DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten intussen helemaal onder invloed van een sterk hogedrukgebied dat zich via de Noordzee snel over onze regio uitbreidt en zo de komende dagen met centrum richting Tsjechië trekt. Aan de voorzijde ervan trekt vanochtend nog een zwakke trog met enkele regenbuitjes doorheen onze omgeving. Doordat het centrum van het hoog de komende dagen vlak over ons of vlak in de buurt ligt, krijgen we vervolgens enkele erg rustige dagen met weinig beweging in de atmosfeer zodat wolken dikwijls de dienst gaan uitmaken. Vanaf donderdag komen we op de westflank van het hoog terecht en neemt de invloed van Atlantische lagedrukgebieden snel toe. Tegen eind van de week krijgen we al de eerste storingen binnen en mogen we ons opmaken voor een natte en wisselvallige periode met aanvoer van zachtere lucht vanaf het westen. We komen dan minstens tijdelijk in een westcirculatie terecht.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend moeten we een onderscheid maken tussen de kustregio en het binnenland. Aan zee en in een brede kustregio zijn de temperaturen licht positief, maar landinwaarts vriest het lichtjes. Daar trekken vanochtend vroeg een aantal regenbuitjes overheen en in combinatie met de bevroren grond kan dat tot verraderlijke gladheid leiden! Zeker landinwaarts is het echt uitkijken daarvoor! Na zonsopgang lopen de temperaturen snel op en verdwijnt de gladheid. Met een zwakke tot matige noordwestelijke wind wordt het vanmiddag dan uiteindelijk 7 tot 8 graden. De buitjes kunnen nog even doorgaan, maar verdwijnen overdag geleidelijk uit het weerbeeld. Daarbij kijken we dan aan tegen een mix van wolken en opklaringen.

Vanavond en vannacht is dat ook het geval, al neemt de bewolking al snel de overhand. Dat wil niet zeggen dat er geen opklaringen meer zijn. Er zijn er wel degelijk nog en in de rustige weersomstandigheden met amper wind, kan het zeker landinwaarts weer snel en fors afkoelen met minima die tegen de ochtend rond of maar net boven nul zitten. Aan de grond vriest het ook weer op vele plekken lichtjes, dus de kans op gladheid blijft bestaan. Aan zee is het minder koud en liggen de minima een paar graden boven nul. Het kan zeker landinwaarts ook wat nevelig worden.

Morgen:

Morgen is het droog en zijn de buitjes helemaal verdwenen, maar we komen dan geleidelijk onder de kern van het hogedrukgebied te zitten. Het is rustig en koel, maar een noordwestelijke tot westelijke stroming voert wel veel wolken aan. Er is wel wat ruimte voor de zon, maar heel veel zon zal er toch niet te zien zijn. De maxima zitten overdag rond een 6-7 graden. Een rustige en ietwat saaie weerdag dus met in de nacht naar woensdag ook weer veel wolken. Daardoor blijven de minima dan waarschijnlijk net licht positief, al zullen we niet veel over hebben en kan het tijdens een opklaring toch weer net licht vriezen.

Overmorgen:

Ook woensdag is een rustige en waarschijnlijk meest grijze dag met veel bewolking en kans op een paar schuchtere opklaringen. De wind zoekt een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek op en voert weer wat minder zachte lucht aan met maxima rond 5-6 graden. Het blijft wel droog. Tegen de avond kan het meer en breder opklaren, wat dan weer op een koudere nacht zou uitlopen met lichte vriestemperaturen.

Later:

Donderdag start koud met lichte nachtvorst, maar overdag schuiven er al snel meer en meer wolken binnen. Na een zonnige start, krijgen we dan ook een grijs vervolg van de dag. De wind wordt zuidwest en gaat in de loop van de dag aantrekken en het wordt een 7 tot 8 graden. In de namiddag stijgt de kans op wat regen of een bui.

Samenvatting:

Opletten! De dag start met enkele regenbuitjes en landinwaarts kan dat tot gladheid leiden! Vervolgens krijgen we een mix van wolken en opklaringen en eerst nog wat verspreide buitjes. Die verdwijnen geleidelijk uit het weerbeeld. De gladheid verdwijnt snel en vanmiddag wordt het 7 tot 8 graden bij een zwakke wind uit een noordwestelijke hoek.

Geert, maandag 02 december, 06.50 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?