ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden blijven de dienst uitmaken. Nog steeds ligt een sturend lagedrukgebied daarbij in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Op de Atlantische Oceaan staat nog altijd een niet aflatende, stevige westcirculatie waarin de ene storing na de andere richting West-Europa gestuurd wordt. Steeds weer worden nieuwe kernen van lagedruk in het sturende laag ingevangen waardoor het een erg complex laag is met diverse kernen. Tussen de storingen door zitten er telkens wel wat betere momenten, maar lang duren die niet. Er staat daarbij ook erg veel wind en het is vinger aan de pols te houden omdat er zich zomaar een stormlaag zou kunnen ontwikkelen dat voor nog meer wind zou kunnen zorgen. De lagedrukgebieden trekken de komende dagen immers dichter in onze omgeving naar het oosten en er ontstaan daarbij heel gemakkelijk kleine randlaagjes die telkens een fors windveld met zich meetrekken.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We starten de dag vandaag in wat meer rustige omstandigheden. De voorbije nacht passeerden nog wat buien, maar die zijn inmiddels verdwenen en vanochtend vroeg is het eerst licht bewolkt. Doordat de minima flink gedaald zijn, is er aanvankelijk ook kans op lokale gladheid door vorst aan de grond. Overdag neemt de bewolking geleidelijk weer toe en vanmiddag is het al zwaar bewolkt tot betrokken. Eind van de middag volgt regen vanaf de kust. Ook de opnieuw naar zuidwest draaiende wind trekt weer fors aan en wordt tegen de late middag weer vrij krachtig tot krachtig boven land, krachtig aan zee. Tegen dan zijn er weer uitschieters van 50 km per uur boven land tot 70 aan de kust. Het wordt overdag ongeveer 8 graden.

Vanavond en vannacht trekt een volgende storing door met perioden van regen. Het waait daarbij ook weer hard met windstoten die ook weer tussen de 50 en 70 km per uur kunnen halen. Het koelt af tot rond een 4-5 graden. Tegen de ochtend wordt het droger.

Morgen:

Morgenochtend geraken we achter de storing die de komende nacht doortrekt. We komen daarbij tijdelijk weer in een fors windveld terecht met morgenochtend uitschieters die zelfs tot 80-90 km per uur kunnen halen aan zee en tot 60-70 km per uur landinwaarts. Het is dan wisselend bewolkt met een paar flinke buien. Overdag neemt de wind geleidelijk in kracht af, al blijven uitschieters wel mogelijk. Zeker tijdens buien. Het blijft wisselend bewolkt met perioden van regen of buien en maxima die iets hoger gaan zitten. Een graad of 9 moet mogelijk zijn.

In de nacht naar zaterdag volgt er een nieuwe storing die alweer uitgebreid voor regen zal zorgen.

Overmorgen:

Zaterdag overdag is het uitkijken naar wat een volgende kleine randstoring zal doen. Gisteren werd die door het Kanaal berekend en dan langs onze kust met forse windstoten. Vandaag zit dat kleine laag in de berekeningen een stuk zuidelijker wat bij ons dan meteen veel minder wind zou betekenen. In elk geval krijgen we wel eerst flink wat regen, gevolgd door een ontstuimig vervolg van de dag met regen, buien en later op de dag ook weer flinke windstoten. Tot een heuse storm zou het volgens dit traject van het laag niet komen, maar het blijft opvolgen wat de komende berekeningen gaan doen. De maxima halen op zaterdag een graad of 9.

Later:

Zondag komen we in nog wat zachtere lucht terecht met, jawel, alweer een volgende storing. Ook die brengt regen en wind mee en ook dan kan de wind weer fors pieken met uitschieters die telkens gemakkelijk naar 70 tot 90 km per uur uithalen. Het wordt dan een graad of 10.

Samenvatting:

Na een opnieuw koude start met wat grondvorst, lopen de maxima overdag geleidelijk naar 8 graden op. Het is eerst nog licht bewolkt, maar al snel komen er meer en veel wolken en vanmiddag verliezen we de zon. Tegen de late middag kan het gaan regenen. De zuidwestelijke wind trekt geleidelijk weer aan. Vanavond en vannacht regen en weer veel wind. Minima dan rond 4-5 graden.

Geert, donderdag 12 december, 06.35 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!