DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De voorbije nacht trok een klein lagedrukgebied dwars door onze omgeving. Intussen stijgt zowel boven het Iberisch schiereiland als boven Scandinavië de luchtdruk sterk. Er vormt zich uiteindelijk één groot hogedrukgebied dat van het uiterste zuiden van Spanje tot aan het noorden van Scandinavië reikt. De kern van dit hoog ligt daarbij boven Scandinavië. Door sterk aantrekkende depressie-activiteit boven de Atlantische Oceaan, wordt dit hoog snel zuidwaarts weggedrukt waarbij de kern zeer snel richting de Balkan trekt. Het hoog zelf kantelt daarbij van een noord-zuid liggen naar een west-oost ligging ten zuiden van ons. In tegenstelling tot eerdere berekeningen, laten beide hoofdmodellen nu de invloed van dat hoog bij ons veel langer duren. De westcirculatie komt daarbij in volle kracht op gang, maar ligt noordelijker waarbij actieve storingen ons voorlopig dan niet zouden bereiken en het bij ons rustiger zou blijven. Vooral het Europese model perst er daarbij de eerste dagen wat meer inversie-invloeden uit waarbij er af en toe al eens een lichte nachtvorst zou kunnen voorkomen. Het Amerikaanse model is hier veel minder scheutig in. Even afwachten of deze trend bevestigd wordt de komende runs. In elk geval blijft structureel winterweer op de kaarten onzichtbaar en zal op termijn de westcirculatie het ook bij ons waarschijnlijk weer overnemen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we nog last van die kleine depressie die de voorbije nacht door onze regio trok. Het laag ligt vanochtend boven de Ardennen en trekt snel verder oostwaarts weg. In het kielzog daarvan is het zwaar bewolkt tot betrokken, maar wel droog. De wind is naar een noordoostelijke hoek gedraaid en blijft vandaag uit noordoost tot oost waaien. Die wind is maar zwak tot hoogstens eens matig. Het is wel nog vrij zacht met maxima rond een 8 à 9 graden en die worden al snel bereikt. Gaandeweg de dag kunnen er enkele schuchtere opklaringen voorkomen. De kans wordt groter daarop naarmate de dag vordert.

Vanavond en vannacht is de kans op opklaringen groter, maar waar die voorkomen, vormt zich al snel nevel en mist. De minima dalen tot rond een graad of 3-4 tegen de ochtend bij een geleidelijk zuidoost wordende wind.

Morgen:

Morgen wordt dan ook een rustige dag. We zitten onder een opbouwend hogedrukgebied dat storingen op afstand weet te houden. Het is droog en wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af, maar er is een maar: Het is de vraag of er de komende nacht niet op grotere schaal nevel en mist opduikt. Hoewel dat dus zo dicht in de verwachting zit, is dat zeer moeilijk te zeggen en afhankelijk van of het de komende nacht veel en breed opklaart. Indien wel, dan duiken die mistbanken op. In dat geval zou die wel eens erg hardnekkig kunnen zijn en niet of moeilijk oplossen. Hou dat zeker even in het achterhoofd. Met een graad of 6-7 zitten de maxima dan weer net iets lager bij een zwakke zuidoostelijke tot later zuidelijke wind. In het geval er mist zou blijven hangen, zitten de maxima wel direct de helft lager …

In de nacht naar zondag kan het dan tijdens de eventuele opklaringen tot rond of dicht tegen het vriespunt afkoelen.

Overmorgen:

Ook zondag wordt een erg rustige dag met weinig of geen wind. Het kan ook dan best zijn dat het lang grijs en mistig blijft. Dat is dus een moeilijk geval en wordt een zaak van nowcasten. Indien er ook dan mist zou blijven hangen, zitten de maxima best wel weer laag en hangen rond een 3 tot 4 graden. Komen er meer en brede opklaringen, dan kan het een 5-6 graden worden. De wind zoekt in de loop van de dag weer de zuidwestelijke hoek op en ook in de nacht naar maandag zijn minima van rond of net boven het vriespunt mogelijk.

Later:

Maandag loopt er dan al snel weer meer bewolking binnen. Het hoog dat ons in het weekeind bescherming biedt tegen storingen, trekt zich snel zuidwaarts terug en uitlopers van storingen kunnen ons weer gaan bereiken. Dat levert dan enkel meer wolken op en kans op een enkel buitje. Grote regenhoeveelheden zitten daar zeker nog niet bij. De maxima krabbelen dan weer wat overeind en halen een 6 à 8 graden.

Samenvatting:

Eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar droog. Gaandeweg geleidelijk enkele schuchtere opklaringen. We halen een 8 à 9 graden bij een zwakke noordoostelijke, later naar oost draaiende wind. Komende nacht wat opklaringen, maar ook vorming van nevel en mist en koud.

Geert, vrijdag 27 december, 6.45 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: