ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een wegtrekkend lagedrukgebied boven Frankrijk zorgt eerst nog voor veel bewolking, maar de invloed van het laag neemt snel af. Boven de Britse Eilanden ligt een hogedrukgebied en dat neemt nu heel snel de regie over ons weer over. Het trekt snel naar onze regio waarbij we in de loop van de dag in een koude noordoostelijke stroming tussen beide systemen in komen te zitten. Het hoog breidt zich vanaf morgen helemaal over onze regio uit, maar voordat het hier is, passeert er vannacht nog een zwakke trog met enkele verspreide buitjes. Vanaf morgen zitten we dan enkele dagen onder de bescherming van dit hoog waarbij het rustig en veelal grijs zal worden. Het hoog houdt het niet lang vol want op de Atlantische Oceaan komt een (tijdelijek?) stevige westcirculatie op gang. Tegen eind van de week vinden we een diep IJslandlaag op de weerkaarten dat de ene na de andere randstoring produceert en tegen volgend weekeind geraken ook wij helemaal onder invloed van dat laag. Een evolutie die winterliefhebbers – en dat dan nog op de eerste dag van de weerkundige winter – zeker niet graag zien gebeuren … 😉

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht was het zoals verwacht minder koud dan gisteren. De temperaturen zitten vanochtend vroeg overal rond een 2-3 graden, maar het voelt wel verdomd koud aan! Dat komt door een aantrekkende noordoostelijke wind die zorgt voor lage gevoelstemperaturen! Veel meer dan een 4 tot 5 graden zullen we trouwens vandaag ook niet halen en die wind wordt er niet minder op. Integendeel. Het is daarbij eerst zwaar bewolkt, al betreft het vooral hoge en middelhoge bewolking. Hier en daar, vooral in het noorden, zitten er al vroeg enkele opklaringen. Veel stel het echter niet voor. Het is wachten tot na de middag voordat er meer structurele opklaringen doorkomen en de zon zich meer laat zien. Het meest en het eerst aan zee en in het noorden.

Vanavond breiden de opklaringen zich verder uit en kan het kwik landinwaarts weer snel dalen. Daar kan het tegen de ochtend weer een graadje gaan vriezen. Aan zee houden we met een redelijk stevige noordelijke wind minima rond 3-4 graden vast. In de loop van de nacht duiken daar enkele regenbuitjes op die vanaf de Noordzee aangevoerd worden. In de kustregio levert dat geen problemen op, maar die buitjes kunnen later in de nacht landinwaarts trekken. Daar kan dat tegen de ochtend voor gladheid zorgen! Zeker in de hogere delen van Oost-Vlaanderen is een winterse bui mogelijk. Aangezien het aan de grond op de meeste plekken morgenochtend ook licht vriest, is het landinwaarts uitkijken voor vrij algemene gladheid!

Morgen:

Morgen zit de wind dan in een noordelijke hoek en voert een mix van wolken en opklaringen aan. Een enkel buitje is zeker nog mogelijk. Dat is dan een regenbui want door de noordelijke wind wordt er wat zachtere zeelucht aangevoerd waarbij de maxima morgen oplopen naar een 7-8 graden. De wind neemt gaandeweg de dag af. Er worden wel meer wolken aangevoerd. In de nacht naar dinsdag is het wisselend tot zwaar bewolkt. Landinwaarts daalt het kwik tot rond het vriespunt en kan het tijdens de opklaringen aan de grond wat vriezen. Aan zee niet.

Overmorgen:

Dinsdag zijn de buitjes verdwenen, maar we komen dan geleidelijk onder de kern van het hogedrukgebied te zitten. Het is rustig en koel, maar een noordwestelijke tot westelijke stroming voert wel veel wolken aan. Er is wel wat ruimte voor de zon, maar heel veel zon zal er toch niet te zien zijn. De maxima zitten overdag rond een 6-7 graden. Het zou ook best kunnen dat er in de nacht naar dinsdag wat mist opdook die overdag maar moeilijk of niet optrekt. Dat moet nog nader bekeken worden als het zover is.

Later:

Ook woensdag is een rustige en waarschijnlijk meest grijze dag met veel bewolking en kans op een paar schuchtere opklaringen. De wind zoekt een zuidwestelijke tot zelfs zuidelijke hoek op en voert weer wat minder zachte lucht aan met maxima rond 5-6 graden. Het blijft wel droog.

Samenvatting:

Veel bewolking. Die lost in de loop van de dag geleidelijk op vanuit het noorden. Vanmiddag breken er bredere opklaringen door. Het is koud met amper 4-5 graden en een koude noordoostelijke wind. Vanavond en vannacht meer opklaringen en landinwaarts lichte vriestemperaturen. Later in de nacht landinwaarts kans op een winterse bui en gladheid!

Geert, zondag 01 december, 09.45 uur.

Parkietjes, wat een vrolijke bende in de nieuwe minuut natuur. Kijk je mee?