ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat een aantal dagen ons weer beheerste met koude en rustige omstandigheden, trekt intussen via de Balkan naar de Zwarte Zee en verliest volledig de invloed op ons weer. Op de Atlantische Oceaan is het intussen één en al activiteit aan het worden in een zich opwarmende westcirculatie die klaar staat om de controle over ons weer volledig over te nemen. Een eerste zwak en inactief front trekt tegen de avond al door, maar het wordt de komende dagen door het ene na het andere front gevolgd. Al zeker tot eind volgende week is het een komen en gaan van storingen, onder regie van diepe lagedrukgebieden die tussen IJsland en de Britse Eilanden komen te liggen. Af en toe werpt zich daar wel eens een mobiele wig van hoge luchtdruk tussen, maar dat het de komende tijd vooral erg wisselvallig en zacht wordt met van tijd tot tijd regen en wind, is zeker. Toch kan daar nog wel eens een koelere nacht ook tussen zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

We starten de dag vandaag nog eens met een koude ochtend, maar dat is voorlopig de laatste. De temperaturen zitten aanvankelijk in de hele regio tussen een -2 en -1 graden, maar lopen na zonsopkomst snel op. Er komt ook meer wind te staan. Die trekt overdag aan uit een zuidwestelijke richting en kan tegen de avond boven land matig tot zelfs vrij krachtig gaan waaien. Aan zee kan die tegen die tijd krachtig worden. De bewolking neemt daarbij snel toe. Eerst zijn er nog brede opklaringen, maar er komen vanaf de kust steeds meer wolken die het overnemen en uiteindelijk eindigen we de dag met een zwaar bewolkte tot betrokken lucht. Er kan zelfs al een eerste drupje regen of motregen doorkomen vanaf de kust tegen het eind van de middag. De maxima zijn tegen dan ook opgelopen naar een 8 tot 9-tal graden.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken en minder dan 6-7 graden wordt het daarbij niet. We krijgen ook dan veel wolken te verwerken met kans op wat tijdelijke lichte regen of motregen, maar geen grote hoeveelheden. De wind blijft zuidwest en waait matig tot vrij krachtig, krachtig aan de kust. Er is echter geen nachtvorst meer, dus de sint en piet kunnen veilig de weg op 😉

Morgen:

Morgen houden we het absoluut niet droog meer. Een actieve regenzone komt in de ochtend al binnen en zorgt voor perioden met regen. Dat kan per momenten intense regen zijn. Het is dan een stuk zachter met maxima die gemakkelijk naar een tiental graden oplopen en er staat ook een stevig doorblazende zuidwestelijke wind. Die kan zee zelfs krachtig tot hard gaan waaien. In de loop van de dag noteren we dan zelfs pieken in de temperaturen tot rond een 11 graden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt dan de betere dag van het weekeind. Na een vrij zachte nacht met minima dan weer rond 5-6 graden, krijgen we overdag een mix van eerst vrij veel wolken en enkele opklaringen. In de loop van de dag krijgen we wat meer opklaringen. Het blijft droog of zo goed als droog. Een klein buitje is niet volledig uitgesloten, maar weinig waarschijnlijk. De maxima zitten rond een graad of 10 bij een matige zuidwestelijke wind die gaandeweg wat aanspant.

Later:

Zondag wordt dan mindere weekend-dag. Een volgende actieve storing trekt door met opnieuw perioden van soms intense regen. Er kan per momenten veel regen vallen. De wind spant ook weer fors aan en is eerst zuidwest, later draaiend naar west. Later krijgen we dan ook droge perioden met enkele buien. Het blijft erg zacht met dan ook weer maxima rond 10-11 graden.

Samenvatting:

De dag start koud met lichte vriestemperaturen. Die verdwijnen snel en dan wordt het flink zachter. Vanmiddag noteren we maxima rond 8 graden bij een snel toenemende bewolking. Later in de middag verliezen we de zon helemaal. Daarbij staat een aantrekkende zuidwestelijke wind. Tegen de avond valt er mogelijk een eerste regendruppel.

Geert, donderdag 05 december, 06.40 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?