DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog altijd onder invloed van een sterk hogedrukgebied dat met centrum boven Tsjechië ligt. Het heeft een uitloper tot boven onze omgeving en zorgt voor complete rust in de atmosfeer. Op de Atlantische Oceaan bouwen oceaandepressies de druk echter verder op, waardoor het hoog de komende 24 uur weggedrukt wordt onder invloed van die dichterbij komende depressies. Vanaf morgen sturen ze fronten onze kant op en vooral vrijdag passeren enkele actieve exemplaren. Op zaterdag worden die eerste fronten gevolgd door een snel voorbij trekkende wig van hoge luchtdruk die opnieuw voor een korte weersverbetering zorgt. Vanaf zondag en de dagen daarna krijgen we erg wisselvallig weer in een westelijke circulatie met storingen en buienlijnen en aanvoer van zachte lucht. Omdat later volgende week de straalstroom toch vrij zuidelijk gaat liggen, wordt de lucht dan weer koeler, maar het blijft wel een westelijke circulatie. Eventueel is later volgende week wel eens wat winterse neerslag daardoor niet uitgesloten. Dit is op te volgen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag starten we de dag met aanvriezende nevel en mist! De minima zitten overal rond een -1 graden, lokaal kan dat net iets meer of minder zijn. Aan de grond vriest het overal nog wat meer en er is kans op gladheid. Zeker op lokale wegen, brugdekken en op- en afritten, maar ook op plaatsen waar geen of minder auto’s passeren kan het erg glad zijn. Net als gisteren, is de vraag of en waar de mist verdwijnt. Gisteren was onze regio overdag redelijk vrij van mist en was het vrij zonnig, vandaag zal dat anders zijn. Er zijn al flink wat mistvelden aanwezig van bij de start van de dag en die lossen echt niet (goed) op. Er zullen zeker plaatsen zijn waar het vandaag grijs en mistig / nevelig blijft. Op andere plekken raakt die zon er wel door. Probleem is dat het onmogelijk van voordien te zeggen is waar dat wel en niet lukt. Er staat zeer weinig wind uit een zuid tot zuidoostelijke hoek, wat maakt dat de zon er alleen voor staat om de klus te klaren en rond deze periode van het jaar heeft ze daar niet voldoende kracht voor. De maxima zitten laag en halen net 5-6 graden waar de opklaringen er door geraken. Waar het nevelig en mistig blijft, is dat zelfs maar amper de helft daarvan.

Vanavond en vannacht breiden de mist en nevel zich weer uit. Het zicht kan weer erg slecht worden tegen de ochtend met zichtbaarheden van lokaal maar enkele tientallen meters. Daarbij gaat het ook weer licht vriezen met minima rond een 1 tot 2 graden onder nul tegen dan.

Morgen:

Morgen start dus koud met lichte nachtvorst, maar overdag schuiven er al snel meer en meer wolken binnen. Na nog een paar ochtendlijke opklaringen, wordt het dan ook snel grijs. De wind wordt zuidwest en gaat in de loop van de dag aantrekken en het wordt een 7 tot 8 graden. In de namiddag stijgt de kans op wat regen of een bui, maar veel zal het nog niet zijn. Het blijft meest of volledig droog. In de nacht naar vrijdag zitten we in zachtere lucht en zijn de vriesperikelen voorbij.

Overmorgen:

Vrijdag houden we het absoluut niet droog meer. Een actieve regenzone komt in de ochtend al binnen en zorgt voor perioden met regen. Dat kan per momenten intense regen zijn. Het is dan een stuk zachter met maxima die gemakkelijk naar een tiental graden oplopen en er staat ook een stevig doorblazende zuidwestelijke wind. Die kan zee zelfs krachtig tot hard gaan waaien.

Later:

Zaterdag wordt de beter dag van het weekend. Een mobiele doortrekkende wig van hoge luchtdruk zorgt dan tijdelijk voor een weersverbetering met opklaringen en wolkenvelden en het blijft droog. We halen een 9 tot 10 graden.

Samenvatting:

We starten vandaag met lokaal erg dichte mist en/of nevel. Die lossen maar moeizaam op en overdag kan die op sommige plekken hardnekkig blijven hangen. Waar het opklaart, wordt het niet meer dan 5-6 graden. Waar nevel en mist of lage wolken blijven hangen, is dat amper de helft. Het is heel rustig met amper wind uit zuid tot zuidoost.

Geert, woensdag 04 december, 06.50 uur.

Parkietjes, wat een drukke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je weer mee?