij een geleidelijk wat aantrekkende zuidwestelijke wind. Laat in de middag geleidelijk wat wolken. Vanavond eerst nog brede opklaringen, later raakt het volledig bewolkt.

Geert, maandag 30 december, 06.45 uur.

Haantjes kijken en luisteren in de nieuwe minuut van deze week: