WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De hogedruk die ons weer een kleine week beheerste, is uitgespeeld. We komen terecht in een volle westcirculatie die de hele Atlantische Oceaan overspant en zich recht op Europa richt. Het is lang geleden dat we nog zo’n uitgesproken westelijke circulatie op de weerkaarten zien staan hebben, maar momenteel is die er wel. Diepe lagedrukgebieden maken daarin de dienst uit en die sturen randstoringen, buienlijnen en regenzones naar ons toe. Dat gaat gepaard met aanvoer van zachte lucht en ook erg veel wind. Die kan per momenten fel uithalen. Van tijd tot tijd wurmt zich daar dan eens een mobiele wig van hoge luchtdruk tussen met een tijdelijke weersverbetering, maar lang duren die oplevingen meestal niet.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag starten we de dag nat en winderig. Het is wel nog niet erg zacht. De koude lucht van de voorbije dagen, heeft zich de voorbije nacht nog opvallen goed kunnen handhaven, maar wordt vanochtend toch snel weg geblazen. Met de regen komt er ook flink zachtere lucht binnen waarbij de temperaturen snel gaan oplopen. Vanmiddag wordt het dan ook gemakkelijk een 10 tot 11 graden. Eerst zijn er vanochtend perioden met regen of buien. Dat gaat geleidelijk aan over in perioden met buien, afgewisseld met droge perioden en een enkele opklaring. Vanmiddag is zelfs een bui met een onweersklap niet volledig uit te sluiten. De zuidwestelijke wind waait stevig door, aan zee een 5-6 Bft met uitschieters tot rond 50 à 60 km per uur. Boven land waait die hard tot vrij krachtig met uitschieters tot rond 40 à 50 km per uur.

Vanavond zijn er eerst nog een aantal verspreide buien. In de nacht wordt het dan geleidelijk aan droog. De minima blijven vrij zacht en dalen niet echt onder de 8 graden bij een steeds aanhoudende zuidwestelijke wind.

Morgen:

Morgen wordt dan de betere dag van het weekeind. We krijgen dan overdag een mix van eerst vrij veel wolken en enkele opklaringen. In de loop van de dag krijgen we wat meer opklaringen. Het blijft droog of zo goed als droog. Een klein buitje is niet volledig uitgesloten, maar weinig waarschijnlijk. De maxima zitten rond een graad of 10 bij een matige zuidwestelijke wind die gaandeweg wat aanspant. In de nacht naar zondag neemt de bewolking opnieuw toe en kan er tegen de ochtend weer een bui of wat regen gaan vallen.

Overmorgen:

Zondag wordt dan de mindere weekend-dag. Een volgende actieve storing trekt door met opnieuw perioden van soms intense regen. Er kan per momenten veel regen vallen. Zeker in de ochtend.  De wind spant ook weer fors aan en is eerst zuidwest, later draaiend naar west. Later krijgen we dan ook droge perioden met enkele buien. Het blijft erg zacht met dan ook weer maxima rond 10-11 graden. De wind kan op zondag wel nog wat feller worden dan vandaag en bereikt dan aan zee een 7, misschien tijdelijk wel 8 Bft. Er komen forse rukwinden voor.

Later:

Maandag staat al een volgende storing klaar om binnen te lopen, opnieuw met perioden van regen en wind. De maxima lopen ook dan gemakkelijk op naar een graad of 11 en er staat aanhoudend veel wind.

Samenvatting:

Regen en wind vormen vandaag hoofd-ingrediënten van het weermenu. In de ochtend trekt een storing met perioden van regen van west naar oost. Vanmiddag zijn het dan buien, afgewisseld met droge perioden. Het is daarbij erg zacht met maxima die gemakkelijk oplopen naar 10-11 graden. De zuidwestelijke wind waait daarbij fors door met flinke uitschieters.

Geert, vrijdag 06 december, 06.40 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?