ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden maken de dienst uit. Ze denderen één voor één over de Atlantische Oceaan in een stevige westcirculatie. Momenteel hebben we met een erg diep en goed uitgebouwd laag te maken dat zich tussen IJsland en Schotland bevindt. Het heeft diverse kernen van lagedruk om zich heen waaraan een aantal fronten en buienlijnen verbonden zijn. Het laag beweegt zich geleidelijk oostwaarts. Morgen komen we in de grootschalige trog van het laag terecht. Deze wordt gevolgd door een tijdelijke wig van hoge luchtdruk die ons dinsdag tijdelijk onder bescherming neemt. Heel tijdelijk want deze wig wordt al zeer snel weer gevolgd door nieuwe lagedrukgebieden in een voorlopig zeer sterke aanhoudende westcirculatie.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We krijgen met een ontstuimige zondag te maken. Er staat flink wat wind uit een zuidwestelijke hoek en die kan fel uitschieten. In de vroege ochtend trok een front door met regen. Daarna hebben we nog tijdelijk met veel wolken te maken met nog wat perioden van motregen. Geleidelijk aan wordt het droger en later komen er voorzichtig opklaringen achteraan. In de namiddag zijn er tijdelijk zelfs brede opklaringen, maar stilaan verschijnen er ook buien en die kunnen later vrij fel worden. De maxima lopen daarbij wel gemakkelijk op naar 11 graden. Er is veel wind. Die waait uit zuidwest, aan zee is dat rond 6-7 Bft, boven land 4-5. De rukwinden halen daarbij uit tot 70 km per uur boven land, aan zee tot rond 80 km per uur.

Vanavond neemt de buiigheid toe en ook vannacht zijn felle buien mogelijk. Zelfs een onweersklap is aan zee niet onmogelijk en een enkele bui zou met wat stof- of korrelhagel kunnen gepaard gaan. De bovenluchten koelen immers fors af. Het blijft fel waaien met forse uitschieters en minima rond zo’n graad of 8.

Morgen:

Morgen wordt ook een erg wisselvallige dag. We komen dan aan de achterzijde van het lagedrukgebied terecht met opnieuw doortocht van een storing. Die wordt op haar beurt dan weer gevolgd door buien. Een ontstuimige wind uit een west tot zuidwestelijke richting maakt het herfstige weerbeeld compleet. Die wind haalt ook morgen nog fors uit met rukwinden van 70 tot 80 km per uur uit zuidwest, later draaiende naar west tot noordwest en tegen de avond fors afnemen. De maxima zetten nog steeds gemakkelijk een tiental graden neer, maar gaandeweg de dag gaan die dalen naar een 8 graden. In de nacht naar dinsdag komt de atmosfeer tot rust en kan het fors afkoelen! Zelfs een graadje vorst aan de grond is tegen dinsdag landinwaarts niet onmogelijk.

Overmorgen:

Dinsdag start dan rustig en zelfs vrij mooi, maar wel met wat vrieskou aan de grond. Overdag lopen de maxima snel op naar 7-8 graden. Ook de noordwestelijke wind draait snel weer naar zuidwest en neemt weer toe. De zon gaat al snel gezelschap krijgen van wolkenpartijen op nadering van een storing. Die zorgt later in de middag weer voor perioden met inzettende regen. Die storing trekt in de nacht naar woensdag door met regen, wind en buien.

Later:

Woensdag trekt al een volgende storing binnen. Het is erg wisselvallig met perioden van regen, wind en buien. Die wind blijft flink uithalen uit een zuidwestelijke hoek bij maxima die wat terrein prijsgeven en rond 7 graden zitten. Tegen de avond wordt het dan weer rustiger met in de nacht naar woensdag opnieuw vrij koele minima.

Samenvatting:

Eerst grijs met nog wat regen of motregen. Geleidelijk droog en in de middag zitten er tijdelijk eerst wat opklaringen vooraleer er weer buien opduiken. Die kunnen tegen de avond en nacht fel worden. Er is veel wind! Rukwinden overdag zowel als in de nacht uit zuidwest van 70 tot 80 km per uur. Het is wel zacht met maxima rond 11 graden.

Geert, zondag 08 december, 09.50 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!