ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan is een zeer stevige westcirculatie op gang gekomen. Die stuurt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op en er is voorlopig geen enkel teken dat deze westcirculatie een halt toegeroepen wordt, integendeel. Zeer diepe en omvangrijke depressies maken de dienst uit. Momenteel wordt ons weer gestuurd door een diep lagedrukgebied dat bij IJsland ligt. Dat stuurt een aantal fronten en buienlijnen onze kant op met ook een klein secundair lagedrukgebied dat vanochtend nog doortrekt net ten noorden van ons. Daarachter bouwt zich tijdelijk een mobiele wig van hoge luchtdruk op die ons vanavond en vannacht heel even wat in bescherming neemt. Vervolgens komen nieuwe lagedrukgebieden met fronten morgen al aankloppen en blijven zorgen voor flink wat wisselvalligheid de komende dagen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht is een gebied met flinke buien over de regio getrokken en zorgde daarbij voor ettelijke liters hemelwater. Hier en daar viel ook wat stofhagel tussen de buien te ontdekken. Vanochtend trekt dat aaneengesloten gebied met zware buien snel weg, waarna we in een wisselvallig weerbeeld terechtkomen. Daarin zit een mix van opklaringen, wolkenvelden en nog wat verspreide buien. Zowel vanochtend als deze namiddag vallen er dan ook verspreid nog wel her en der wat buien. Daarbij waait het fors. Die eerst nog zuidwestelijke wind, trekt zelfs nog aan en wordt aan zee hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Boven land wordt die krachtig, tot 6 Bft. Er zijn rukwinden mogelijk van 70 tot 85 km per uur. De wind draait daarbij gaandeweg naar west tot noordwest. Vanmiddag begint die dan af te nemen. De maxima halen niet meer dan een 8 à 9 graden.

Tegen de avond verdwijnen de buien en neemt de wind verder snel af. In de nacht is het droog en in de van oorsprong koele lucht kan het fors afkoelen met tegen de ochtend minima rond amper 2-3 graden. Aan de grond gaat het op vele plekken vriezen en er is tegen de ochtend dan ook kans op lokale gladheid!

Morgen:

Morgen start dan rustig en zelfs vrij mooi, maar dus wel met wat vrieskou aan de grond en kans op gladde wegen bij de start van de dag. Overdag lopen de maxima snel op naar 7-8 graden. Ook de noordwestelijke wind draait snel weer naar zuidwest en neemt later weer toe tot matig. De zon gaat al snel gezelschap krijgen van wolkenpartijen op nadering van een storing. Die zorgt later in de middag weer voor perioden met inzettende regen. Die storing trekt in de nacht naar woensdag door met regen, wind en buien.

Overmorgen:

Woensdag zitten we dan na die storing in een wisselvallig weerbeeld. Wolken, opklaringen en enkele buien wisselen dan af. De zuidwestelijke tot westelijke wind waait vlagerig en voert wat koelere lucht aan waarbij het een 7 tot 8 graden wordt.

Later:

Donderdag klopt alweer een volgende storing aan onze deur. Ook dat wordt een erg wisselvallige dag met dikwijls intense perioden van regen. Het is een vrij actieve storing die weer passeert, ook weer met de nodige wind. We blijven in wat koelere lucht zitten waarbij de maxima ook rond ongeveer een graad of 8 gaan uitkomen.

Samenvatting:

Vanochtend eerst een korte droge periode, daarna een mix van wolken, zon en enkele buien. In de namiddag nemen de buien af. De wind wordt tijdelijk hard tot stormachtig aan zee, krachtig boven land. Er komen tijdelijk rukwinden van 70 tot 85 km per uur voor. Vanmiddag afnemende wind. Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt en gaat de wind liggen. Tegen de ochtend kan het landinwaarts glad zijn met wat lichte vorst aan de grond.

Geert, maandag 09 december, 06.40 uur.

Er staat een nieuwe minuut natuur online. Deze keer spelen opnieuw paddenstoelen de hoofdrol: parelstuifzwammen!