DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten zijn de voorbije dagen flink veranderd voor onze regio. Zag het er eerst naar uit dat we nog lang met een stevige westcirculatie zouden blijven zitten, dan hebben hogedrukgebieden intussen de stok overgenomen. Dit levert echter voorlopig op wat lichte nachtvorst niet te na gesproken, geen winterweer op. Daarvoor liggen de drukgebieden immers compleet verkeerd en kan koude lucht ons voorlopig niet bereiken. Een sterk hogedrukgebied strekt zich nog steeds uit van Scandinavië tot het zuiden van Spanje. Het hoog trekt zich snel richting het zuiden terug. Daarbij wordt bij ons aanvankelijk continentale en koelere lucht aangevoerd aan de grond, maar op hoogte is de stroming zuidwestelijk. Het weer speelt zich echter af in de onderste lagen en we krijgen met een inversie te maken met aan de grond koelere lucht. Dat kan tijdens nachtelijke opklaringen tot een heel enkel graadje nachtvorst leiden, zoals ook de voorbije nacht al het geval was. Dinsdag trekt een zwakke storing van het noordwesten door waarna een nieuw hoog tijdens de jaarwisseling zorgt voor een herhaling van zetten. Ook dat hoog trekt vrij snel zuidwaarts weg en komt snel boven midden en centraal Europa te liggen. Hoewel deze weerkaarten er kunnen voor zorgen dat er de eerste dagen in de nachten al eens een graadje vorst kan optreden en ook de maxima overdag lager zitten, is dit absoluut geen structurele winterse setting. Op de Atlantische Oceaan staat een stevige westcirculatie die om het hoog heen op noordelijke breedte gewoon doorraast. Wij worden hier door de hogedrukgebieden in onze buurt wel even van gespaard en dat lijkt voorlopig niet echt veel te veranderen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht kwam het zoals verwacht tijdens de opklaringen tot een enkel graadje vorst. Veel meer dan een 1 tot 2 graden vriezen deed het echter nergens. Intussen lopen de temperaturen alweer op en vanmiddag kan het gemakkelijk een 6-7 graden worden. Op plekken waar de zon niet aan kan, kan de gevormde rijp zich wel lang handhaven omdat de aangevoerde lucht vrij droog is met lage dauwpunten. Er staat daarbij een zwakke zuidelijke wind, die geleidelijk wat aantrekt en meer zuidwest wordt. We kijken daarbij aan tegen een mix van wolken en opklaringen. Er zijn zeker landinwaarts van tijd tot tijd brede opklaringen mogelijk. Aan zee zijn er meer wolken. De wolken worden wel in de loop van de dag minder.

Vanavond en vannacht is het dan helder tot licht bewolkt en ook nog steeds wat nevelig. Ondanks de brede opklaringen, wordt het toch weer niet veel kouder dan -1 graad. Aan de grond kan het iets meer vriezen, maar ook dat valt best wel mee. De wegen liggen er over het algemeen ook goed bij op een enkele gladde plek niet te na gesproken.

Morgen:

Ook morgen wordt nog een erg rustige dag met weinig wind. Die trekt wel wat verder aan uit het zuidwesten. Er zijn eerst nog brede opklaringen, maar later verschijnen er geleidelijk meer wolken. Die hangen samen met een zwakke storing die dinsdag door de regio trekt. De maxima zitten morgen dan rond een 7 tot 8 graden en in de loop van de (late) middag raken we de zon dan ook helemaal kwijt.

In de nacht naar dinsdag is er door de bewolking geen nachtvorst meer en koelt het naar een 3-4 graden af. Het blijft overwegend droog al is een drupje regen niet volledig uit te sluiten.

Overmorgen:

Dinsdag overdag loopt die storing dan binnen. Het hoog dat ons bescherming biedt tegen storingen, trekt zich snel zuidwaarts terug en een zwak koufront trekt dan in de loop van de dag door onze omgeving. Dat levert dan enkel meer wolken op en kans op een enkel buitje. Grote regenhoeveelheden zitten daar zeker nog niet bij en vele plekken houden het zelfs gewoon de hele dag volledig droog. De maxima krabbelen dan weer wat overeind en halen een 6 à 8 graden.

Tegen de avond klaart het op en in de nacht van oud naar nieuw kan het tijdens de opklaringen weer heel lichtjes gaan vriezen.

Later:

Woensdag wordt dan weer een vrij aardige dag. We krijgen een mix van wolken en opklaringen waarbij het droog blijft bij een zwakke tot matige naar oostelijke hoek gedraaide wind. Een nieuw hoog bouwt zich dan boven onze omgeving op en het weer valt bij ons opnieuw stil. Ook in de nacht naar 2 januari kunnen de minima dan met het vriespunt gaan flirten.

Samenvatting:

Het wordt een rustige en vrij aardige zondag met brede opklaringen. Aan zee tijdelijk nog meer wolken, maar ook daar wint de zon wel terrein gedurende de dag. Het wordt een 6 à 7 graden en het blijft wat nevelig met een zwakke zuidelijke, naar zuidwest draaiende wind.

Geert, zondag 29 december, 09.50 uur.

Ondanks dat we in het midden van de winter zitten, zijn er toch bloeiende struiken te vinden. Viburnum bodnantense is zo’n echte winterbloeier: