DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zwakke storing trekt vanaf de Britse Eilanden onze kant op en blijft tot morgen boven onze omgeving liggen. Daarachter stijgt de luchtdruk weer en krijgen we een herhaling van zetten. Een nieuw hoog ontwikkelt zich boven onze regio en dat wordt dan tegen het eind van de week geleidelijk weer zuidwaarts weggedrukt onder druk van Atlantische lagedrukgebieden die proberen dichterbij te komen. Een proces dat niet goed slaagt, want ook op langere termijn blijft de luchtdruk boven Europa en ten zuid(west)en van ons vrij hoog. Op noordelijker breedtes staat nog steeds een stevige westcirculatie. Deze drukverdeling betekent voor ons de eerste dagen wel minder zacht weer waarbij aan de grond wat koelere lucht zit, maar er op hoogte een zachte zuidwestelijke stroming blijft staan. Hoewel de temperaturen dus wel wat minder hoog zitten met al eens heel enkel graadje vorst in de nachten, betekent dit absoluut geen structurele winterse setting. Ook op langere termijn zit dat er nog steeds niet in. Integendeel. Vooruitzichten op langere termijn wijzen allemaal steeds weer meer op een terugkeer van de westcirculatie tot zuidelijker breedtes.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het door die zwakke storing de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken, maar meestal wel droog. Er is kans op een lokaal spatje regen of motregen, maar dat zal heel weinig voorstellen. Met een heel zwakke en naar noordoost, later oost draaiende wind wordt er wel koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen vandaag dan ook terug op een hoogste waarde van rond een 4-5 graden.

In de nacht van oud naar nieuw blijft het rustig. Er staat maar een zwakke, intussen meer zuidoostelijke wind. Er is heel veel bewolking en het blijft ook overal wat nevelig. Er zijn lokaal, vooral landinwaarts, enkele (al dan niet tijdelijke) opklaringen mogelijk. In de opklaringen kan het kwik tot rond of dicht tegen het vriespunt zakken, maar veel meer dan een lokale 0 tot hoogstens -1 graad zal dat niet opleveren. Een lokale gladde plek is mogelijk, maar de wegen liggen er eigenlijk over het algemeen gewoon droog bij. Een mistbank is ook mogelijk, zeker als het opklaart en landinwaarts.

Morgen:

Morgen wordt dan weer een betere dag. Er zijn eerst nog heel veel wolken, maar we krijgen later geleidelijk wat meer een mix van wolken en enkele opklaringen waarbij het droog blijft bij een zwakke tot matige naar een intussen weer zuidoostelijke tot zuidelijke hoek gedraaide wind. Een nieuw hoog bouwt zich dan boven onze omgeving op en het weer valt bij ons opnieuw stil. Het is ook dan wel de vraag of de opklaringen die landinwaarts aanwezig zijn, tot aan de kust zullen geraken. Er is een grote kans dat dit niet gebeurt en dat de grote westelijke helft van de regio het gewoon grijs houdt … In elk geval is ook morgen een vrij koele dag met maxima rond 4-5 graden.

Ook in de nacht naar 2 januari kunnen de minima nog vrij laag zitten rond een 1 tot 3 graden, maar vriezen doet het waarschijnlijk niet doordat er nog meer wolken binnenlopen.

Overmorgen:

Donderdag neemt in elk geval overal de bewolking weer toe op nadering van een storing die ons vrijdag gaat bereiken. Het wordt een waterkoude dag met maxima rond 5-6 graden en een wat aantrekkende en naar zuid tot zuidwest draaiende wind. Er is weinig of geen zon. Zeker later op de dag niet. Aanvankelijk zijn nog wel enkele opklaringen mogelijk.

In de nacht naar vrijdag gaat het regenen en lopen de temperaturen geleidelijk aan zelfs op.

Later:

Vrijdag zitten we dan met een storing die doortrekt. Die brengt weer wat zachtere lucht binnen waarbij de maxima weer richting 8-9 graden oplopen. Zelfs 10 lijkt niet onmogelijk. Zeer veel regen zal er zeker niet vallen, maar het wordt wel nat. Later op de dag gaan dan de droge perioden weer overheersen.

Samenvatting:

Bewolkt en grijs. Het is ook aan de koele kant met maxima rond 6-7 graden als hoogste waarde, meestal zitten we overdag wel lager. Het is rustig en droog met een zwakke naar noordoost tot oost draaiende wind. De wissel van oud en nieuw gaat rustig en koud verlopen met minima van maar net boven het nulpunt en vorming van nevel en een enkele mistbank.

Geert, dinsdag 31 december, 08.30 uur.

Haantjes kijken en luisteren in de nieuwe minuut van deze week: